Tο βάρος των δεινοσαύρων και η ανακούφιση για τα ελληνοτουρκικά

Καραμανλής Facebook Twitter
Η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι ξανά βουλευτής ερμηνεύτηκε από ορισμένους, κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, ως αποδοκιμασία.
0



ΤA TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
 η Τουρκία υπήρξε ένας εξαιρετικά απρόβλεπτος παράγοντας που έκανε αμφίβολη την ομαλή προεκλογική πορεία στη χώρα μας. Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν σε θέση να προβλέψει πού θα οδηγούσε η ακραία ρητορική αλλά και πρακτική που υιοθέτησε η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα. Αυτό άλλαξε με τους σεισμούς που την έπληξαν και την αλληλεγγύη που έσπευσε να εκδηλώσει εμπράκτως η Ελλάδα. Η Τουρκία έριξε τους τόνους και η ένταση υποχώρησε. Σήμερα πάλι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν πρόκειται για μια σύντομη εκεχειρία ή για ανακωχή, αλλά η επικρατούσα εκτίμηση είναι πως το διάστημα αυτό η Τουρκία θα ασχολείται με τις πληγές της και θα παγώσει, για λίγο τουλάχιστον, τον προηγούμενο σχεδιασμό.

Στη ΝΔ πολλοί γνωρίζουν ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδελφή του δεν είναι καλές και συχνά εκδηλώνεται αντιπαλότητα με σημαντικές παρενέργειες. Παρ' όλα αυτά, το θέμα είναι «απαγορευμένο». Κανείς δεν μιλά για αυτό και όλοι κάνουν σαν να μη συμβαίνει.

Χωρίς το άγχος του Ερντογάν

Η απάλειψη του παράγοντα της αβεβαιότητας που προκαλούσε η Τουρκία φέρνει ανακούφιση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορούν τώρα να σχεδιάσουν την προεκλογική τους στρατηγική χωρίς να ανησυχούν όπως πριν ότι αυτή μπορούσε να ανατραπεί εξαιτίας της Τουρκίας. Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχούσε, καθώς φοβόταν ότι μια κρίση, όπως εκείνη του Έβρου το 2020, θα μπορούσε να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από τον πρωθυπουργό και να εκτινάξει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, όπως τότε. Άλλωστε, ο εξωτερικός κίνδυνος προκαλεί σχεδόν πάντα συσπείρωση γύρω από αυτόν που έχει την εξουσία. Οπότε και οι δύο επιθυμούν ηρεμία στα ελληνοτουρκικά.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

blinken dendias Facebook Twitter
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα. Φωτ.: Eurokinissi

Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο από την κάμψη της επιθετικότητας της Τουρκίας και, όπως διαπιστώθηκε με την άφιξη Άντονι Μπλίνκεν, οι διαφορές στα εθνικά θέματα ανάμεσα στα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) δεν είναι τόσο μεγάλες. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα (ο οποίος συνάντησε Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα) πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, σε αντίθεση με εκείνο που επικράτησε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, που ήταν πιο τυπικό και αμήχανο, παρότι οι τόνοι είχαν πέσει. Ο Μπλίνκεν είναι από εκείνους που θέλουν να κρατηθεί η Τουρκία σχεδόν πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο, αν και το ένα πόδι της το έχει περίπου εκτός. Η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ωστόσο για τη συνεδρίαση της επιτροπής Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την εξέταση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ εκλήφθηκε ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πίεσης.

Τουρκία: Αβεβαιότητα παντού

Στην Τουρκία παραμένει η αβεβαιότητα για τα πάντα. Για πρώτη φορά, μετά τους σεισμούς η εκλογική νίκη του Ερντογάν δεν θεωρείται βέβαιη. Επίσης, δεν είναι βέβαιο αν οι εκλογές θα διεξαχθούν σε κανονικό χρόνο ή θα μετατεθούν, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει την εξουσία από τον Ερντογάν. Η καταδίκη του Ιμάμογλου δεν είναι γνωστό αν θα τελεσιδικήσει, γεγονός που πιθανώς θα του στερήσει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν. 

Το χτύπημα της Ντόρας

ntora mpakogianni Facebook Twitter
Στη ΝΔ πολλοί γνωρίζουν ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδελφή του δεν είναι καλές και συχνά εκδηλώνεται αντιπαλότητα με σημαντικές παρενέργειες. Φωτ.: Eurokinissi

Σε αυτήν τη σχετικά θετική για την Ελλάδα συγκυρία γύρω από τα ελληνοτουρκικά η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι θεωρεί αποδεκτή τη συνεκμετάλλευση με την Τουρκία και άκαιρη την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Οι δηλώσεις αυτές είναι κόκκινο πανί για μεγάλο μέρος της βάσης της ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου κανείς δεν πίστεψε ότι έγιναν τυχαία. «Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα πολύ έμπειρο πολιτικό στέλεχος για να μη γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις προκαλούν μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων. Το γιατί επέλεξε να τις κάνει και μάλιστα προεκλογικά μπορεί να το συμπεράνει ο καθένας» σχολίαζε στέλεχος της ΝΔ που θεωρεί βέβαιο ότι αυτό ήταν ένα πολιτικό χτύπημα στον αδελφό της.  

Στη ΝΔ πολλοί γνωρίζουν ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδελφή του δεν είναι καλές και συχνά εκδηλώνεται αντιπαλότητα με σημαντικές παρενέργειες. Παρόλα αυτά, το θέμα είναι “απαγορευμένο”. Κανείς δεν μιλά για αυτό και όλοι κάνουν σαν να μην συμβαίνει. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και όχι τον αδελφό της όταν αμφότεροι διεκδίκησαν την ηγεσία της ΝΔ. Αντιθέτως, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στήριξε τότε ο Αντώνης Σαμαράς, για τον οποίο η έχθρα της Ντόρας Μπακογιάννη παραμένει άσβεστη.

Όλα αυτά τα χρόνια στο παρασκήνιο υπήρχε συχνά αρκετή ένταση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ντόρας Μπακογιάννη και η υπόθεση των υποκλοπών επιδείνωσε την κατάσταση περισσότερο. Οι δηλώσεις της πρώην υπουργού περί συνεκμετάλλευσης σε προεκλογική περίοδο, ενώ γνωρίζει ότι ο Μητσοτάκης έχει πρόβλημα στα δεξιά του, δεν θεωρήθηκαν τυχαίες. Αν ήταν η τελευταία της λέξη ή θα ακολουθήσει κι άλλο χτύπημα μέχρι τις εκλογές, θα δείξει.

Οι «δεινόσαυροι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, εκτός από την αδελφή του, έχει να αντιμετωπίσει κι άλλους «δεινοσαύρους» του κόμματος. Η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι ξανά βουλευτής ερμηνεύτηκε από ορισμένους, κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, ως αποδοκιμασία. Πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του αναφέρουν ότι επιθυμούσε να αποχωρήσει εδώ και χρόνια, αλλά δεν το έκανε επειδή οι προηγούμενες πολιτικές μάχες ήταν κρίσιμες για τη ΝΔ και δεν ήθελε να κατηγορηθεί ως λιποτάκτης. «Τώρα η ΝΔ είναι ισχυρή και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι φεύγει στα δύσκολα», ανέφερε φιλικό του πρόσωπο. 

Οι καραμανλικοί στο κόμμα της ΝΔ είναι εδώ και καιρό «είδος υπό εξαφάνιση». Ο καραμανλικός μηχανισμός έχει ξηλωθεί ήδη από την περίοδο Σαμαρά και όλα τα υπόλοιπα είναι μύθος. Ακόμα και ο ίδιος ο 67χρονος πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να παραπονιέται συχνά πως το κόμμα δεν είναι το ίδιο με αυτό που άφησε. Οι οπαδοί του επιδεικνύουν ως πολιτικά επιτεύγματα το βέτο στο Βουκουρέστι κατά της ένταξης της τότε πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τη στάση του στο Κυπριακό, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν για τις ευθύνες που του αναλογούν για τη χρεοκοπία της χώρας, για τις οποίες και ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να λογοδοτήσει. 

Εδώ και δέκα χρόνια είναι βουλευτής χωρίς σταυρό, αφού ο νόμος θέλει τους πρώην πρωθυπουργούς να καταλαμβάνουν μία θέση στη Βουλή τιμητικά, χωρίς η εκλογή τους να εξαρτάται από την κρίση του εκλογικού σώματος. Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής αυτά τα δέκα χρόνια είναι βουλευτής χωρίς κανένα κοινοβουλευτικό έργο και συμμετοχή σε αυτό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απουσία του θα βλάψει τον πρωθυπουργό, ωστόσο ο ίδιος δεν μοιάζει να δυσαρεστήθηκε από την απόφαση του Καραμανλή να αποσυρθεί. 

karamanlis samaras Facebook Twitter
Ο καραμανλικός μηχανισμός έχει ξηλωθεί ήδη από την περίοδο Σαμαρά και όλα τα υπόλοιπα είναι μύθος. Φωτ.: Eurokinissi

Ο 71 ετών Αντώνης Σαμαράς ήταν άλλος ένας πονοκέφαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η σχέση τους πέρασε επίσης δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αυτή την περίοδο η ένταση έχει κάπως υποχωρήσει, αν και οι σχέσεις τους δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Η επιρροή που ακόμα διαθέτει ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα δεξιό κοινό τον καθιστά σχεδόν απαραίτητο αυτή την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται τη στήριξή του, καθώς θεωρεί πως δεν έχει περιθώρια για νέες απώλειες από τα δεξιά του, και ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα. 

Ο άλλος πολιτικός «δεινόσαυρος» που απασχόλησε πρόσφατα τον πρωθυπουργό ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, με τον οποίο πλέον δεν έχουν στενή σχέση, όπως στο παρελθόν. Ο Βενιζέλος, παρότι συνεργάστηκε σχεδόν ανέφελα με τον Αντώνη Σαμαρά, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είχε την αντιμετώπιση που προσδοκούσε. Ο τελευταίος, ωστόσο, όταν σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του χρησιμοποίησε πολλούς δικούς του ανθρώπους σχεδόν παντού, σε βαθμό που είχε προκαλέσει ενόχληση στο κόμμα του. Ο λόγος για τον οποίο χάλασε η σχέση τους παραμένει αίνιγμα για τους περισσότερους, καθώς το πρώτο διάστημα όλοι τον θυμούνται να υπερασπίζεται την κυβερνητική γραμμή, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο ΚΙΝ.ΑΛ., με το οποίο υπήρχαν τριβές. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τριανταφύλλου: «Οι σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών»

Δημήτρης Τριανταφύλλου / «Οι σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών»

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, χαρτογραφεί την επόμενη μέρα στη γείτονα χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ