ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και στενός του συνεργάτης, καθηγητής Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε ότι επίκειται ανασχηματισμός, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, η οποία κορυφώθηκε με την επιβεβαίωση του από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Μετά από αυτό έσπασαν τα τηλέφωνα και όχι μόνο.
Άλλοι ζητούσαν να μπουν, άλλοι να μη βγουν, άλλοι να αλλάξουν, άλλοι να μην αλλάξουν και τρίτοι προσπαθούσαν να βρουν παράθυρα για να προωθήσουν τους «δικούς τους» ανθρώπους. Έτσι γίνεται πάντα. Αυτά είναι γνωστά. Αλλά παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβερνητική εμπειρία διαθέτει και από πολιτική οικογένεια προέρχεται, αγνόησε την παράδοση που θέλει να μην προαναγγέλλονται οι ανασχηματισμοί, για να διαπιστώσει σύντομα ότι η κίνηση του αυτή είχε ενοχλητικές συνέπειες.
Οι δημοσιογράφοι πολιορκούσαν τους συνεργάτες του για να πάρουν πληροφορίες, ο κάθε ενδιαφερόμενος διέρρεε όποια πληροφορία ήθελε και ευσεβείς πόθοι παρουσιάζονταν σαν ειλημμένες αποφάσεις. Τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν και πολλοί υπουργοί, αντί να δουλεύουν, αναζητούσαν πληροφορίες για την τύχη που τους περιμένει.
Ο ανασχηματισμός, που το Μέγαρο Μαξίμου προτιμά να αναφέρει ως «διορθωτικές κινήσεις», πάντως, θα γίνει και ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να αλλάξει τον σχεδιασμό που είχε, παρότι τον μάζεψε για πρακτικούς και ευνόητους λόγους.
Άλλοι πάλι προσπαθούσαν να υπενθυμίσουν την παρουσία τους. Είναι χαρακτηριστική π.χ. η ανάρτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη στο Facebook, στην οποία αναφέρει ότι τη ρωτάνε οι δημοσιογράφοι για τις «διορθωτικές κινήσεις» που θα κάνει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.
Η κ. Κεφαλογιάννη είναι μία «βαρόνη» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έμεινε εκτός κυβέρνησης πέρσι, γιατί όπως έλεγαν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ήθελε να της δώσει το υπουργείο Τουρισμού, αλλά εκείνη ήθελε και το Πολιτισμού μαζί, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Βαρόνοι στο κόμμα υπάρχουν και άλλοι, οι περισσότεροι είναι εντός της κυβέρνησης (όπως οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα) και παρότι δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο κυβερνητικό επίτευγμα, οι πληροφορίες που κυκλοφορούν δεν αναφέρονται σε πιθανότητα να βρεθούν εκτός.
Κάποια δυσαρέσκεια εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σχετικά με τους «τεχνοκράτες» και μη νεοδημοκράτες υφυπουργούς. Περιμένουν να δουν αν ο πρωθυπουργός τους αντικαταστήσει με άλλους τεχνοκράτες, προσπερνώντας τους ξανά, ή θα βάλει περισσότερους βουλευτές αυτή τη φορά στη θέση τους.
«Για ποιο λόγο να στηρίζουμε τα πάντα, αν δεν μας υπολογίζει κανείς και δούμε πάλι "αλεξιπτωτιστές" να προσγειώνονται στην κυβέρνηση;» διαμαρτύρονται σταθερά κάποιοι βουλευτές της ΝΔ, αλλά κανένας δεν τολμάει για την ώρα να το κάνει αυτό και δημόσια. Και ούτε πρόκειται όσο η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει αυτά τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Ο ανασχηματισμός, που το Μέγαρο Μαξίμου προτιμά να αναφέρει ως «διορθωτικές κινήσεις», πάντως, θα γίνει και ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να αλλάξει τον σχεδιασμό που είχε, παρότι τον μάζεψε για πρακτικούς και ευνόητους λόγους.
Αυτή την περίοδο συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπουργών και των υφυπουργών. Πώς γίνεται αυτή; Ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει σε όλους τους υπουργούς πολύ συγκεκριμένους στόχους για τη χρονιά αυτή. Το (μοναδικό, όπως ισχυρίζονται) κριτήριο θα είναι το κατά πόσο υλοποίησαν τους στόχους που τους ανέθεσαν.
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένει ότι δεν θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές. Αυτό όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι σίγουρο. Όσον αφορά τη διακυβέρνηση συνολικά όμως, αυτό ισχύει, αφού ο τρόπος που διοικεί ο κ. Μητσοτάκης είναι αρκετά συγκεντρωτικός και όλες οι πολιτικές εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Βιασύνη δεν υπάρχει, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να ξεκινήσει με το νέο (βελτιωμένο, σύμφωνα με τα κριτήριά του) σχήμα στην υλοποίηση των προτάσεων του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη, που θα είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου. Οπότε οποιαδήποτε μέρα από την 1η Ιουλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός για να ξεκινήσουν.