ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΟΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΜΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Πρέσβεων χθες, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, προειδοποίησε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο, να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να προετοιμαστούμε για την ειρήνη.
«Πρέπει να θεωρούμε ότι μπορούμε πάντα να συνεχίσουμε να μιλάμε με όλους, ιδίως με εκείνους με τους οποίους δεν συμφωνούμε, είπε ο Εμ. Μακρόν, και πρόσθεσε: «Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;».
Υπερασπιζόμενος τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες και την επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι «δεν πρέπει να ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφή ψευτοηθικής που θα μας αποδυνάμωνε», επικρίνοντας την κριτική στις προσπάθειές του, και ζήτησε να διατηρηθεί αυτός ο διάλογος με τη Ρωσία «σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας».
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι ο κόσμος κινδυνεύει όλο και περισσότερο να χωριστεί σε διαφορετικά μπλοκ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της γαλλικής και ευρωπαϊκής «ανεξαρτησίας» στην αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και τα περιφερειακά ζητήματα. Ωστόσο, «ανεξαρτησία δεν σημαίνει ίση μεταχείριση. Οι ΗΠΑ είναι οι σύμμαχοί μας. Αλλά δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από αυτούς», διευκρίνησε.
Προέτρεψε επίσης να αποτραπούν οι διαιρέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα και στις προειδοποιήσεις ότι η ενεργειακή κρίση και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαιρέσεις. «Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να διαιρεθεί από αυτόν τον πόλεμο. Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι το κλειδί», δήλωσε ο Εμ. Μακρόν.
Πηγή: Le Monde, Politico
• • •
ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι τουρκικές αρχές αύξησαν χθες τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά κατά περίπου 20%, για τον δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες κατά 30%, και κατά περίπου 50% για τη βιομηχανία.
Οι αυξήσεις θα ασκήσουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Τη Δευτέρα, το κρατικό Στατιστικό Ινστιτούτο θα ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός του Αυγούστου ξεπέρασε το 80%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Ο πληθωρισμός στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας, αγγίζει πλέον το 100% (99,91% για την ακρίβεια), σύμφωνα με το εμπορικό επιμελητήριο.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υπολογίζει ότι οι τράπεζες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με τουρκικές θυγατρικές κατέγραψαν καθαρές ζημίες ύψους περίπου 950 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι τράπεζες του GCC με τουρκικές θυγατρικές έπρεπε να υιοθετήσουν «αναφορά υπερπληθωρισμού» το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά τη Fitch, καθώς ο σωρευτικός πληθωρισμός στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασε το 100%.
• • •
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΥΙΓΟΥΡΩΝ
Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν την Κίνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου και εξετάζει την καταστολή των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων. Το Πεκίνο κατήγγειλε την Πέμπτη την αξιολόγηση ως κατασκεύασμα που επινοήθηκε από τα δυτικά έθνη.
Η πολυαναμενόμενη έκθεση κυκλοφόρησε στο παρά πέντε της τελευταίας ημέρας της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ, στη θέση της στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
Η Μπατσελέτ δήλωσε ότι η Κίνα έχει διαπράξει «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά Ουιγούρων, Καζακιστανών, Κιργιζιστών και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων σε στρατόπεδα μαζικής κράτησης στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, οι οποίες μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η 48σέλιδη καταδικαστική έκθεση, βασισμένη σε έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο, διαπίστωσε ότι κυρίως μουσουλμανικές εθνοτικές μειονοτικές ομάδες υποβλήθηκαν σε μαζικό εγκλεισμό, καταναγκαστική εργασία, σεξουαλική κακοποίηση, διαχωρισμό οικογενειών, και βασανιστήρια.
Το Πεκίνο έχει απορρίψει συστηματικά κάθε ισχυρισμό για συλλήψεις και καταχρήσεις στη Σιντζιάνγκ, έχει κατηγορήσει τους Ουιγούρους ακτιβιστές ότι λένε ψέματα, και άσκησε έντονες πιέσεις για να εμποδίσει την έκδοσή της. Πολλά θύματα και ακτιβιστές φοβόντουσαν ότι η έκθεση θα αποσιωπηθεί και θα καταστήσει αδύνατες τις προσπάθειες απόδοσης ευθυνών.
Παρότι η έκθεση δεν χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία», οι Ουιγούροι ακτιβιστές λένε ότι αισθάνονται δικαιωμένοι μετά από χρόνια αγώνων, διότι τεκμηριώνονται η κράτηση, οι κακοποιήσεις και οι εξαφανίσεις προσώπων στη Σιντζιάνγκ, και δηλώνουν ότι «η λογοδοσία αρχίζει τώρα».
Πηγή: AP News, RFE/RL
• • •
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ
Την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022, το Συμβούλιο Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d'État) δημοσίευσε μελέτη («Intelligence artificielle et action publique: construire la confiance, servir la performance») «που υποστηρίζει την εφαρμογή μιας αποφασιστικά φιλόδοξης στρατηγικής τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για τη βελτίωση των επιδόσεων του δημόσιου τομέα».
Η μελέτη είναι λίαν καυστική για τη φαντασίωση της «τεχνολογικής μοναδικότητας» (singularity): «Ο προβληματισμός για την ΤΝ είναι συχνά το θύμα της παρασιτικής, υπερβολικής συγκέντρωσης στην τεχνητή γενική νοημοσύνη και τον ‘μύθο της μοναδικότητας’, ο οποίος ορίζει το σημείο καμπής ενός κόσμου στον οποίο η ευφυής μηχανή θα ξεπερνά και θα κυριαρχεί πάνω στον άνθρωπο». Η τεχνητή γενική νοημοσύνη είναι η θεωρία ότι η ΤΝ θα μπορούσε να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Η ΤΝ θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την ενίσχυση της ανθρώπινης σχέσης μεταξύ του πολίτη και του δημόσιου υπαλλήλου, το δε Συμβούλιο της Επικρατείας τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μιας αποφασιστικά προληπτικής πολιτικής για την ανάπτυξη της ΤΝ, στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντος και των δημόσιων επιδόσεων, και καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή τη «φαντασίωση» στη στρατηγική της για την ΤΝ.
Η Γαλλία πρέπει να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφαρμόζοντας από σήμερα ρεαλιστικές κατευθυντήριες γραμμές που θα επιτρέψουν τη σταδιακή ανάπτυξη της ΤΝ στις δημόσιες υπηρεσίες, διαφανές και σε εγρήγορση, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη, υποδεικνύει η μελέτη: «Μια αξιόπιστη δημόσια ΤΝ βασισμένη σε επτά αρχές: υπεροχή του ανθρώπου, απόδοση, ισότητα και μη διάκριση, διαφάνεια, ασφάλεια (κυβερνοασφάλεια), περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στρατηγική αυτονομία».
Πηγή: Conseil d'État, Politico
• • •
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
Ο νους μας στρεβλώνει τον χρόνο, και μια τέτοια περίπτωση είναι το «παράδοξο των διακοπών» — «η αντιφατική αίσθηση ότι οι καλές διακοπές περνάνε γρήγορα, αλλά όταν κοιτάζεις πίσω, σου φαίνονται μεγάλες», όπως το όρισε η Κλόντια Χάμοντ στο βιβλίο της «Time Warped».
Αφετηρία της Χάμοντ είναι ο κατά τον Ντάνιελ Κάνεμαν διπλός εαυτός μας: ο «βιώνων εαυτός» (experiencing self) και ο «ενθυμούμενος εαυτός» (remembering self). Ο πρώτος γνωρίζει μόνο την παρούσα στιγμή, ενώ ο ενθυμούμενος εαυτός είναι αφηγητής ιστοριών («κάναμε μια ωραία πεζοπορία», «ταλαιπωρηθήκαμε στο ταξίδι»).
«Το παράδοξο των διακοπών προκαλείται από το γεγονός ότι βλέπουμε τον χρόνο στο μυαλό μας με δύο πολύ διαφορετικούς τρόπους — προοπτικά και αναδρομικά. Συνήθως αυτές οι δύο οπτικές ταυτίζονται, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις όπου παρατηρούμε την παραδοξότητα του χρόνου δεν ταυτίζονται», εξηγεί η Χάμοντ.
Στην καθημερινή μας ρουτίνα, ο χρόνος περνάει με φυσιολογικό ρυθμό που αρθρώνεται γύρω από σταθερά ορόσημα, όπως το πρωινό ξύπνημα, το μεσημεριάτικο γεύμα, κ.ο.κ. Απεναντίας, στις διακοπές συγκεντρώνονται νέες, διαφορετικές εμπειρίες από τις οικείες μας. Αυτή η αναντιστοιχία προκαλεί τη στρεβλή αίσθηση του χρόνου.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ