ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Αφού υπέστη ένα αρχικό σοκ από τις δυτικές κυρώσεις, ο ρωσικός γίγαντας εξόρυξης Alrosa ξαναπουλάει διαμάντια αξίας άνω των 250 εκατ. δολαρίων τον μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ρωσία κατείχε περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς ακατέργαστων διαμαντιών, αλλά οι κυρώσεις τον Απρίλιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πάγωσαν τις πωλήσεις.
Τώρα, οι εξαγωγές αναζωογονούνται, καθώς οι τράπεζες και οι έμποροι εγκαταλείπουν τα αμερικανικά δολάρια για να αποφύγουν τις κυρώσεις στις συναλλαγές. Η εταιρεία πουλάει διαμάντια σε αγοραστές στην Ινδία και την Ευρώπη, οι οποίοι πληρώνουν κυρίως με ρουπίες. Οι πωλήσεις της Alrosa είναι 50 έως 100 εκατ. δολάρια κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα.
Τα περισσότερα από τα διαμάντια προορίζονται για την Ινδία, όπου οι πέτρες διανέμονται σε μικρές επιχειρήσεις που τις επεξεργάζονται, ενώ οι τράπεζες αισθάνονται πιο άνετα χρησιμοποιώντας εναλλακτικά νομίσματα εκτός του αμερικανικού δολαρίου.
Οι πωλήσεις των ρωσικών διαμαντιών δεν έχουν παραβιάσει καμία κύρωση. Ωστόσο, οι συμφωνίες παραμένουν μυστικές, διότι η Alrosa δεν επιθυμεί να αποκαλύψει καμία οικονομική πληροφορία, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Ρωσία προσελκύει ανεπιθύμητη προσοχή, αναφέρει το Bloomberg.
Το γεγονός αυτό έχει ευρύτερη σημασία.
Η Ρωσία και η Ινδία δεν χρειάζονται το δολάριο στις συναλλαγές τους, έχοντας στραφεί στα εθνικά νομίσματα για τη διενέργεια αμοιβαίων διακανονισμών, δήλωσε η Ινδή πρόεδρος των BRICS, Πουρνίμα Ανάντ, στους δημοσιογράφους την Πέμπτη 25 Αυγούστου. «Έχουμε εφαρμόσει τον μηχανισμό αμοιβαίων διακανονισμών σε ρούβλια και ρουπίες, και οι χώρες μας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν το δολάριο στους αμοιβαίους διακανονισμούς. Και σήμερα ένας παρόμοιος μηχανισμός αμοιβαίων διακανονισμών σε ρούβλια και γουάν αναπτύσσεται από την Κίνα».
«Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες BRICS ανοίγονται προς τη Ρωσία, προσφέροντας τη δυνατότητα στη χώρα να ξεπεράσει τις συνέπειες των κυρώσεων», πρόσθεσε η Ανάντ.
Πηγή: Bloomberg, Global Times
• • •
«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΡΥΠΑΣ» ΠΕΘΑΝΕ
Ένας ιθαγενής, γνωστός ως «Ο άνθρωπος της τρύπας» (indio do buraco), πέθανε στη Βραζιλία από φυσικά αίτια σε ηλικία περίπου 60 ετών. Ήταν το τελευταίο μέλος της φυλής του και ο μοναδικός κάτοικος της αυτόχθονης περιοχής Τανάρου στον δυτικό Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Ο υπόλοιπος λαός του είχε σφαγιαστεί σε σειρά επιθέσεων από τη δεκαετία του 1970 και μετά.
Ένα μικρό δάσος μέσα σε απέραντες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η περιοχή Τανάρου βρίσκεται σε μια από τις πιο βίαιες περιοχές της Βραζιλίας.
Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον λαό του, καθώς ο ίδιος απέφευγε συστηματικά κάθε προσπάθεια επικοινωνίας ξένων μαζί του. Γνωστός στους ξένους ως «ο άνθρωπος της τρύπας» λόγω της συνήθειάς του να κατασκευάζει βαθιές τρύπες, μερικές από τις οποίες είχαν μέσα ακονισμένους πασσάλους, κινηματογραφήθηκε από κυβερνητική ομάδα το 2018 σε μια τυχαία συνάντηση.
An isolated Indigenous man known as the “man of the hole” has died in the Amazon; he is thought to be the last of his tribe
— philip lewis (@Phil_Lewis_) August 28, 2022
He resisted all attempts to contact him over decades, during which his family was killed. He shot arrows at anyone who came closehttps://t.co/7dK2NiQt7z pic.twitter.com/lTFuWKyDEO
Η Διευθύντρια Έρευνας και Προάσπισης του Survival International, Φιόνα Γουότσον, που επισκέφτηκε την περιοχή το 2004, δήλωσε χθες: «Κανένας ξένος δεν γνώριζε το όνομα αυτού του ανθρώπου, ούτε καν πολλά πράγματα για τη φυλή του, και με το θάνατό του η γενοκτονία του λαού του ολοκληρώθηκε. Διότι επρόκειτο πράγματι για γενοκτονία — η σκόπιμη εξόντωση ενός ολόκληρου λαού από κτηνοτρόφους που διψούσαν για γη και πλούτο.
«Συμβόλιζε τόσο την τρομακτική βία και σκληρότητα που ασκείται στους αυτόχθονες λαούς παγκοσμίως στο όνομα του αποικισμού και του κέρδους, αλλά και την αντίστασή τους. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι φρικαλεότητες είχε δει στη ζωή του και τη μοναξιά της ύπαρξής του μετά τη δολοφονία των υπόλοιπων μελών της φυλής του, αλλά αντιστάθηκε αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια επαφής και κατέστησε σαφές ότι ήθελε απλώς να μείνει μόνος του».
Σε όσους επιχειρούσαν να τον πλησιάσουν εκτόξευε βέλη και απέρριπτε δώρα (εργαλεία, σπόρους, τρόφιμα) που άφηναν σε συγκεκριμένα σημεία εργαζόμενοι στο Εθνικό Ίδρυμα Ιθαγενών της Βραζιλίας.
Λέγεται ότι στη δεκαετία του 1980, παράνομοι κτηνοτρόφοι, αφού άφησαν τις αρχικές προσφορές ζάχαρης, έδωσαν στη φυλή ποντικοφάρμακο που εξολόθρευσε όλους εκτός από τον «άνθρωπο της τρύπας».
Η ανεξαρτησία του και η μοναξιά του τον ανέδειξαν σε παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης κατά του αποικισμού και της εξολόθρευσης των ιθαγενών πληθυσμών· και ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη πικρία για την απώλεια μιας άλλης γλώσσας και κουλτούρας.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρου, δεν είχε κρύψει την περιφρόνησή του για τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Κάποτε είπε ότι η Βραζιλία έκανε λάθος που δεν αποδεκάτισε τους ιθαγενείς όπως έκανε το ιππικό των ΗΠΑ· και πριν αναλάβει την προεδρία το 2018, ορκίστηκε να μην παραχωρήσει στους ιθαγενείς ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό γης, δίνοντας το πράσινο φως για εισβολές σε γη ιθαγενών που αυξήθηκαν από 109 το 2018 σε 305 πέρυσι.
Πηγή: Survival International, The Guardian
• • •
ΜΟΝΟΝ ΝΤΟΠΙΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διαφημίσεις της χώρας θα πρέπει στο μέλλον να βασίζονται αποκλειστικά σε ντόπια μοντέλα και καλλιτέχνες φωνητικής.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την «ανάπτυξη των τοπικών ταλέντων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάπτυξης» και της στήριξης του τοπικού διαφημιστικού κλάδου, ανέφερε η ανακοίνωση.
Η Νιγηρία εξαρτιόταν προηγουμένως σε μεγάλο βαθμό από ξένα μοντέλα και ειδικούς στη φωνητική υποστήριξη στις διαφημίσεις της, συμπεριλαμβανομένων λευκών μοντέλων και φωνητικών με βρετανική προφορά, σύμφωνα με τους Times.
Η απόφαση δεν αποκλείει λευκό με νιγηριανή υπηκοότητα να συμμετάσχει στις διαφημίσεις. Δεδομένου, όμως, ότι το 99% των 200 εκατ. Νιγηριανών είναι μαύροι, πρακτικά ισοδυναμεί με «αποκλεισμό» των λευκών.
Εξάλλου, ένα από τα κριτήρια αυτής της κίνησης αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ των αφρικανικών εθνών, καθώς πολλές διαφημίσεις που προβάλλονται σε όλη την Αφρική γυρίζονται στην Κένυα και τη Νότια Αφρική.
Πηγή: The Sunday Times
• • •
ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΣΝΤΙ
Το πρωί της Παρασκευής 19 Αυγούστου, μια δεκάδα συγγραφείς (Paul Auster, Jeffrey Eugenides, Siri Hustvedt, Colum McCann, Reginald Dwayne Betts κ.ά.) συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης στην Πέμπτη Λεωφόρο.
Ύστερα από πρόσκληση της PEN America, μια ένωση συγγραφέων για τη στήριξη της ελευθερίας της έκφρασης, οι διάσημοι αυτοί βορειοαμερικανοί συγγραφείς προσήρθαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από πολλές μαχαιριές που δέχτηκε σε επίθεση στις 12 Αυγούστου. Περίπου 100 άτομα με πλακάτ παρακολούθησαν τις αναγνώσεις.
Η συγκέντρωση ήταν μικρή. «Πού είναι η αλληλεγγύη που ένιωσα το 1989;» αναρωτήθηκε ο εκδότης του Harper's Magazine, Τζον Μακάρθουρ, αγανακτισμένος που οι New York Times δεν δημοσίευσαν ούτε ένα κύριο άρθρο μετά την επίθεση. «Πού είναι το λαϊκό μέτωπο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου;» Η τότε πρόεδρος της Λέσχης PEN, Σούζαν Σόνταγκ, είχε καλέσει για «πολιτικό θάρρος», «αρνούμενη να εκφοβιστεί», πείθοντας σημαντικούς συγγραφείς να συμμετάσχουν σε μια δημόσια ανάγνωση των «Σατανικών Στίχων» με πολλούς συμμετέχοντες.
Πιθανόν, ένας λόγος της μικρής παρουσίας συγγραφέων είναι ότι πολλοί απουσίαζαν στα μέσα του Αυγούστου. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα ανακλαστικά έχουν αμβλυθεί και οι αντιδράσεις έχουν αποδυναμωθεί.
Πηγή: Le Monde, AP
• • •
ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΛΕΟΝΕ
Ο κινηματογραφιστής Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον και ο Κουεντίν Ταραντίνο, που αγαπούσαν πολύ τον Σέρτζιο Λέονε, χρησιμοποιούσαν μια κωδική φράση μεταξύ τους.
Ο Ταραντίνο έλεγε, «Δώσ’ μου έναν Λεόνε», και ο Ρίτσαρντσον γνώριζε επακριβώς τι ήθελε.
Ο Έλιοτ είπε κάποτε: «Οι καλοί συγγραφείς δανείζονται, οι μεγάλοι συγγραφείς κλέβουν».
Ο Ταραντίνο κλέβει απροκάλυπτα, αλλά αυτό που παράγει είναι Ταραντίνο, επειδή είναι σπουδαίος σκηνοθέτης.
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Μη μιλάτε, εκτός αν μπορείτε να βελτιώσετε τη σιωπή».
— Χόρχε Λουίς Μπόρχες (1899 – 1986)