ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ
Μεταξύ άλλων μέτρων, η Κομισιόν προτείνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η επιβολή πλαφόν, όμως, προσκρούει στην αντίσταση της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως η Τσεχία που αντέδρασε έντονα. «Παραμένουμε επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, αλλά είμαστε γενικά έτοιμοι για συνομιλίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.
Βασική ανησυχία στο Βερολίνο είναι ότι η επιβολή πλαφόν θα προκαλούσε πιθανώς αντίποινα από τη Μόσχα, κυρίως με πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την ΕΕ — σενάριο που το Βερολίνο φοβάται ότι θα έπληττε ιδιαίτερα χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία, οι οποίες προμηθεύονται ρωσικό αέριο από αγωγό μέσω της Ουκρανίας ή του νότιου αγωγού TurkStream.
Άλλωστε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να κόψει όλες τις προμήθειες ενέργειας, εάν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η επιβολή τιμής πλαφόν στερείται νοήματος, αφού θα επιβληθεί σε ανύπαρκτες ποσότητες των οποίων εξ ορισμού οι τιμές είναι μηδενικές.
Πηγή: Politico
• • •
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΒΙΑΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Υπάρχουν «αξιόπιστες κατηγορίες» για βίαιη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ilze Brands Kehris, εκφράζοντας την ανησυχία της για πιθανή υιοθεσία τους από ρωσικές οικογένειες.
«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια απλουστευμένη διαδικασία για τη χορήγηση της ρωσικής ιθαγένειας σε παιδιά που δεν βρίσκονται υπό την επιμέλεια των γονέων τους, και ότι τα παιδιά αυτά είναι επιλέξιμα για υιοθεσία από ρωσικές οικογένειες», είπε η Kehris στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αναγκαστικό εκτοπισμό στην Ουκρανία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του οποίου είναι μέλος, ήταν σε θέση να «επιβεβαιώσει» ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν δημιουργήσει κέντρα «διαλογής», μια μορφή ελέγχου ασφαλείας και συλλογής προσωπικών και βιομετρικών δεδομένων.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι αυτοί και οι επακόλουθες συλλήψεις πραγματοποιούνται εκτός οποιουδήποτε νομικού πλαισίου και δεν σέβονται τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας», δήλωσε, και πρόσθεσε «ιδιαίτερα για τον κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών διαλογής».
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τετάρτη ευθέως το γραφείο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οργάνωσε άμεσα την αναγκαστική μετακίνηση χιλιάδων Ουκρανών στη Ρωσία, και αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αναφορές περί αναγκαστικών εκτοπίσεων.
Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, απέρριψε όλες αυτές τις «αβάσιμες» κατηγορίες ως «μύθο», και υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί που πηγαίνουν στη Ρωσία υπόκεινται σε «διαδικασία καταγραφής, όχι σε διαδικασία διαλογής», όπως στην Πολωνία ή σε άλλες χώρες της ΕΕ που δέχονται πρόσφυγες.
Πηγή: Le Monde
• • •
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Οι εισαγωγές της ΕΕ και των ΗΠΑ των κυριότερων προϊόντων βασικών μετάλλων της Ρωσίας, αλουμινίου και νικελίου, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου-Ιουνίου αυξήθηκαν έως και 70%, με συνολική αξία 1,9 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα εμπορικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters από τη βάση δεδομένων Comtrade των Ηνωμένων Εθνών.
Αναλυτές δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν πάρει το μάθημά τους μετά την τεράστια αναστάτωση στους τομείς των κατασκευών, των αυτοκινήτων και της ενέργειας τις οποίες προκάλεσαν οι κυρώσεις που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο ρωσικό αλουμίνιο το 2018, και καταργήθηκαν το επόμενο έτος.
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ακατέργαστου αλουμινίου από τη Ρωσία, με 13% περισσότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι αμερικανικές εισαγωγές ρωσικού νικελίου αυξήθηκαν κατά 70% τον Μάρτιο-Ιούνιο, οι δε εισαγωγές νικελίου από τη Ρωσία των τριών μεγαλύτερων προορισμών αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 17% σε ετήσια βάση.
Παρά ταύτα, 40 παραγωγοί μη σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων οι Ευαγγ. Μυτιληναίος, Παν. Λώλος (Βιοχάλκο) και Αντ. Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ), ζητούν με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «επείγουσα δράση της ΕΕ για να αποτραπεί η μόνιμη αποβιομηχάνιση από την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».
«Το 50% της παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου και ψευδαργύρου της ΕΕ έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της κρίσης ενέργειας, καθώς επίσης γίνονται αισθητές σημαντικές περικοπές στην παραγωγή πυριτίου και σιδηροκραμάτων και πρόσθετες επιπτώσεις στους τομείς του χαλκού και του νικελίου».
Οι παραγωγοί τονίζουν σε δραματικούς τόνους ότι «στον τελευταίο μήνα, αρκετές εταιρείες αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν επ' αόριστον κλείσιμο και πολλές άλλες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού ενόψει ενός χειμώνα ζωής ή θανάτου για πολλές επιχειρήσεις. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πάνω από δέκα φορές υψηλότερο από πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ την τιμή πώλησης των προϊόντων τους».
Πηγή: Reuters, Eurometaux
• • •
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
Στο βίντεο, που ανάρτησε η δημοσιογράφος Eleanor Beardsley, ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ζελένσκι το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ξεκαθάρισε το μέγεθος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Εμμανουέλ, είναι πολύ σημαντικό τώρα να μιλήσεις με τον Πούτιν, και πολύ σημαντικό να οργανωθεί μια συμμαχία κατά του πολέμου», ακούγεται να λέει ο Ζελένσκι.
Macron speaks to Zelensky the morning of the invasion. This is the beginning of Zelensky’s transformation from mild-mannered president to war chief. pic.twitter.com/QmShhALAL5
— Eleanor Beardsley (@ElBeardsley) September 7, 2022
• • •
ΟΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ
Η Χίλαρι Κλίντον αποκάλυψε ότι η ίδια και ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, ξέχασαν την τότε 12χρονη κόρη τους, Τσέλσι, στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία.
Η Κλίντον εμφανίστηκε στην εκπομπή The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, μαζί με την κόρη της Τσέλσι το βράδυ της Τρίτης.
Σε κάποιο σημείο, η 74χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για την «πιο τρελή ανάμνηση των οικογενειακών της διακοπών».
«Την πήραμε μαζί μας [την Τσέλσι] στη Ρωσία σε μια επίσημη επίσκεψη όταν ο Μπιλ ήταν πρόεδρος, και μετά τους επίσημους αποχαιρετισμούς, ο Μπιλ και εγώ μπήκαμε στη μεγάλη λιμουζίνα για να κατευθυνθούμε προς το αεροδρόμιο, χωρίς να γνωρίζουμε ότι την είχαμε αφήσει πίσω», απάντησε η Κλίντον, και πρόσθεσε «μπορείτε να φανταστείτε να αφήσω το μοναχοπαίδι μου στο Κρεμλίνο;».
Περισσότερο ίσως ενδιαφέρον από την ίδια την ιστορία παρουσιάζουν τα σχόλια στον Twitter. Ένας, λόγου χάριν, έγραψε το αμίμητο «πολιτικό» σχόλιο: «Τι σόι γονείς αφήνουν το μοναχοπαίδι τους σε μια κομμουνιστική χώρα;».
Πηγή: Huffpost, The New York Post
• • •
ΠΑΓΩΣΕ, ΠΑΓΩΣΕ, ΠΑΓΩΣΕ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να κόψει όλες τις προμήθειες ενέργειας εάν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή τού ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι η Δύση θα «παγώσει», όπως η ουρά ενός λύκου σε διάσημο ρωσικό παραμύθι.
Το λαϊκό παραμύθι που επικαλέστηκε ο Πούτιν είναι «Η αλεπού και ο λύκος».
Στο παραμύθι, η πονηρή αλεπού πείθει τον ανόητο λύκο να πιάσει ψάρια στο παγωμένο ποτάμι, βάζοντας την ουρά του σε μια τρύπα πάγου. Η αλεπού χοροπηδάει γύρω από τον δύσμοιρο λύκο, φωνάζοντας «πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε, την ουρά του λύκου» μέχρι ότου η παγωμένη τρύπα παγώνει παγιδεύοντας τον λύκο στον πάγο. Τότε ήρθαν οι άντρες από το χωριό και χτύπησαν τον λύκο για όσα τους είχε κάνει το καλοκαίρι. Ο λύκος πάλεψε και τελικά ξέφυγε, αλλά η ουρά του έμεινε στον πάγο.
• • •
ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΦΟΥΤΖΙΤΑ
Ένα σπουδαίο γυμνό του Λεονάρ Τσουγκουχάρου Φουτζίτα (1886-1968) πρόκειται να δημοπρατηθεί στον οίκο Bonhams στο Λονδίνο. Εμπνευσμένο από το αγαπημένο μοντέλο του, Ζακλίν Μπαρσότι-Γκοντάρ, το έργο ανήκει σε ιδιώτες εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, και εκτιμάται ότι θα αποφέρει 920.000-1,4 εκατ. ευρώ.
O Φουτζίτα χρησιμοποίησε την προσωπική του τεχνική nyuhakushoku (λευκότητα γάλακτος), η οποία συνίσταται στη λεπτή επικάλυψη ενός φωσφορίζοντος λευκού φόντου (το μυστικό του οποίου δεν αποκάλυψε ποτέ) για να αποτυπώσει το λευκό δέρμα του μοντέλου του.
Γεννημένη από Γαλλίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα (τον οποίο απεχθανόταν), η Ζακλίν Μπαρσότι-Γκοντάρ (1912-2003) έζησε στο Παρίσι μετά από τη ρήξη με τους γονείς της, οι οποίοι την έστειλαν σε μοναστηριακό σχολείο απ’ όπου αποβλήθηκε ως μη διαχειρίσιμη.
«Αντικατέστησα την μάλλον καταστροφική οικογένειά μου με τις πιο λαμπρές προσωπικότητες του αιώνα», εκμυστηρεύτηκε πολύ αργότερα στα απομνημονεύματά της. «Η πιο όμορφη γυναίκα που συνάντησα ποτέ» (Σώμερσετ Μωμ), γνώρισε τους Τζιακομέτι, Πικάσο («σπουδαίος, αλλά κακότροπος»), Ντερέν, Ματίς, και τον Ζωρζ Σιμενόν (που τον αντιπαθούσε), ο οποίος εμπνεύστηκε από την Μπαρσότι έναν χαρακτήρα σε μυθιστόρημά του· και συνδέθηκε με μακροχρόνια φιλία με τον φωτογράφο Μαν Ρέι («το μόνο [μοντέλο μου] με το οποίο δεν κοιμήθηκα»).
Πηγή: Connaissance des Arts, The Telegraph