Ό,τι και να λέει ο κ. Ρουσόπουλος, η χώρα βρίσκεται κιόλας σε προεκλογική περίοδο. Που πάει να πει, στην πόρτα της απέξω κρέμεται κιόλας εκείνη η γνωστή ταμπέλα «Προσωρινώς Κλειστή».
Δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμο γιατί ο πρωθυπουργός, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φέρεται να μη θέλει να γίνουν εκλογές φέτος. Μία από τις πολλές εξηγήσεις είναι ότι, μετά την αποπομπή Τσιτουρίδη, αισθάνεται πως σιγοσβήνει η φωτιά που άναψε με την υπόθεση των ομολόγων, και ελπίζει σε «σημαντική ανάκαμψη της δημοτικότητας του κόμματος».
Πιστεύει πως μπορεί και πρέπει να πάει σε εκλογές με απόσταση μεγαλύτερης ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ από το εύθραστο «ένα και κάτι τοις εκατό» που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Είναι γνωστό ότι ένα σκληρός πυρήνας στελεχών της ΝΔ (Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης, Αβραμόπουλος, Λιάπης, Καραχάλιος κ.ά.) πιέζει τον πρωθυπουργό για «εκλογές το συντομότερο».
Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι μια κυβέρνηση που θα εκλεγεί μέσα στο 2007 θα έχει τουλάχιστον κάποια περιθώρια να παραγάγει έργο στην τετραετία που θα απλώνεται μπροστά της, δεδομένου ότι μιλάμε για μία περίοδο κατά την οποία παραμονεύουν 3 άλλες, πολύ σημαντικές, εκλογικές αναμετρήσεις: Ευρωκοινοβούλιο, Προεδρικές, Δημοτικές.
Εξάντληση της 4ετίας τώρα, όπως επιμένει να επαναλαμβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημαίνει ότι θα πάμε στις κάλπες του χρόνου, το 2008, πιθανώς λίγο πριν το καλοκαίρι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα αρχίσει να «δουλεύει» από τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά τις «αδιαπραγμάτευτες» θερινές διακοπές των Ελλήνων.
Έχοντας δεδομένο ότι ένα κόμμα θέλει να κυβερνήσει ώστε να προσφέρει κάτι στη χώρα, να εφαρμόσει το πρόγραμμα που πιστεύει ότι θα ωφελήσει τον τόπο, είναι δύσκολο να δει κάποιος πώς θα γίνει κάτι τέτοιο μέσα σε μια 4ετία κουτσουρεμένη, και με 3 εκλογικές αναμετρήσεις-φρένο για κάθε μεταρρύθμιση.
Οι ζητούντες από τον πρωθυπουργό «εκλογές εδώ και τώρα», μία μεγάλη ανησυχία έχουν: την ατζέντα με την οποία θα πάνε στις κάλπες.
Η προηγούμενη ατζέντα θεωρείται ήδη καμένη. Διαπλεκόμενα συμφέροντα. Πάταξη διαφθοράς. Ολυμπιακή. ΟΤΕ. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Κ.λπ.
Επείγεται λοιπόν η ΝΔ να αποκτήσει «καινούρια ατζέντα» - να πουλήσει δηλαδή στον κόσμο κάτι πολύ πιο ελκυστικό από εκείνα που του πούλησε το 2004 και που ήδη, όπως είπαμε, τα έχει κάψει.
«Άκαυτο χαρτί» είναι βεβαίως το ασφαλιστικό. Αλλά, για να το παίξεις αυτό, θέλει προετοιμασία σοβαρή (που δεν έχει γίνει) και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, που θα πείσουν τον κόσμο ότι μόνο η συγκεκριμένη παράταξη μπορεί να εφαρμόσει μέτρα σκληρά αλλά απαραίτητα.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πείσει ότι διαθέτει τέτοιο «πολιτικό βάθος σχεδιασμού και υλοποίησης». Εντός των τειχών της δεν είναι λίγα τα στελέχη που αναγνωρίζουν «κραυγαλέα σημάδια επιφανειακών πολιτικών επιλογών», και αναφέρονται και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (εν λευκώ στήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου, κουμπαριές με Ερντογάν, δύο επισκέψεις απανωτές στην Ουάσιγκτον, γενικώς «πορεία χωρίς πυξίδα», όπως μου έλεγε προχθές ανενεργό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών) και σε θέματα «καθημερινότητας», όπως τα λένε - βλέπε Παιδεία με καταρρακωμένο κύρος, Υγεία με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, περιβάλλον συνεχώς επιβαρυμένο, ανεξέλεγκτες τιμές στην αγορά, «Ολυμπιακή» που δεν ξέρει γιατί πετάει, δημόσια ταμεία που αποδεικνύονται «επικίνδυνα ευάλωτα στις ορέξεις πεινασμένων» κ.λπ. κ.λπ.
«Στην ερώτηση "γιατί να σας ψηφίσουμε πάλι;", θα δυσκολευτούμε πολύ να βρούμε αξιόπιστη απάντηση εάν δεν φτιάξουμε από τώρα μια σοβαρή ατζέντα» μας έλεγε πρόσφατα ένα από τα στελέχη της παράταξης που πιέζουν τον Καραμανλή για πρόωρες εκλογές.
Πολύ θα δυσκολευτεί επίσης η ΝΔ στον απολογισμό. Πως θα απαντήσει στο ερώτημα «τι κάνατε για να σας ξαναψηφίσουμε;». Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Δεν νομίζω ότι αυτό θα συγκινήσει πολλούς, για τον απλό λόγο ότι ήταν λειψή, έστω και εάν θεωρώ σημαντική την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Θα πας όμως σ' εκλογές λέγοντας στον κόσμο ψήφισε με γιατί επιτρέπω την ίδρυση και ιδιωτικών πανεπιστημίων; Δεν νομίζω ότι θα βρούνε πολλούς ψηφοφόρους που θα συγκινηθούν.
Δεδομένου, τέλος, ότι δεν ξεκίνησε η ΝΔ και κανένα σπουδαίο έργο, ώστε να μπορεί να πει ότι θα πρέπει να την ψηφίσει ο κόσμος για να το συνεχίσει, αντιλαμβάνεται κανείς ότι, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, θα πάει σε εκλογές (φέτος ή του χρόνου;), με έναν αντίπαλο που θα κατέβει στο γήπεδο με το ίδιο, παλιό και δοκιμασμένο σύστημα: Διεκδικώ τη νίκη ποντάροντας στα λάθη του αντιπάλου.
Άνοστο ποδόσφαιρο. Ελληνικό. Τουλάχιστον στη Γαλλία, με ή χωρίς Σαρκοζί, έχει και κατιτίς το φαντεζί το παιχνίδι, ρε γαμώτο!
σχόλια