O Έβρος μετά: Οι κάτοικοι και η ευρύτερη περιοχή μετά τις φωτιές του Αυγούστου

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ έχει εστιάσει στην αναμφίβολα τεράστια καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο.

Περιουσίες χάθηκαν, παραγωγές κάηκαν και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στον Έβρο, με τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής να αισθάνονται πως ήδη η υπόλοιπη χώρα τούς έχει ξεχάσει.

Σχεδόν λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την περιοχή, μόνοι «αναμεταδότες» της ζωής «μετά» οι κάτοικοι, που μέσω των social media φροντίζουν να δίνουν εικόνα για το τι συνέβη και πώς είναι τώρα η κατάσταση εκεί. 

Η LiFO ήρθε σε επικοινωνία με τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Γνώμη», Γιάννη Λασκαράκη, ο οποίος λόγω τόσο της εντοπιότητας όσο και του λειτουργήματός του στην εφημερίδα αντικρίζει καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Έβρο, τρεις εβδομάδες περίπου μετά το σβήσιμο της καταστροφικής φωτιάς που έπληξε την περιοχή.

Η εικόνα που μας έδωσε ο κ. Λασκαράκης είναι αυτή μιας κοινωνίας που νιώθει παρατημένη και αφημένη στην τύχη της. «Ο κόσμος είναι απογοητευμένος εδώ γιατί περίμενε από τον πρωθυπουργό να πει πέντε πράγματα παραπάνω. Ήρθε εδώ και μίλησε μόνο για κάποιες επιδοτήσεις σε ασήμαντα και δευτερεύοντα θέματα.

Δυστυχώς όμως η καταστροφή εδώ είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται μια μεγάλη παρέμβαση από την πολιτεία, σε έργα υποδομής και σε αποζημιώσεις στους ανθρώπους που έχασαν όλη την περιουσία τους».

«Όλοι σχεδόν οι ελαιώνες στον Έβρο κάηκαν»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Λασκαράκη, οι ζημιές στην τοπική παραγωγή, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι τεράστιες. «Στον Έβρο κάηκαν σχεδόν όλοι οι ελαιώνες, ενώ στο Σουφλί καταστράφηκε όλη η παραγωγή, ιδιαίτερα αυτή του μελιού».

Παράλληλα, να μην ξεχνάμε και τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο στο δάσος της Δαδιάς, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ έγινε στάχτη το 57,74% της περιοχής.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί ό,τι απέμεινε εκεί και να αναπτυχθεί πάλι η περιοχή γιατί είναι ένας μοναδικός τόπος. Έχουν φύγει τα αποδημητικά πουλιά, κάποια έχουν γυρίσει πίσω, αλλά τα υπόλοιπα δεν βρίσκουν να κάνουν φωλιές γιατί πάνω από το μισό δάσος έχει καεί.

Πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία σίγουρα θα είναι μακροχρόνια και δαπανηρή για το κράτος, αλλά ο κόσμος έχει απογοητευτεί γιατί δεν βλέπει να γίνεται απολύτως τίποτα», σημειώνει.

Μέχρι σήμερα, στις επιχειρήσεις καθαρισμού της περιοχής, βάσει μαρτυριών, αλλά και θλιβερών φωτογραφικών ντοκουμέντων, εντοπίζονται ακόμη νεκρά ζώα που πάλεψαν να σωθούν από τις πύρινες γλώσσες ανοίγοντας τρύπες στο χώμα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Όπως εξηγεί μία κάτοικος, όλα αυτά –πέρα από τα οικονομικά δεδομένα της καταστροφής– αφήνουν σοβαρό ψυχολογικό αποτύπωμα στους κατοίκους κάθε ηλικίας. 

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC

Μέσα στις καταστροφές, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός στον Έβρο παραμένουν

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για απολύτως κατανοητούς λόγους, επισημαίνουν ότι περισσότερο –ακόμα και από το θέμα των περιουσιών που καταστράφηκαν– επείγει η αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων στην περιοχή, καθώς το περιστατικό με τον άνδρα που άρπαξε με το τρέιλέρ του μετανάστες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε σύγχυση. Εδώ χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, επισημαίνουν, γι' αυτό το φαινόμενο που τιμωρήθηκε μεν, δεν θεραπεύθηκε δε. Είναι κάτι περισσότερο από «έναν άνθρωπο και μία μεμονωμένη, ακραία και αντιανθρώπινη ιδεολογία». 

Από την πλευρά του ο κ. Λασκαράκης επισημαίνει ότι τα μακροχρόνια προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Έβρου έχουν ρίζα. «Έχουμε και το σημαντικό πρόβλημα με τους μετανάστες, με ανθρώπους εδώ να τους κυνηγούν στους δρόμους και στα χωράφια, νομίζοντας πως έτσι επιτελούν το καθήκον τους στην πατρίδα. Δυστυχώς, είναι τραγική η ιστορία αυτή και τρέφει έναν εθνικισμό και έναν ρατσισμό απερίγραπτο, για τον οποίο όμως κανείς δεν κάνει κάτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ είμαστε μια περιοχή παραμεθόριος, που υφίσταται τις συνέπειες των κακών σχέσεων με την Τουρκία και μας δημιουργείται η εντύπωση πως οι αρχές θα μας αφήσουν στη μοίρα μας».

 

Έβρος: Έγιναν στάχτη πάνω από 935.000 στρέμματα

Σε μια περιοχή που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τις πολλές μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν φέτος στην Ελλάδα, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αποκαρδιωτικά.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, πάνω από 935.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο, στη μεγαλύτερη δασική φωτιά που έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρουν τα εν λόγω στοιχεία, από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά:

  • 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%)
  • 318.700 στρέμματα ήταν θαμνώδεις εκτάσεις (34%)
  • 81.140 καμένα στρέμματα ήταν αγροτικές εκτάσεις (9%)
ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: meteo.gr

Έβρος: Τραγικός ο απολογισμός και για τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Μόλις έσβησε η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πως θα προχωρούσε σε μια πρώτη αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καταστροφή που σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς - Λευκίμης Σουφλίου, με τα νούμερα πραγματικά να συγκλονίζουν.

Σε μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, ο έλεγχος που έκανε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων αποτυπώνει μια κατάσταση αποκαρδιωτική.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία από δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, που επιβεβαιώθηκαν με επιτόπια επαλήθευση, πάνω από το μισό δάσος της Δαδιάς έχει γίνει στάχτη.

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: ΥΠΕΝ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

Συνολική έκταση εθνικού πάρκου: 424.248 στρέμματα

  • Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
  • Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το πάρκο

  • Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
  • Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%
  • Άκαυτη έκταση: 42,26%

Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

  • Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
  • Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες

  • Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
  • Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
  • Άκαυτη έκταση: 55,46%

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην εν λόγω έρευνα η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντίστοιχα, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ