Berlin Alexanderplatz.

Berlin Alexanderplatz. Facebook Twitter
0

Βερολίνο, Alexanderplatz (1903).

 

"... Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, δεν είναι παρά ένα δείγμα του πώς είδα τους ανθρώπους. Αρχίζει με μια σιγουριά και τελειώνει μ' ένα καινούριο ερώτημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που κύρια τονίζεται κι αποτελεί το θεμέλιο του "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" είναι η θέση που ανέλυσα στο φιλοσοφικό μου γραφτό με τίτλο "Ο κόσμος μας είναι ο κόσμος δύο Θεών". Είναι ο κόσμος της δημιουργίας και της διάλυσης. Η αντιπαράθεση τούτη διαδραματίζεται πάνω στη γη κι εμείς συμμετέχουμε σ' αυτήν. Τώρα θα συνδέσω την προηγούμενη συλλογιστική με την εγκληματικότητα. Η κοινωνία, είπα, είναι ζυμωμένη με το έγκλημα. Τι θα πει αυτό; Υπάρχει τάξη και διάλυση. Όμως δεν ισχύει ότι είναι δυνατό να υφίσταται τάξη, ούτε σαν μορφή ούτε σαν περιεχόμενο, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα η τάση για διάλυση και η de facto καταστροφή. Στο βιβλίο "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" ο Φραντς Μπίμπερκοπφ βγαίνει από τη φυλακή. Είναι από φυσικού του αυτό που λέμε καλός κι επιπλέον έχει καεί στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι. Και όταν βγαίνει στον κόσμο, κοιτά πράματα, θέλει να μείνει τίμιος, θέλει να εφαρμόσει τους νόμους αυτού του κόσμου, ή τουλάχιστον αυτούς που θεωρεί εκείνος νόμους, με ειλικρίνεια και πίστη-και-δεν-μπορεί! Δεν μπορεί. Δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο κι ο άνθρωπος καταρρέει· μ' άλλα λόγια καταρρέουν οι θεωρητικές μας παραδοχές".
( Alfred Döblin).

 

Alexanderplatz, το μυθιστόρημα του Alfred Döblin και η ταινία του Rainer W. Fassbinder.

 

 

Ο Alfred Döblin με τη γυναίκα του Erna Reiss μετά το γάμο τους, με τον γιό τους Stephan το 1929, στην παραλία το 1932, και στο Παρίσι, στον Κήπο του Λουξεμβούργου, το 1933.

 

Καρτ Ποστάλ του πλοίου Nea Hellas με το οποίο ο Alfred Döblin ταξίδεψε το 1940 στην Αμερική με την οικογενειά του, αναζητώντας εκεί καταφύγιο. Φωτ. Marywhotravels.

 

Επίβατες στο κατάστρωμα του Nea Hellas, καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το Μάη του 1940, μόλις τέσσερις μήνες πριν το ταξίδι του Alfred Döblin. Φωτ. Marywhotravels.

 

"My Dream of the Dream of Franz Biberkopf by Alfred Döblin, An Epilogue" (29 Δεκ. 1980). Το τελευταίο από τα 14 επεισόδια της μνημειώδους ταινίας (διάρκειας 15½ ωρών) του Rainer W. Fassbinder για τη γερμανική τηλεόραση που βασίστηκε στο βιβλίο του Alfred Döblin.

 

Η Hanna Schygulla στην ταινία Alexanderplatz.

 

 

 

Ο Rainer W. Fassbinder απαντάει στην ερώτηση αν υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βαιμάρης (όπου τοποθετείται το μυθιστόρημα Alexanderplatz) και τη σημερινή Ομοσποδιακή Γερμανία.

 

 

Ο Fassbinder στο γύρισμα της ταινίας.

 

 

Η δεξιά φωτογραφία είναι από τον Επίλογο της ταινίας.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ