Το ρίσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το ρίσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη Facebook Twitter
Από την απλή παράθεση των «συν» και «πλην», πάντως, προκύπτει ξεκάθαρα ότι με καθαρά εκλογικούς όρους τη Ν.Δ. τη συνέφερε οι εκλογές να γίνουν στις αρχές του φθινοπώρου. Φωτο: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi
0

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ, αναφερόμενος στην απόφαση να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ανάληψη ρίσκου. Και πράγματι, η ψυχρή –ενδεχομένως και κυνική– ανάλυση καταδεικνύει ότι το εκλογικό συμφέρον του επέβαλε να κάνει εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μα βάση τη δημοσκοπική εικόνα της περιόδου, η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη, κοντά στο εύρος των εκλογών του 2019. Μετά από ένα διάστημα πτωτικής πορείας, το τελευταίο δίμηνο αποτυπώνεται μια δημοσκοπική σταθεροποίηση της κυβέρνησης, ενίοτε και με κάποια σημεία ανάκαμψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος, με ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από εκείνο των τελευταίων εκλογών.

Παρά τα εμφανή σημάδια φθοράς, η υπεροχή της Ν.Δ. σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σαφής, το ίδιο και του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα. Επιπλέον, οι όποιες κινήσεις στα δεξιά της Ν.Δ. παραμένουν ακόμα αδύναμες, γεγονός που δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει μετά από κάποιους μήνες. Αντιθέτως, τα όμορα στον ΣΥΡΙΖΑ κόμματα δείχνουν ή ανεβασμένα (ΠΑΣΟΚ) ή πάνω (ακόμα τουλάχιστον) από το όριο επιβίωσης (ΜέΡΑ25) κάτι που επίσης δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει απόλυτα στον χώρο αριστερά του κέντρου.

Στο πεδίο της πολιτικής διαχείρισης, το 65-70% των ψηφοφόρων (έρευνες Marc, Αlco, MRB) προεξοφλούσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, κάτι που ακυρώνει μεν το στοιχείο του αιφνιδιασμού αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την πιθανότητα να υποστεί ζημιά η κυβέρνηση από την προκήρυξή τους.

Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί «απόδρασης» θα ήταν αδύναμο καθώς, πρώτον, η ίδια ζητάει επιτακτικά εκλογές και, δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης θα πήγαινε σε αυτές με προβάδισμα και έχοντας κάνει δημόσια παραδοχή των προβλημάτων που υπάρχουν μπροστά. Αυτός μάλιστα θα ήταν ο λόγος της πρόωρης προσφυγής. Ενώ κανείς δεν θα μπορούσε φυσικά να καταλογίσει στη Ν.Δ. μια ενδεχόμενη κυβερνητική αστάθεια (λόγω των εξαιρετικά πιθανών δεύτερων εκλογών), καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική, το δε ΠΑΣΟΚ θέτει όρους που δεν γίνονται αποδεκτοί.

Ερμηνεύοντας την απόφαση του πρωθυπουργού σε ένα βασικό συμπέρασμα καταλήγουμε ότι λόγω (πιθανότατα) διπλών εκλογών η κυβερνητική αστάθεια θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Η πιθανότητα και ο κίνδυνος στο διάστημα αυτό να προκύψει μια μεγάλη κρίση, είτε στα ελληνοτουρκικά (κυρίως) είτε στα ενεργειακά είτε στο μέτωπο της Ουκρανίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στο δε οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, παρά την πληθωριστική κρίση δεν καταγράφονται στοιχεία κοινωνικής αποσταθεροποίησης, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ή προσδοκά. Κάτι που δεν ξέρουμε βέβαια αν θα ισχύει σε μερικούς μήνες μετά από έναν δύσκολο χειμώνα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται θετικός –από τους μεγαλύτερους στην Ευρωζώνη– παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση και την επί τω χείρω αναθεώρησή του, ενώ ο τουρισμός πηγαίνει φέτος εξαιρετικά, πράγμα που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν.

Υπάρχουν φυσικά επιχειρήματα και υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Η ενίσχυση της ηγετικότητας ενός πρωθυπουργού, ο οποίος αν και αναγνωρίζει δημοσίως τις δυσκολίες αποφεύγει τους τακτικισμούς και κάθεται να αναμετρηθεί μαζί τους. Οι επερχόμενες αυξήσεις μισθών-συντάξεων από 1/1/23. Η αναμενόμενη περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Η επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Η ολοκλήρωση-προώθηση σημαντικών δημοσίων έργων. Η πεποίθηση μεγάλης μερίδα της κοινής γνώμης ότι η ενεργειακή/πληθωριστική κρίση είναι εξωγενής και παγκόσμια και όχι εγχώρια ή προϊόν κυβερνητικών επιλογών. Και φυσικά υπάρχει και η άποψη ότι το πεδίο της διαχείρισης των κρίσεων, είτε στα εθνικά θέματα είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρείται προνομιακό για τον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα.

Από την απλή παράθεση των «συν» και «πλην», πάντως, προκύπτει ξεκάθαρα ότι με καθαρά εκλογικούς όρους τη Ν.Δ. τη συνέφερε οι εκλογές να γίνουν στις αρχές του φθινοπώρου. Το να μιλήσει κανείς για ρίσκο είναι περιττό, τη λέξη την ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσέθεσε ότι έχει πλήρη επίγνωση πως ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος. Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να του προσάψει άγνοια κινδύνου ή οίηση απέναντι στην πραγματικότητα.

Γιατί έλαβε αυτή την απόφαση λοιπόν;

Ερμηνεύοντας την απόφαση του πρωθυπουργού σε ένα βασικό συμπέρασμα καταλήγουμε ότι λόγω (πιθανότατα) διπλών εκλογών η κυβερνητική αστάθεια θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Η πιθανότητα και ο κίνδυνος στο διάστημα αυτό να προκύψει μια μεγάλη κρίση, είτε στα ελληνοτουρκικά (κυρίως) είτε στα ενεργειακά είτε στο μέτωπο της Ουκρανίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο –και με τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν– ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θεώρησε ότι το να έχει η χώρα υπηρεσιακή κυβέρνηση εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο. Και λόγω αυτού δήλωσε ότι προτιμά να αναλάβει ρίσκο για το κόμμα του, αλλά όχι για τη χώρα.

Επί της αρχής ουδείς μπορεί να τον ψέξει γι αυτό. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο χρόνος. Αν τα πράγματα προχωρήσουν ελεγχόμενα, αν η Ε.Ε. λάβει μέτρα περιορισμού της ενεργειακής/πληθωριστικής κρίσης, αν η ανάπτυξη υποβοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αν στα ελληνοτουρκικά δεν έχουμε απρόοπτα γεγονότα, αν η κυβέρνηση αποφύγει τα χοντρά λάθη, αν η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μη βελτιώνει την εικόνα της, τότε η ριψοκίνδυνη απόφαση κ. Μητσοτάκη θα έχει αποδειχθεί μια επένδυση υπευθυνότητας η οποία εκλογικά μπορεί να του αποδώσει.

Αν «η μπάλα χαθεί», κανείς δεν θα ασχοληθεί ούτε με τη θεσμική υπευθυνότητα ούτε με τις γενναίες προθέσεις. Ο κόσμος θα αναζητήσει «ένοχο» για τα προβλήματά του, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ