Henri Langlois. "Vertigo effect".
"Γεννήθηκα στη Σμύρνη στις 13 Νοεμβρίου του 1914. Οι γονείς μου ήταν Γάλλοι του εξωτερικού, γι' αυτό και μπόρεσα να είμαι έναν αιώνα πίσω" (Henri Langlois).
Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου. Μία βιογραφία του από τους Georges P. Langlois και Glenn Myrent, με έναν πρόλογο του Akira Kurosawa.
Αριστερά, ο Henri Langlois τελειόφοιτος στο Lycee Condorcet στο Παρίσι. Αντιδρώντας στην απόφαση του πατέρα του να τον γράψει στη Νομική Σχολή, ο Henri Langlois απέτυχε ηθελημένα στο Μπακαλορεά, παραδίδοντας λευκή κόλλα. Στο μυαλό του υπήρχε από τότε μόνο ο κινηματογράφος.
Δεξιά, η μητέρα του στη Σμύρνη, πριν το γάμο της (αρχεία G. Langlois). Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Ο Henri Langlois με τον σκηνοθέτη Georges Franju το 1936. Η γνωριμία τους οδήγησε την ίδια χρονιά στην ίδρυση της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Συνιδρυτής ο σκηνοθέτης Jean Mitry. Φωτ. Cinémathèque Française. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Στην κατοχή, οι παράνομες προβολές στο σπίτι του Henri Langlois γίνονταν με κόπιες που φυλάσσονταν στην μπανιέρα. Φωτ. Denise Bellon. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Ο Henri Langlois, ως στοργικός πατέρας, μεταφέρει στο καροτσάκι τις ταινίες που απαγόρευε η λογοκρισία των Ναζί. Φωτ. Denise Bellon. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Στην Απελευθέρωση, οι ταινίες εμφανίζονται από διάφορες κρυψώνες. Φωτ. Denise Bellon. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Mary Meerson (Marija Popowa), σύντροφος του Henri Langlois και "θεματοφύλακας" της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Αγαπημένο μοντέλο του ζωγράφου Oskar Kokoschka (σε 50 έργα του), ήρθε στο Παρίσι ως μπαλαρίνα με τα Μπαλέτα του Sergei Diaghilew. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Αριστερά, ο Henri Langlois με "χρονοφωτογραφικό" όπλο στο εξώφυλλο του τεύχους 200-201 του γαλλικού περιοδικού Cahiers du cinéma (1968). Δεξιά, Η παλιά αίθουσα της Γαλλικής Ταινιοθήκης στο Palais de Chaillot.
Ανάμεσα στους θησαυρούς των συλλογών της Γαλλικής Ταινιοθήκης, βρίσκεται το ρομπότ από την ταινία του Fritz Lang "Metropolis", καθώς και το κρανίο της ταινίας Psycho που χάρισε ο Alfred Hitchcock στον Henri Langlois. Φωτ. Cinémathèque Française. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Το κρεβάτι-γόνδολα κατασκευασμένο από τον περίφημο σκηνογράφο Alexandre Trauner για την ταινία "Chéri, recommençons". (Μουσείο της Γαλλικής Ταινιοθήκης). Φωτ. Cinémathèque Française. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Ο Henri Langlois στην παρουσίαση του Θωρυκτού Ποτέμκιν. Φωτ. Guidotti/Elle. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Η "υπόθεση Langlois". Καθαιρόντας τον Φεβρουάριο του 1968 τον Henri Langlois από διευθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης με το πρόσχημα της "κακής διαχείρησης", ο τότε γάλλος Υπουργός Πολιτισμού Andre Malraux έστρεψε εναντίον του το σύνολο των επαγγελματιών του κινηματογράφου, και όπως ήταν αναμενόμενο όλη τη Νουβέλ Βαγκ. Στην πρώτη σειρά των διαδηλωτών, ο σκηνοθέτης François Truffaut με τον πρωταγωνιστή-φετίχ του, τον Jean-Pierre Léaud. Φωτ. Gérard-Aimé / Rapho-Eyedea.
"Οχι μπάτσους, ταινίες !" Φωτ. Gérard-Aimé / Rapho-Eyedea.
Με τη ντουντούκα, ο ηθοποιός Jean Marais. Στο sit-in ο σκηνοθέτης Jean-Claude Chabrol. Φωτ. Gérard-Aimé / Rapho-Eyedea.
"Οχι στη Μπαρμπινοθήκη!" (αντικαταστάτης του Henri Langlois είχε οριστεί o Pierre Barbin, ιδρυτής του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην πόλη Tours). Φωτ. Gérard-Aimé / Rapho-Eyedea.
Τη χρονιά που ξέπασε η "υπόθεση Langlois", η οποία προκάλεσε και την ακύρωση του Φεστιβάλ των Καννών, ο François Truffaut αφιέρωσε στον ιδρυτή της Γαλλικής Ταινιοθήκης την ταινία του Baisers volés (1968).
Η "δυναμική" έφοδος της Νουβέλ Βαγκ στο Φεστιβάλ των Καννών το 1968, που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαιωσή του. Στο πρώτο πλάνο, ο Jean-Luc Godard.
Ο Henri Langlois απονείμει στον Alfred Hitchcock το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Η Gloria Swanson γιορτάζει στη Γαλλική Ταινιοθήκη τα 75α γενεθλιά της. Φωτ. SIPA. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
Το 1974, στην τελετή των 'Οσκαρ στο Χόλυγουντ, ο Henri Langlois τιμήθηκε με ένα όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στη Γαλλική Ταινιοθήκη.
Le Fantôme d'Henri Langlois (2004), μία ταινία του Jacques Richard.
Le Fantôme d'Henri Langlois.
Ο πρωτοπόρος του Direct Cinema, Richard Leacock, με τον Henri Langlois, στην ταινία της Jane Weiner "RICKY on LEACOCK" (2012). Στην μικρή φωτογραφία πάνω δεξιά, ο David Leacock με τον γιο του Richard και τη μαθητριά του Jane Weiner στη δεκαετία του '70.
Φωτ. France-Soir. Βλ. "Henri Langlois, πρώτος πολίτης του κινηματογράφου".
σχόλια