ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ G20;
Η Πολωνία ζήτησε να αποβληθεί η Ρωσία από τους G20, το διεθνές φόρουμ αποτελούμενο από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες. Η πρόταση λέγεται ότι αντιμετωπίστηκε θετικά από τις ΗΠΑ.
Είναι μάλλον οξύμωρο χώρα που δεν ανήκει στους G20 να ζητάει να αποκλειστεί μια χώρα-μέλος.
Πέραν τούτου, υπάρχουν χώρες στους G20 — η Τουρκία, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία, Ινδία — που δεν καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή ή/και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην επιβολή των κυρώσεων.
Ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι Πολωνοί επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τη Ρωσία στο φόρουμ. Ωστόσο, η Πολωνία με ΑΕΠ 1.26 τρισ. δολάρια υπολείπεται πολύ της Ισπανίας με ΑΕΠ σχεδόν 2 τρισ. δολάρια, η οποία είναι «μόνιμη προσκεκλημένη». Άλλωστε, αμφότερες οι χώρες εκπροσωπούνται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, δεν υπάρχουν τυπικά κριτήρια συμμετοχής στην ομάδα.
Φαίνεται ότι το θέμα θα έχει συνέχεια. Η ρωσική πρεσβεία στη Τζακάρτα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προτίθεται να παρευρεθεί στη σύνοδο των G20 που οργανώνει η Ινδονησία τον προσεχή Οκτώβριο.
• • •
ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ
Μετά από διάφορα «ναι μεν, αλλά», ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός, TotalEnergies (πρώην Total), ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει κάθε αγορά ρωσικού πετρελαίου ή ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, «το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022».
Η εταιρεία, που επικρίθηκε για το ότι δεν αποχώρησε από τη Ρωσία όπως οι άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Η TotalEnergies επαναβεβαιώνει την πιο αυστηρή της καταδίκη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας που έχει τραγικές συνέπειες για τον ουκρανικό πληθυσμό και απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη».
Απεναντίας, η Ρενώ αποφάσισε να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή της στη Ρωσία, σύμφωνα με χθεσινή της επιστολή, μολονότι η θυγατρική της Avtovaz αποφάσισε νέα μερική διακοπή της παραγωγής εξαιτίας της έλλειψης εξαρτημάτων.
Σημειωτέον, η απόφαση της Ρενώ υποστηρίζεται από τη γαλλική κυβέρνηση που είναι ο κύριος μέτοχος της εταιρείας. Οριστική αποχώρηση από τη Ρωσία θα υπονόμευε σημαντικά τη θέση του ομίλου, στον οποίο η Avtovaz παρουσιάζει το μισό του κύκλου εργασιών την περασμένη χρονιά.
Πηγή: Le Monde, Reuters
• • •
BREXIT ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ, ΙΔΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συνέκρινε τον αγώνα για το Brexit με τον αγώνα των Ουκρανών, μιλώντας χθες σε κομματική εκδήλωση του Συντηρητικού κόμματος.
Η σύγκριση προκάλεσε δικαίως οργισμένες, ειρωνικές και απαξιωτικές αντιδράσεις.
Ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε σε τουίτ του: «Ακόμη θυμάμαι τον ενθουσιασμό του Πούτιν και του Τραμπ μετά το δημοψήφισμα. Μπόρις, οι λέξεις σου προσβάλλουν τους Ουκρανούς, τους Βρετανούς και την κοινή λογική».
«Πόσοι Βρετανοί πέθαναν εξαιτίας του Brexit. Μηδέν.», απάντησε στον Τζόνσον ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.
Former Ukrainian President Petro Poroshenko asks Boris Johnson to stop comparing Ukraine's fight against Putin's tyranny to Brexit.
— Adam Bienkov (@AdamBienkov) March 22, 2022
"How many citizens of the United Kingdom died because of Brexit? Zero... Please no comparison."pic.twitter.com/vvx42TaRxA
• • •
ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ
Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να ξαναγράψει την Ιστορία με περιαυτολογίες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «ουδέποτε θα εισέβαλε» στην Ουκρανία επί της προεδρίας του, και ότι την εξόπλισε γενναιόδωρα «όταν η προηγούμενη διοίκηση της έστειλε κουβέρτες».
Η απάντηση του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας επί Τραμπ, Τζον Μπόλτον, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ήταν σαρωτική: «Ο Τραμπ είναι ένας ηλίθιος που αγαπάει τον Πούτιν... Δεν θα μπορούσε να βρει την Ουκρανία στον χάρτη... Κάποτε ρώτησε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, ‘αν η Φιλανδία ανήκει στη Ρωσία’».
Πηγή: Vanity Fair
• • •
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΠΕΛΥΣΕ ΟΥΚΡΑΝΟ
Οι ιδιοκτήτες του φημισμένου εστιατορίου Rizzi στο γερμανικό θέρετρο Μπάντεν-Μπάντεν απέλυσαν τον Ουκρανό εργαζόμενο, Ιγκόρ Χόλοντ, εξαιτίας ενός βίντεο του, στο οποίο κατάγγειλε τους Ρώσους για την εισβολή τους στην Ουκρανία.
Ο 52χρονος Χόλοντ ζει στη Γερμανία τα τελευταία 22 χρόνια, τη δε τελευταία επταετία εργαζόταν ως μπάρμαν στο Rizzi.
Σύμφωνα με την European Pravda, στην οποία παραπέμπει η Kyiv Independent, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, ανάρτησε στο Facebook το εξής:
«Ο κάτοικος της Οδησσού Ιγκόρ Χόλοντ, ο οποίος εργαζόταν στο τοπικό εστιατόριο Rizzi, απολύθηκε για το βίντεο που κατήγγειλε τους Ρώσους για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η διεύθυνση του εστιατορίου, το οποίο απευθύνεται στον ρωσόφωνο πληθυσμό του Μπάντεν-Μπάντεν, δεν ήταν ευχαριστημένη με την αλήθεια για τους χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες που σκοτώθηκαν, τα περισσότερα από εκατό δολοφονημένα παιδιά, τις δεκάδες κατεστραμμένες πόλεις ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας των ρωσικών στρατευμάτων... Το μήνυμά μου προς όλους τους υποστηρικτές του Πούτιν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες είναι ότι είστε ίδιοι με τους Ρώσους πιλότους που σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες».
Μια εύλογη εξήγηση της απόφασης της διεύθυνσης του εστιατορίου είναι ότι πολλοί Ρώσοι ζουν στο Μπάντεν-Μπάντεν, το οποίο αποτελεί επίσης αγαπημένο προορισμό πλουσίων Ρώσων.
Το μεμονωμένο αυτό περιστατικό ασφαλώς δεν αντιπροσωπεύει τους Γερμανούς, οι οποίοι μαζικά υποστηρίζουν τους Ουκρανούς.
Άλλωστε, η αντίδραση πολλών Γερμανών υπήρξε άμεση. Το Tripadvisor ανάρτησε στην ιστοσελίδα του: «Εξαιτίας ενός πρόσφατου περιστατικού που συγκέντρωσε την προσοχή των Μέσων και προκάλεσε εισροή σχολίων που δεν περιγράφουν εμπειρία από πρώτο χέρι, προσωρινά διακόψαμε τη δημοσίευση για αυτή την καταχώριση».
Εντούτοις, αν και όταν ο πόλεμος καταντήσει ρουτίνα, μην εκπλαγούμε αν δούμε να πολλαπλασιάζονται τέτοια περιστατικά. Το ίδιον συμφέρον είναι σταθερό και αμετακίνητο· οι ιδεολογικές και πολιτικές αντιδράσεις έχουν σκαμπανεβάσματα.
Πηγή: European Pravda, The Kyiv Independent
• • •
ΤΗΝ 25η, ΤΗΝ 23η ή ΤΗ 17η ΜΑΡΤΙΟΥ;
Η Καλαμάτα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου 1821.
Υπό κανονικές συνθήκες, αυτές τις μέρες θα πλακωνόμασταν για τον αν η Επανάσταση του '21 ξεκίνησε την 25η, την 23η ή τη 17η Μαρτίου.
Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά καταντούν σχεδόν ασήμαντα, όταν υπάρχουν όντως σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν.