Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Παρότι η Νίκη Κεραμέως έφερε άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή από αυτό που είχαν συμφωνήσει, ζήτησε από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να το υπερψηφίσουν ως «ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας». Φωτ.: Δήμητρα Κούτρα/ EUROKINISSI
0

 

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που έφερε χθες στην ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση έκρυβε έναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συναίνεσαν, καθώς πληροφορήθηκαν από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, όταν αυτή ανέβηκε στο βήμα, ότι η τροπολογία θα αφορά και τις εθνικές εκλογές, ενώ όλη η συζήτηση και η συμφωνία είχε γίνει μόνο για τις ευρωεκλογές. 

Την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε η ανάγνωση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η υπουργός δεν ανέφερε το παραμικρό για τις εθνικές εκλογές, με τις οποίες αιφνιδίασε τη Δευτέρα.

Στην ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά πόσο με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές θα υπάρξουν εγγυήσεις για τη μυστικότητα, η υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά τους είπε καθαρά ότι το νομοσχέδιο θα καθιερώσει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, χωρίς καμία αναφορά σε εθνικές εκλογές. 

H τροπολογία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να περάσει και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν συναινέσει μεν, αλλά όχι σε αυτό που ανακοινώθηκε χθες και για το οποίο δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση.

Η Νίκη Κεραμέως όμως μίλησε σαν να ήταν το ίδιο, αναφέροντας πως ήδη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν αρχικά συναινέσει, έχουν πάνω από 230 βουλευτές που «έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές».

Αφού κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή με την οποία αιφνιδίασε την ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, η υπουργός Εσωτερικών ερμήνευσε –αυθαίρετα– τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επιτευχθεί ως ένα βήμα που ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα αλλαγή.

Οπότε, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπουργού Εσωτερικών, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στις εθνικές εκλογές, παρουσιάζοντάς το ως θέμα ισότητας και υποστηρίζοντας ότι οι απόδημοι Έλληνες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. 

Ακόμα όμως και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για τη νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου αναφέρει ότι είναι αποκλειστικά για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και όχι για τις εθνικές εκλογές. 

Επίσης, όπως αναφέρθηκε χθες από εκπροσώπους κομμάτων αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και ο κ. Τασούλας ζήτησε απλώς αυτό να το παρακάμψουν. 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, επισήμανε πως το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά αυτή ξαφνικά αποφάσισε ότι ισχύουν, χωρίς διαβούλευση και χωρίς καμία ενημέρωση. «Για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο ουσιαστική αλλαγή σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καλούμαστε να ψηφίσουμε, χωρίς η αρμόδια υπουργός να μας έχει καν προϊδεάσει» ανέφερε και μιλώντας για το κόμμα του, ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που άλλαξαν τα δεδομένα με τα οποία είχαν καθορίσει τη στάση τους, ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση. 

Ο Γιάννης Γκιόκας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε στη Βουλή πως «μετά την τελευταία εξέλιξη αλλάζει ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου και μιλάμε πλέον για ένα άλλο νομοσχέδιο».

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε πως «η τροπολογία της ΥΠΕΣ που καθιερώνει την επιστολική ψήφο για τους εκτός επικράτειας ψηφοφόρους ως αποκλειστικό μέσο ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές, συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και αντιθεσμική παρέμβαση που στρέφεται κατά της δημοκρατικής τάξης», χαρακτηρίζοντας την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας την τελευταία στιγμή, ως πρόκληση και προσβολή προς το Κοινοβούλιο.

Η εξήγηση Κεραμέως

Αφού κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή με την οποία αιφνιδίασε την ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, η υπουργός Εσωτερικών ερμήνευσε –αυθαίρετα– τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επιτευχθεί ως ένα βήμα που ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές έχουν «την ιστορική ευκαιρία αλλά και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουν όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές». 

Και παρότι η Νίκη Κεραμέως έφερε άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή από αυτό που είχαν συμφωνήσει, ζήτησε από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να το υπερψηφίσουν ως «ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουν το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις».

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα τις εγγυήσεις που ζήτησαν για τη δυνατότητα διασφάλισης του αδιάβλητου της επιστολικής ψήφου, ούτε για την τήρηση της μυστικότητας, οπότε δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συναινέσουν στην επέκτασή του στις εθνικές εκλογές, χωρίς να έχει πρώτα δοκιμαστεί και χωρίς να ξέρουν πως θα λειτουργήσει. 

Κάπως έτσι, από εκεί που η κυβέρνηση καυχιόταν για την «ιστορική» συναίνεση που είχε πετύχει, μετά τον αιφνιδιασμό που έκανε στα υπόλοιπα κόμματα χθες, βρέθηκε να κατηγορείται για τυχοδιωκτισμό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ