Σαν σήμερα, το1949, εφαρμόζεται το Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Facebook Twitter
3

Φωτογραφία του νοτιοαφρικανού φωτογράφου David Goldblatt, ο οποίος παρακολούθησε συστηματικά την εξέλιξη της χώρας του από τη δεκαετία του '60. Το έργο του αποτελεί μία πολυδιάστατη καταγραφή της εποχής του Απαρτχάιντ, αλλά και της μεταγενέστερης νέας Νότιας Αφρικής.

Με το που κατέκτησε την εξουσία το 1948, το Εθνικό Κόμμα της Νότιας Αφρικής εφάρμοσε και γενίκευσε μία πολιτική φυλετικών διακρίσεων τόσο στην καθημερινή ζωή, όσο και στο διοικητικό τομέα με τον αποκλεισμό και την απώθηση των μαύρων πληθυσμών σε ειδικές ζώνες-γκέτο. Ο πρώτος μιας σειράς νόμων που θεσμοθέτησαν και οριστικοποίησαν το Απαρχάιντ (η λέξη εμφανίζεται το 1917 και σημαίνει "διαχωρίζω" στα Afrikaans) ήταν ο νόμος που απαγόρευε τους μεικτούς γάμους απαγόρευσης των μεικτών γάμων, νόμος που θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 1949.  To συνολικό νομικό πλαίσιο του Απαρτχάιντ καταργήθηκε οριστικά ανάμεσα στο 1988 και το 1991.

Μικρό ανθολόγιο από οικογενειακά φιλμάκια τραβηγμένα στη (λευκή) Νότια Αφρική του '60 και του '70.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ίσως το 1994 να είναι ουσιαστικά πιο ορθό:Although the official abolition of apartheid occurred in 1991 with repeal of the last of the remaining apartheid laws, nonwhites were not allowed to vote until 1993 and the end of apartheid is widely regarded as arising from the 1994 democratic general elections.General elections were held in South Africa on 27 April 1994. The elections were the first in which citizens of all races were allowed to take part, and were therefore also the first held with universal adult suffrage.