Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Παρότι η Νίκη Κεραμέως έφερε άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή από αυτό που είχαν συμφωνήσει, ζήτησε από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να το υπερψηφίσουν ως «ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας». Φωτ.: Δήμητρα Κούτρα/ EUROKINISSI
0

 

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που έφερε χθες στην ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση έκρυβε έναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συναίνεσαν, καθώς πληροφορήθηκαν από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, όταν αυτή ανέβηκε στο βήμα, ότι η τροπολογία θα αφορά και τις εθνικές εκλογές, ενώ όλη η συζήτηση και η συμφωνία είχε γίνει μόνο για τις ευρωεκλογές. 

Την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε η ανάγνωση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η υπουργός δεν ανέφερε το παραμικρό για τις εθνικές εκλογές, με τις οποίες αιφνιδίασε τη Δευτέρα.

Στην ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά πόσο με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές θα υπάρξουν εγγυήσεις για τη μυστικότητα, η υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά τους είπε καθαρά ότι το νομοσχέδιο θα καθιερώσει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, χωρίς καμία αναφορά σε εθνικές εκλογές. 

H τροπολογία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να περάσει και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν συναινέσει μεν, αλλά όχι σε αυτό που ανακοινώθηκε χθες και για το οποίο δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση.

Η Νίκη Κεραμέως όμως μίλησε σαν να ήταν το ίδιο, αναφέροντας πως ήδη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν αρχικά συναινέσει, έχουν πάνω από 230 βουλευτές που «έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές».

Αφού κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή με την οποία αιφνιδίασε την ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, η υπουργός Εσωτερικών ερμήνευσε –αυθαίρετα– τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επιτευχθεί ως ένα βήμα που ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα αλλαγή.

Οπότε, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπουργού Εσωτερικών, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στις εθνικές εκλογές, παρουσιάζοντάς το ως θέμα ισότητας και υποστηρίζοντας ότι οι απόδημοι Έλληνες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. 

Ακόμα όμως και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για τη νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου αναφέρει ότι είναι αποκλειστικά για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και όχι για τις εθνικές εκλογές. 

Επίσης, όπως αναφέρθηκε χθες από εκπροσώπους κομμάτων αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και ο κ. Τασούλας ζήτησε απλώς αυτό να το παρακάμψουν. 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, επισήμανε πως το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά αυτή ξαφνικά αποφάσισε ότι ισχύουν, χωρίς διαβούλευση και χωρίς καμία ενημέρωση. «Για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο ουσιαστική αλλαγή σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καλούμαστε να ψηφίσουμε, χωρίς η αρμόδια υπουργός να μας έχει καν προϊδεάσει» ανέφερε και μιλώντας για το κόμμα του, ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που άλλαξαν τα δεδομένα με τα οποία είχαν καθορίσει τη στάση τους, ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση. 

Ο Γιάννης Γκιόκας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε στη Βουλή πως «μετά την τελευταία εξέλιξη αλλάζει ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου και μιλάμε πλέον για ένα άλλο νομοσχέδιο».

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε πως «η τροπολογία της ΥΠΕΣ που καθιερώνει την επιστολική ψήφο για τους εκτός επικράτειας ψηφοφόρους ως αποκλειστικό μέσο ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές, συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και αντιθεσμική παρέμβαση που στρέφεται κατά της δημοκρατικής τάξης», χαρακτηρίζοντας την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας την τελευταία στιγμή, ως πρόκληση και προσβολή προς το Κοινοβούλιο.

Η εξήγηση Κεραμέως

Αφού κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή με την οποία αιφνιδίασε την ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, η υπουργός Εσωτερικών ερμήνευσε –αυθαίρετα– τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επιτευχθεί ως ένα βήμα που ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές έχουν «την ιστορική ευκαιρία αλλά και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουν όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές». 

Και παρότι η Νίκη Κεραμέως έφερε άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή από αυτό που είχαν συμφωνήσει, ζήτησε από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να το υπερψηφίσουν ως «ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουν το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις».

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα τις εγγυήσεις που ζήτησαν για τη δυνατότητα διασφάλισης του αδιάβλητου της επιστολικής ψήφου, ούτε για την τήρηση της μυστικότητας, οπότε δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συναινέσουν στην επέκτασή του στις εθνικές εκλογές, χωρίς να έχει πρώτα δοκιμαστεί και χωρίς να ξέρουν πως θα λειτουργήσει. 

Κάπως έτσι, από εκεί που η κυβέρνηση καυχιόταν για την «ιστορική» συναίνεση που είχε πετύχει, μετά τον αιφνιδιασμό που έκανε στα υπόλοιπα κόμματα χθες, βρέθηκε να κατηγορείται για τυχοδιωκτισμό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ