"Εγκατέλειψα τα ετοιμοθάνατα παιδιά μου"

Facebook Twitter
0

Την ώρα που οι Έλληνες πιστεύουν ότι βρίσκονται στο κέντρο του κόσμου, στην Αφρική οι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα.

Είναι τόσο χιλιοειπωμένη αυτή η φράση ώστε το «στην Αφρική οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα»  μοιάζει τελείως φυσιολογική συνέχεια, όπως συμβαίνει στις παροιμίες – αντιθέτως, το σοκ μας όταν βλέπουμε ανθρώπους κάτω από το σπίτι μας να ψάχνουν στα σκουπίδια είναι τεράστιο, λες και η πείνα είναι κολλητική ασθένεια που δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει από την Αφρική, όπου περιέργως ευδοκιμεί εδώ και χρόνια. Λες και δεν είναι και η δικιά μας ζωή, αυτή που τώρα θεωρούμε ότι περνάει τεράστια κρίση, μέρος του προβλήματος.

Το πρόβλημα όχι μόνο υπάρχει, όχι μόνο συνεχίζουμε να ζούμε «δυτικά» στο βάρος άλλων ενώ με φρίκη συγκρίνουμε την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, αλλά δεν τιθασεύεται καν, αντιθέτως γιγαντώνεται. Από το 2008 και μετά η κρίση είχε ως αποτέλεσμα χαμένα σπίτια, χαμένες συντάξεις, χαμένες καριέρες, όλα αυτά όμως είναι για τους τυχερούς. Για τους άτυχους το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος ή έτσι νόμιζα ως τώρα. Υπάρχει και χειρότερη μοίρα από αυτή: να βλέπεις τους αγαπημένους σου να πεθαίνουν και η μόνη σου λύση είναι να τους εγκαταλείψεις.

Ζούμε την καταστροφική κατάρρευση της παγκόσμιας συλλογικής ευθύνης. 3.500 πρόσφυγες την ημέρα εγκαταλείπουν τη Σομαλία και φτάνουν στην Αιθιοπία και στην Κένυα, οι οποίες διανύουν την πιο άνυδρη χρονιά εδώ και έξι δεκαετίες. Όταν τα Ηνωμένα Έθνη μιλούν για λιμό σημαίνει ότι ήδη έχει χαθεί τεράστιος αριθμός ανθρώπινων ζωών. Ο Collins Odhiambo, εθελοντής της ActionAid Κένυας, βρέθηκε στον καταυλισμό Dadaab και περιέγραψε σκηνές που δε χωρούν εύκολα σε λόγια:

«Μόνο οι δυνατοί θα ζήσουν για να πουν την ιστορία τους.  Ο 35χρονος Adeka Ibrahim περπάτησε 450 χιλιόμετρα από τη Σομαλία μέχρι το Daada. Ούτε πεινάει, ούτε είναι κουρασμένος. Ο πόνος και οι ενοχές του επειδή εγκατέλειψε την ετοιμοθάνατη γυναίκα του και γιο του είναι ξεπερνούν την αγωνία της πείνας και της κούρασης. Με δάκρια στα μάτια, εμφανώς αδύναμος και τραυματισμένος ψυχολογικά, μας διηγείται την ιστορία του στο νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς σύνορα, όπου βρίσκονται οι δύο γιοι του που τελικά επέζησαν.

Κουβαλώντας τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά στα χέρια για εκατοντάδες χιλιόμετρα εξαντλήθηκε εντελώς. «Ήταν πολύ αδύναμοι.  Δεν μπορούσα να τους κουβαλήσω άλλο. Ήμασταν πολύ αργοί και μείναμε πολύ πίσω», είπε σκουπίζοντας τα μάτια του.»

Δεν έχω παιδιά, όπως δεν έχει και ο Collins, αλλά δε χρειάζεται να έχω για να καταλάβω την εξωπραγματική φρίκη της ιστορίας. Εμείς χάνουμε δουλειές. Αυτοί χάνουν κάτι χειρότερο από τη ζωή τους.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, ναι. Αλλά ακόμα και το ελάχιστο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα. Εγώ ξέρω μόνο τα κορίτσια της ActionAid (είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και αγόρια, απλώς δεν είδα κανένα, συγνώμη αγόρια!) τα οποία είναι τα πιο οργανωμένα, τα πιο σοβαρά και τα πιο αποτελεσματικά που έχω γνωρίσει. Σας λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η προσφορά σας θα πιάσει τόπο. Αν δε μπορείτε να δώσετε λεφτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κανείς. Για περισσότερες πληροφορίες, ActionAid εδώ, ή ρωτήστε απευθείας στα σχόλια, τα κορίτσια διαβάζουν και θα σας λύσουν όλες τις απορίες (και είναι και κούκλες!)

Οι φωτογραφίες του καταυλισμού Dadaab είναι από το the Big Picture

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ