Ο Τραμπ μιλάει σαν τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Μουσολίνι μαζί

Ο Τραμπ μιλάει σαν τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Μουσολίνι μαζί Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO
0

Η ρητορική έχει ιστορία. Οι λέξεις «δημοκρατία» και «τυραννία» ήταν αντικείμενο διαλόγου στην αρχαία Ελλάδα· η φράση «διαχωρισμός εξουσιών» κατέστη σημαντική τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Η λέξη «παράσιτα», ως πολιτικός όρος, έχει την καταγωγή της στις δεκαετίες του 1930 και του ’40, όταν τόσο οι φασίστες όσο και οι κομμουνιστές περιέγραφαν τους πολιτικούς τους εχθρούς ως παράσιτα και αρρώστιες, καθώς και ως ζωύφια, ζιζάνια, ακαθαρσίες και ζώα. Ο όρος αναβίωσε και αναβίωσε στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τους αντιπάλους του ως «κακοποιούς της ριζοσπαστικής αριστεράς» που «ζουν σαν παράσιτα».

Αυτή η γλώσσα δεν είναι απλώς άσχημη και αποκρουστική: αυτές οι λέξεις έχουν μια συγκεκριμένη παράδοση. Ο Αδόλφος Χίτλερ χρησιμοποιούσε συχνά παρόμοιες λέξεις. Το 1938, επαίνεσε τους συμπατριώτες του που είχαν βοηθήσει «να καθαρίσει η Γερμανία από όλα αυτά τα παράσιτα που ήπιαν από το πηγάδι της απόγνωσης της Πατρικής Γης και του Λαού». Στην κατεχόμενη Βαρσοβία, το 1941, μια αφίσα έδειχνε το σκίτσο μιας ψείρας που είχε το πρόσωπο μιας καρικατούρας Εβραίου. Το σλόγκαν ήταν «Οι Εβραίοι είναι ψείρες: προκαλούν τύφο». Οι Γερμανοί, αντιθέτως, ήταν καθαροί, αγνοί, υγιείς και απαλλαγμένοι από παράσιτα. Ο Χίτλερ περιέγραψε κάποτε τη ναζιστική σημαία ως «το νικηφόρο σήμα της ελευθερίας και της καθαρότητας του αίματός μας».

Την ίδια περίπου περίοδο παρόμοια γλώσσα χρησιμοποιούσε και ο Στάλιν. Αποκαλούσε τους αντιπάλους τους «εχθρούς του λαού», υπονοώντας ότι δεν ήταν πολίτες και δεν είχαν δικαιώματα. Τους παρουσίαζε ως παράσιτα, εστίες μόλυνσης, βρομιά που έπρεπε να «υποστεί διαρκή καθαρισμό», εμπνέοντας και τους άλλους κομμουνιστές να χρησιμοποιήσουν ανάλογη ρητορική. Στα αρχεία μου έχω τις σημειώσεις από μια συνάντηση που έγινε το 1955 μεταξύ των ηγετών της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας από αυτούς κάλεσε σε αγώνα εναντίον των «παρασιτικών δραστηριοτήτων» (υπάρχει, αναπόφευκτα, μια γερμανική λέξη για αυτό: Schädlingstätigkeiten), εννοώντας τις εκκαθαρίσεις και τις συλλήψεις των επικριτών του καθεστώτος. Την ίδια εποχή, η Στάζι απομάκρυνε με τη βία υπόπτους από τα σύνορα με τη Δυτική Γερμανία, ένα πρότζεκτ με την επωνυμία «Επιχείρηση Παράσιτα».

Αυτή η γλώσσα δεν περιοριζόταν στην Ευρώπη. Ο Μάο Τσε Τουνγκ επίσης περιέγραφε τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «δηλητηριώδη ζιζάνια». Ο Πολ Ποτ μιλούσε για την «εκκαθάριση» εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών του ώστε η Καμπότζη να «εξαγνιστεί».

Έχει πει για τους μετανάστες: «Δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας» και «Καταστρέφουν το αίμα της χώρας μας». Έχει υποστηρίξει ότι πολλοί από αυτούς έχουν «κακά γονίδια». Έχει γίνει και πιο ξεκάθαρος: «Δεν είναι άνθρωποι· είναι ζώα», «είναι ψυχροί δολοφόνοι». Αναφέρεται πιο αόριστα στους αντιπάλους του – Αμερικανούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους είναι εκλεγμένοι αξιωματούχοι– ως «εσωτερικούς εχθρούς… άρρωστους ανθρώπους, παράφρονες της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Σε κάθε μία από αυτές τις πολύ διαφορετικές κοινωνίες, ο σκοπός αυτού του είδους της ρητορικής ήταν ο ίδιος. Αν συνδέσεις τους αντιπάλους σου με αρρώστιες και δηλητηριασμένο αίμα, αν τους απανθρωποποιήσεις ως έντομα ή ζώα, αν λες πως θα τους λιώσεις ή θα τους καθαρίσεις σαν να ήταν παράσιτα ή μικρόβια, τότε μπορείς πολύ πιο εύκολα να τους συλλάβεις, να τους στερήσεις τα δικαιώματά τους, να τους αποκλείσεις ή ακόμα και να τους σκοτώσεις. Αν είναι παράσιτα, δεν είναι άνθρωποι. Αν είναι ζωύφια, δεν δικαιούνται να απολαμβάνουν ελευθερία λόγου ή οποιοδήποτε είδος ελευθερίας. Κι αν τους συνθλίψεις, δεν θα σου ζητήσει κανείς να λογοδοτήσεις.

Μέχρι πρόσφατα, αυτή η γλώσσα δεν ήταν φυσιολογικό μέρος της αμερικανικής πολιτικής. Ακόμα και ο Τζορτζ Ουάλας, στη διαβόητη, ρατσιστική ομιλία του το 1963, την πρώτη επίσημη ομιλία του ως κυβερνήτης της Αλαμπάμα και το προοίμιο της πρώτης του εκστρατείας για το προεδρικό αξίωμα, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τέτοια γλώσσα. Ο Ουάλας ζήτησε «φυλετικό διαχωρισμό σήμερα, φυλετικό διαχωρισμό αύριο, φυλετικό διαχωρισμό για πάντα». Δεν αποκάλεσε όμως τους πολιτικούς του αντιπάλους «παράσιτα» ούτε είπε ότι δηλητηρίαζαν το αίμα του έθνους. Το Διάταγμα 9066 του Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, που έστελνε τους Αμερικανούς ιαπωνικής καταγωγής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μετά το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μιλούσε για «ξένους εχθρούς» αλλά όχι για παράσιτα.

Στην προεκλογική εκστρατεία του 2024 αυτή η «κόκκινη γραμμή» δεν υπάρχει πια. Ο Τραμπ θολώνει τη διάκριση μεταξύ παράνομων και νόμιμων μεταναστών – η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τη γυναίκα του, την εκλιπούσα πρώην γυναίκα του, τα πεθερικά του συνυποψηφίου του για την αντιπροεδρία και πολλούς άλλους. Έχει πει για τους μετανάστες: «Δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας» και «Καταστρέφουν το αίμα της χώρας μας». Έχει υποστηρίξει ότι πολλοί από αυτούς έχουν «κακά γονίδια». Έχει γίνει και πιο ξεκάθαρος: «Δεν είναι άνθρωποι· είναι ζώα», «είναι ψυχροί δολοφόνοι». Αναφέρεται πιο αόριστα στους αντιπάλους του – Αμερικανούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους είναι εκλεγμένοι αξιωματούχοι– ως «εσωτερικούς εχθρούς… άρρωστους ανθρώπους, παράφρονες της ριζοσπαστικής αριστεράς». Όχι μόνο δεν έχουν δικαιώματα, «θα έπρεπε», έχει πει, «να τους χειριστεί, αν είναι απαραίτητο, η Εθνοφρουρά ή, αν είναι απολύτως απαραίτητο, ο στρατός».

Όταν χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα, ο Τραμπ ξέρει ακριβώς τι κάνει. Καταλαβαίνει ποια εποχή και τι είδους πολιτική θυμίζει. «Δεν έχω διαβάσει το “Ο Αγών μου”», δήλωσε απρόκλητα κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης – μια παραδοχή ότι ξέρει τι περιέχει το μανιφέστο του Χίτλερ, είτε το έχει διαβάσει είτε όχι. «Αν δεν χρησιμοποιήσεις μια συγκεκριμένη ρητορική», έχει πει σε έναν δημοσιογράφο που του έπαιρνε συνέντευξη, «αν δεν χρησιμοποιήσεις ορισμένες λέξεις, που ίσως να μην είναι και τόσο ευγενικές, δεν θα γίνει τίποτα».

Εξίσου υπολογισμένες είναι οι δηλώσεις του που αφορούν μαζικές απελάσεις. Όταν λέει ότι θα βάλει στο στόχαστρο τόσο τους νόμιμους όσο και τους παράνομους μετανάστες, ή ότι θα χρησιμοποιήσει αυθαίρετα τον στρατό εναντίον Αμερικανών πολιτών, το κάνει έχοντας επίγνωση ότι δικτατορίες του παρελθόντος έχουν χρησιμοποιήσει δημόσιες επιδείξεις βίας για να αποκτήσουν λαϊκή υποστήριξη. Μιλώντας για πράξεις μαζικής βίας, αφήνει να εννοηθεί ο θαυμασμός που τρέφει για αυτές τις δικτατορίες αλλά επιδεικνύει και την περιφρόνησή του για τον νόμο και προετοιμάζει τους οπαδούς του να δεχτούν την ιδέα ότι το καθεστώς του θα μπορούσε, όπως οι προκάτοχοί του, να παραβιάζει τον νόμο ατιμώρητα.

Όλα αυτά δεν είναι αστεία και ο Τραμπ δεν γελάει. Ούτε οι άνθρωποι γύρω του γελούν. Ορισμένοι σύνεδροι του Εθνικού Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κρατούσαν έτοιμα πλακάτ που έγραφαν «Μαζικές απελάσεις τώρα». Μόλις αυτή την εβδομάδα, όταν ο Τραμπ λικνιζόταν στον ρυθμό της μουσικής σε μια σουρεαλιστική προεκλογική συγκέντρωση, στεκόταν μπροστά από ένα τεράστιο σύνθημα που έγραφε «Ο Τραμπ είχε δίκιο σε όλα». Αυτή η γλώσσα είναι δανεισμένη απευθείας από τον Μπενίτο Μουσολίνι, τον Ιταλό φασίστα. Λίγο μετά τη συγκέντρωση η ιστορικός Ρουθ Μπεν-Γκιατ ανέβασε τη φωτογραφία ενός κτιρίου από την Ιταλία του Μουσολίνι που πάνω του ήταν γραμμένο το σλόγκαν «Ο Μουσολίνι έχει πάντα δίκιο».   

Αυτές οι φράσεις δεν μπήκαν τυχαία σε αφίσες και πανό τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες και οι περισσότεροι υποψήφιοι θα έδιναν μάχη για να κερδίσουν το κέντρο, τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ κάνει ακριβώς το αντίθετο. Γιατί; Μόνο μία απάντηση μπορεί να υπάρχει: γιατί εκείνος και όσοι εργάζονται για την εκστρατεία του πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τακτικές της δεκαετίας του ’30 μπορούν να κερδίσουν. Η εσκεμμένη απανθρωποποίηση ολόκληρων ομάδων πολιτών, οι αναφορές στην αστυνομία, στη βία, στο «μακελειό» που έχει πει ο Τραμπ ότι θα γίνει αν δεν κερδίσει, η καλλιέργεια του μίσους όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για τους πολιτικούς αντιπάλους – τίποτα από αυτά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ με επιτυχία στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ούτε όμως έχει ποτέ δοκιμαστεί αυτή η ρητορική στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική σκηνή. Πολλές γενιές Αμερικανών πολιτικών υπέθεσαν ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους έμαθαν στο σχολείο να ορκίζονται πίστη στη σημαία, μεγάλωσαν τηρώντας τους νόμους και δεν έχουν ζήσει ποτέ κατοχή ή εισβολή, θα είχαν αντιστάσεις απέναντι σε αυτού του είδους τη γλώσσα και τις εικόνες. Ο Τραμπ τζογάρει –συνειδητά και κυνικά–, στοιχηματίζοντας το αντίθετο.

Της Anne Applebaum , από το περιοδικό Atlantic

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ