5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Graham Bell

5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Graham Bell Facebook Twitter
Τον Μάρτιο του 1876, ο Μπελ έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο
0

Γεννημένος στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ήταν το μεσαίο παιδί του Αλεξάντερ Μέλβιλ και Ελίζας Σίμοντς Μπελ. Άρχισε από νωρίς να ασχολείται με τις εφευρέσεις. Ένα από τα πρώτα έργα του ήταν ένα μηχάνημα που χώριζε το σιτάρι από το φλοιό του. Αυτό όμως που τον γοήτευε ήταν ο ήχος και η ομιλία, αφού ο πατέρας του υπήρξε λογοθεραπευτής και καθηγητής  ορθοφωνίας. Με την ενθάρρυνση του πατέρα του, συνεργάστηκε με τον μεγαλύτερο αδελφό του, για τη δημιουργία μιας μηχανής που θα μιλούσε.

Το όνομα του Μπελ θα έμενε στην ιστορία για την εφεύρεση μιας μηχανής που  θα έφερνε την επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε. Το τηλέφωνο. Πιο κάτω υπάρχουν πέντε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον μεγάλο εφευρέτη όπως τις διαβάσαμε στο biography.com


1.

Επέλεξε ο ίδιος το μεσαίο του όνομα.

Ήταν στα 11α γενέθλιά του όταν αποφάσισε να γίνει ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και όχι μόνο Αλεξάντερ Μπελ. Έκανε μια τέτοια κίνηση, αφού ήταν ο τρίτος Αλεξάντερ στην οικογένεια, μετά τον πατέρα και τον παππού του. Το Γκράχαμ οφείλεται  σε έναν από τους πρώην μαθητές του πατέρα του, τον Αλεξάντερ Γκράχαμ.

5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Graham Bell Facebook Twitter
Μετά την είδηση του θανάτου του το 1922, ολόκληρο το τηλεφωνικό σύστημα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισε για ένα λεπτό
 

2.

Εκτός από ταλαντούχος εφευρέτης, ήταν και ταλαντούχος δάσκαλος.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο οικοτροφείο αρρένων, όταν ήταν μόλις 16 ετών. Ο πατέρας του είχε αναπτύξει την «Ορατή Ομιλία» ένα σύστημα φωνητικών συμβόλων. Με αυτά τα σύμβολα οι κωφοί έκαναν φυσικούς ήχους οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε λέξεις. Η οικογένεια ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη αφού η μητέρα του είχε υποστεί σοβαρή απώλεια ακοής μετά από μια ασθένεια.

Ενώ εργαζόταν στη Βοστώνη, έγινε δάσκαλος κωφών. Εργάστηκε στη Σχολή κωφών Βοστώνης ενώ έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητές. Αργότερα, εργάστηκε στο Ίδρυμα Clark για κωφούς και έλαβε θέση καθηγητή στη Σχολή Ρητορικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Ερωτεύτηκε μια από τις μαθήτριές του, τη Μέιμπελ Χάμπαρντ, η οποία λίγο αργότερα έγινε σύζυγός του. Ο πατέρας της, έγινε ένας από τους ευεργέτες του Μπελ και υποστήριξε τις εφευρέσεις του.

3.

Κέρδισε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο με την κατάθεση της αίτησης λίγες ώρες πριν τον ανταγωνιστή του, Ελάιζα Γκρέι.

Ο Μπελ κατέθεσε αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της δικής του εκδοχή του τηλεφώνου, στις 14 Φεβρουαρίου του 1876. Αργότερα την ίδια μέρα, ένας δικηγόρος που εργαζόταν για τον Ελάιζα Γκρέι υπέβαλε αίτηση μιας εφεύρεσης, τηλεφώνου για λογαριασμό του. Όπως έγραψε στους γονείς του το 1874, ο Μπελ είχε επίγνωση των προσπαθειών του ανταγωνιστή του και αισθάνθηκε τεράστια πίεση για να τελειώσει το δικό του σχεδιασμό.

Τον Μάρτιο του 1876, ο Μπελ έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο. Ίδρυσε την τηλεφωνική εταιρεία "Bell Telephone Company" με τον πεθερό του, τον Τόμας Γουάτσον και τον Τόμας Σάντερς. Ο ανταγωνιστής του, η Western Union προσέλαβε άλλους εφευρέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ελάιζα Γκρέι, για να αναπτύξουν το δικό τους τηλέφωνο σύστημα, κάτι που οδήγησε σε μια δικαστική μάχη τις δύο επιχειρήσεις. Με την πάροδο των ετών, ο Μπελ υπερασπίστηκε σθεναρά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του σε μια σειρά από άλλες αγωγές.

4.

Μετά το τηλέφωνο, ο Μπελ προσπάθησε να αναπτύξει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εφευρέσεις.

Ο Μπελ δημιούργησε το photophone, τη χρησιμοποίηση δηλαδή του φωτός για τη μετάδοση του ήχου και θεωρούσε ότι αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του. Χρησιμοποιούσε το χάρισμά του για να λύσει προβλήματα. Όταν κάποιος πυροβόλησε τον Πρόεδρο Τζέιμς Γκάρφιλντ το 1881, ο Μπελ κλήθηκε να βοηθήσει. Κατασκεύασε ένα ηλεκτρομαγνητικό μηχάνημα να εντοπίσει εάν η σφαίρα μπήκε στο σώμα του Garfield. Απέτυχε σ' αυτό (ο Γκέρφιλντ  αργότερα πέθανε), αλλά η συσκευή ήταν ο πρόδρομος του σύγχρονου ανιχνευτή μετάλλων. Ασχολήθηκε επίσης με τις πτήσεις, βελτίωσε το φωνόγραφο του Έντισον ενώ κατασκεύασε το 1919 ένα θαλάσσιο σκάφος με πτερύγια (υδροπτέρυγο) καταφέρνοντας να το κινήσει, τοποθετώντας 2 τεράστιες μηχανές μεγάλης ισχύος, με την πρωτοφανή ταχύτητα για την εποχή των 70 μιλίων την ώρα.

 

5.

Ενός λεπτού σιγή

Μετά την είδηση του θανάτου του το 1922, ολόκληρο το τηλεφωνικό σύστημα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισε για ένα λεπτό, εις μνήμην της ζωής και της συμβολής του Μπελ στην κοινωνία.

5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Graham Bell Facebook Twitter
Αυτό που τον γοήτευε ήταν ο ήχος και η ομιλία, αφού ο πατέρας του υπήρξε λογοθεραπευτής και καθηγητής ορθοφωνίας
5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Graham Bell Facebook Twitter
Ερωτεύτηκε μια από τις μαθήτριές του, τη Μέιμπελ Χάμπαρντ, η οποία λίγο αργότερα έγινε σύζυγός του
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ