Έρχονται ισχυρότερες πυρκαγιές μετά τον νέο καύσωνα

Προειδοποιήσεις για ισχυρότερες πυρκαγιές μετά τον νέο καύσωνα Facebook Twitter
Ο καθηγητής Ζερεφός αναφέρει ότι αναμένεται τρίτος καύσωνας τις επόμενες μέρες και αν συνδυαστεί με τους ισχυρότερους ανέμους που υπάρχουν συνήθως την περίοδο αυτή, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες πυρκαγιές. Φωτο: EUROKINISSI
0

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, είχε προβλέψει τις πυρκαγιές που θα είχαμε μετά τον καύσωνα και συνεχίζει να προειδοποιεί ότι έρχονται χειρότερα.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι αναμένεται τρίτος καύσωνας τις επόμενες μέρες και αν συνδυαστεί με τους ισχυρότερους ανέμους που υπάρχουν συνήθως την περίοδο αυτή, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες πυρκαγιές.

Ήδη οι εκτάσεις που κάηκαν τις πρώτες τέσσερις μέρες του Αυγούστου, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι περίπου 60.000 στρέμματα, ενώ η συνολική έκταση γης που έχει καεί φέτος ανέρχεται στα 124.000 στρέμματα.

Στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί στη χώρα 118 πυρκαγιές. Ωστόσο κι εκείνος προέβλεψε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» και επισήμανε ότι ο «αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», γι' αυτό και πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι εκκενώσεις των περιοχών που καίγονται.

Ο καθηγητής Ζερεφός προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι από ξερά ξύλα που λειτουργούν ως καυσόξυλα για τις πυρκαγιές. Αιτία είναι και το απαρχαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ και η πλημμελής συντήρηση των πυλώνων της. Σε πολλές δασικές περιοχές τα καλώδια αγγίζουν τα δέντρα και δεν έχει γίνει καμία εργασία.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι το σημαντικότερο είναι να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων. Οι ζημιές όμως είναι τεράστιες και παρότι ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι έχουν γίνει προληπτικά έργα, δεν είναι σαφές το σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο καθηγητής Ζερεφός προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι από ξερά ξύλα που λειτουργούν ως καυσόξυλα για τις πυρκαγιές και ότι η μάζα αυτή είναι έτοιμη να αναφλεγεί με τον μικρότερο σπινθήρα, χωρίς να χρειάζεται ισχυρός άνεμος. Καταγγέλλει ότι υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζονται πρόστιμα» και «έννομη τάξη», καθώς και επιμελής εργασία στα δάση, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελβετία. Διαφορετικά, με τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε, παρόμοιες με του 1987 και του 2007, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει μία νέα Βαρυμπόμπη ή και μια χειρότερη κατάσταση.

Η χθεσινή ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΑΙΤΙΑ για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε ξανά αυτές τις μέρες, είναι το απαρχαιωμένο δίκτυο και η πλημμελής συντήρηση πυλώνων της ΔΕΗ. Σε πολλές δασικές περιοχές τα καλώδια αγγίζουν τα δέντρα και δεν έχει γίνει καμία εργασία.

Η ΔΕΔΔΗΕ και η ΑΔΜΗΕ διέψευσαν ωστόσο τις πληροφορίες ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στα ΜΜΕ για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και σε άλλες περιοχές, αναφέρθηκε σε χρόνιες παθογένειες υποστηρίζοντας ότι η μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις, όταν δηλαδή έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση. Ως βασικό αίτιο για την εκδήλωση των πυρκαγιών ανέφερε τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές αυτοανάφλεξη.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας προειδοποιεί και αυτός ότι η κατάσταση, για την Αττική ειδικά, γίνεται επικίνδυνη χωρίς την ύπαρξη του δάσους και με την παρουσία της καμένης ύλης, η οποία είναι πολύ επιβλαβής.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και αυτός ότι έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, ενώ θα ενισχυθούν και οι άνεμοι, ζητώντας από όλους να παραμείνουν σε εγρήγορση, ώστε η ζημιά (που έδειξε να θεωρεί δεδομένη ότι θα γίνει) να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

O Αλέξης Τσίπρας, με μια θεσμικού προφίλ δήλωση –για πρώτη φορά–, συμφώνησε ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες κύριο μέλημα όλων μας είναι να περιοριστεί η καταστροφή, μα πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, μέσω του εκπροσώπου του, Νάσου Ηλιόπουλου, μίλησε για «υπουργούς που αυτοσυγχαίρονται την ώρα που η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη κατοικημένες περιοχές» κατηγορώντας τους ότι «έχασαν τον έλεγχο με ανέμους 2 και 3 μποφόρ». Άλλοι βουλευτές, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης, είδαν την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ως ρεβάνς για το Μάτι, αλλά μετά αντιδράσεις που προκάλεσε το σχετικό tweet του, το ανακάλεσε.

Η κυβέρνηση κατάφερε ως τώρα να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, αλλά δεν τα κατάφερε στο θέμα της πρόληψης, παρότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ισχυρίζεται ότι είχε γίνει σημαντική δουλειά. Μετά το Μάτι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για οποιαδήποτε παράλειψη επαρκούς προετοιμασίας.

Δημόσιος και ουσιαστικός διάλογος για το πώς θα θωρακιστεί η χώρα δεν έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια που έχουν περάσει από τότε. Ούτε διαφάνεια, λογοδοσία και δυνατότητα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου στον τομέα αυτό υπάρχει. Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για το περιβάλλον είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει η αρχή.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ