The Perdicaris incident.

Facebook Twitter
1

The Wind and the Lion (1975). Η περιπέτεια του 'Ιωνα Περδικάρη, που απήχθη στη Ταγγέρη μαζί με τον γιο της γυναίκας του Cromwell Oliver Varley, μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον αμερικανό σκηνοθέτη John Milius. Βλ. lewiswaynegallery.com.

 

Αριστ., ο Sidi Mohamed ben Abdallah el-Raisuni Raisuli) ο πανίσχυρος αρχηγός της ληστρικής συμμορίας που απήγαγε τον 'Ιωνα Περδικάρη. Πολλοί Μαροκινοί έβλεπαν σ'αυτόν το νόμιμο κληρονόμο του μαροκινού θρόνου επειδή ήταν ο sharif (απόγονος του Μωάμεθ) της φυλής των jebala του Μαρόκου. Διατηρούσε ένα μικρό πειρατικό στόλο και ένα ιδιωτικό στρατό. Πολέμησε τους Γάλλους, τους Ισπανούς, και εναντιώθηκε στον Σουλτάνο, που τον θεωρούσε διεφθαρμένο και υποχείριο των ξένων δυνάμεων. Η φιλοξενία του προς τους ξένους απαχθέντες ήταν θρυλική, αλλά φημιζόταν και για την αδίστακτη και τυραννική συμπεριφορά του απέναντι στους αντιπάλους του. Ο 'Ιων Περδικάρης, πάντως, έμεινε τόσο ευχαριστημένος από τις συνθήκες αιχμαλωσίας του και τη φιλική συμπεριφορά απεναντί του, που δήλωσε αργότερα : "Έχω πάει τόσο μακριά που δύναμαι να πω ότι δεν μετανιώνω που ήμουν κρατούμενός του για κάποιο χρονικό διάστημα ... Αυτός δεν είναι ληστής, δεν είναι δολοφόνος, αλλά ένας πατριώτης που εξαναγκάζεται σε σε πράξεις  ληστείας για να σώσει τη γενέτειρά του και τους ανθρώπους του από τον ζυγό της τυραννίας". Βλ. Wikimedia Commons.

 

Δεξ., ο 'Ιων Περδικάρης. Ο Τύπος της εποχής τον περιέγραφε ως "πλεϊµπόι" που απολάμβανε τη ζωή του "διλεττάντη". Ο πατέρας του, Γρηγόρης Περδικάρης, έκανε περιουσία στη Νότια Καρολίνα πριν διατελέσει πρόξενος της Αμερικής στην Αθήνα. 'Οταν η οικογενειακή περιουσία απειλήθηκε με κατάσχεση λόγω του Εμφυλίου Πολέμου, ο 'Ιων Περδικάρης ταξίδεψε στην Ελλάδα με σκοπό να αποποιηθεί την αμερικανική υπηκοότητα και ν' αποτρέψει έτσι την κατάσχεση. Βλ. Wikimedia Commons (φωτ. του 1925 από τον Granger).

 

Αριστ., η Ellen Varley, σύζυγος του 'Ιωνα Περδικάρη. Βρισκόταν κι εκείνη στο σπίτι της Ταγγέρης τη στιγμή της απαγωγής, αλλά οι ληστές προτίμησαν να την αφήσουν ελεύθερη. talimblog.org. Δεξ., ο 'Ιων Περδικάρης. Βλ. natemaas.com.

 

Επιστολή του 'Ιωανα Περδικάρη, από τις ελάχιστες χειρόγραφες που έχουν διασωθεί. Τελειώνει με την αραβική ρήση : "Ο φόβος του Θεού είναι η αρχή της σοφίας". Βλ. HistoryForSale.

Δεξ., γελοιογραφία του 1904 στη σατιρική εφημερίδα Punch σχετικά με τα "πειστικά" μέσα που χρησιμοποίησε ο θείος Σαμ απέναντι στον Σουλτάνο του Μαρόκου στην υπόθεση της απαγωγής. Βλ. Wikimedia Commons. 

 

Το καταδρομικό USS Brooklyn. Μαζί με άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού στόλου έπλευσε προς το Μαρόκο για να υποχρεωθεί ο Σουλτάνος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του el-Raisuni. "Perdicaris alive or Raisuli dead" (Περδικάρης ζωντανός ή Raisuli νεκρός) ήταν το σύνθημα του προέδρου Roosevelt, που άδραξε την ευκαιρία  για να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του. Μπροστά στην απειλή μιας πολεμικής σύρραξης, ο Σουλτάνος ικανοποίησε -και με το παραπάνω- όλες τις απαιτήσεις του αρχηγού των ληστών. Ο el-Raisuni έλαβε τα λήτρα που ζητούσε -70.000 δολλλάρια- και επιπλέον δορίστηκε πασάς στην Ταγγέρη. Αξίζει να σημειωθεί πωςο 'Ιων Περδικάρης δεν ήταν πια τυπικά αμερικανός πολίτης όταν η υπόθεση της απαγωγής του μετατράπηκε σε διεθνές θερμό επεισόδιο, αλλά το γεγονός αυτό αποσιωπήθηκε μέχρι το 1930. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Βλ. The Library of Congress.

Ο σουλτάνος Mulai Abd al-Aziz IV. Βλ. Wikimedia Commons, Nate's Nonsense. Η φωτ. αριστερά είναι του Gabriel Veyre. Βλ.  Mercurius Maghrebensis.

 

Αριστ., ο στρατός του Σουλτάνου επιστρέφει από μάχη με τους άντρες του el-Raisuni (1907). Βλ. Old-print.com. Δεξ., βλ. The Library of Congress.

 

Η Ταγγέρη την εποχή του 'Ιωνα Περδικάρη. Βλ. Nate's Nonsense.

 

Η βίλα "Αηδόνια" του 'Ιωνα Περδικάρη στην Ταγγέρη, απ' όπου τον απήγαγαν. Φωτ. Miguel del Rif. Βλ. Panoramio.

 

Η βίλα "Αηδόνια". Φωτ. Miguel del Rif. Βλ. Panoramio.

 

Η βίλα "Αηδόνια". Φωτ. Miguel del Rif. Βλ. Panoramio.

 

Η θέα από τη βίλα. Φωτ. Miguel del Rif. Βλ. Panoramio.

 

Αριστ., ένας ακόμη "φιλοξενούμενος" του el-Raisuni, ο Mr. Birrel (1907). Βλ. Pictorial Gems! Δεξ., ο el-Raisuni με τον ισπανό στρατηγό Castro Girona (μετά την ανατροπή συμμαχιών). Βλ. prints-online.com.

Ο el-Raisuni με την αγγλίδα ταξιδιωτική συγγραφέα και εξερευνήτρια Rosita Forbes, που του αφιέρωσε και το βιβλίο της The sultan of the mountains; the life story of Raisuli (1924). Βλ. agrupacion1seis.com, talimblog.org και The Libyan Desert .

 

Πάνω, το παλάτι του el-Raisuni στην Asilah (διακρίνεται στο βάθος). Καρτ ποστάλ Delcampe.

Κάτω, η κατοικία του στο Tetuan. Βλ. canalhistoria.260mb.com.

 

Η μαροκινή πόλη Asilah, όπου δεσπόζει το παλάτι του el-Raisuni. Βλ. LookLex και morocco-holidays-guide.co.uk. 

 

Το παλάτι του el-Raisuni στην Asilah. Βλ.  dafina.netv.

 

'Αντρας της περιοχής της Καμπυλίας που ήλεγχε ο el-Raisuni. Καρτ ποστάλ Delcampe.

 

el-Raisuni συνοδευμένος από τον el-Menebhi (τον Υπουργό 'Αμυνας του Μαρόκου ;). Καρτ ποστάλ Delcampe.

 

'Ενα τζαμί στην περιοχή του el-Raisuni. Καρτ ποστάλ Delcampe.

 

The Wind and the Lion (1975), αγγλική ταινία του John Milius με τους Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith. Βλ. FilmAffinity.

 

The Wind and the Lion. Βλ. cinema.fr.

 

The Wind and the Lion. Βλ. mubi.com.

 

The Wind and the Lion. Βλ. kinoscript.tumblr.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

σχόλια

1 σχόλια