ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ «μεταποίηση» και «μπάλωμα» να παρέπεμπαν σε εικόνες χαμογελαστών γιαγιάδων που κάθονται σκυμμένες πάνω από τη ραπτομηχανή, κουνώντας ρυθμικά το πόδι στο πετάλι, αλλά το 2022 είναι μάλλον ό,τι πιο cool – τουλάχιστον για την Gen Z.
Με την κλιματική αλλαγή, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τη βιομηχανία του fast fashion να αποτελούν πραγματικές απειλές, πολλά άτομα έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στο DIY – και για καλό λόγο. Φυσικά, το thrifting στα second-hand και vintage καταστήματα είναι μια συνθήκη που έχει εδραιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, κυρίως υπό την ομπρέλα της ανακύκλωσης, αλλά και ως ένας τρόπος να φτιάξει κανείς μοναδικά outfits που δεν κοστίζουν πολύ.
Τώρα, φαίνεται πως μαζί με την ανακύκλωση έρχεται και η ανακατασκευή ή αλλιώς upcycling. Αν αναζητήσει κανείς το αντίστοιχο hashtag στο TikTok αυτήν τη στιγμή, θα ανακαλύψει 7.5 δισεκατομμύρια αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, το #upcycledfashion έχει πάνω από 4 δισεκατομμύρια, ενώ στο #sewingtiktok απανταχού fashion lovers και μη αναλαμβάνουν να αναδημιουργήσουν iconic looks από catwalks του παρελθόντος. Ουσιαστικά, μιλάμε για την τεχνική του να παίρνεις ένα παλιό ρούχο, ένα ρούχο που δεν φοράς πια, που δεν σου κάνει καλά ή που έχει κάποιο ελάττωμα και να το μεταποιείς όπως θέλεις.
Με ένα γρήγορο search στο TikTok μπορεί να βρει κανείς αρκετά tips για να κάνει upcycling – αν και τις περισσότερες φορές χρειάζονται κάποιες βασικές γνώσεις ραπτομηχανής. Βέβαια, πολλές μεταποιήσεις μπορούν να γίνουν και στο χέρι με απλό τρόπο.
Με ένα γρήγορο search στο TikTok μπορεί να βρει κανείς αρκετά tips για να κάνει upcycling – αν και, τις περισσότερες φορές χρειάζονται κάποιες βασικές γνώσεις ραπτομηχανής. Βέβαια, πολλές μεταποιήσεις μπορούν να γίνουν και στο χέρι με απλό τρόπο. Επιπλέον, θα χρειαστούν τα κατάλληλα εργαλεία (ένα καλό ψαλίδι για υφάσματα, βελόνες, κλωστές και ίσως κάποια έξτρα υφάσματα). Δεν είναι, όμως, τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.
@kianabonollo SUCH a time saver!!! #sewingtips #sewing #fashiondesign #howtosew #sewingtutorial ♬ Skate - Trees and Lucy
«Το upcycling είναι βασικά η επαναχρησιμοποίηση μέρους ή ολόκληρου του ρούχου», λέει η Μαλβίνα Κοκοράκη, σχεδιάστρια και ιδρύτρια του brand Malv Pineapple, για το οποίο δημιουργεί χειροποίητα κεντήματα αλλά και ρούχα και αξεσουάρ με vintage χαρακτήρα. «Η δημιουργία και η φαντασία είναι από τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστούμε για να εισέλθουμε στον χώρο της οικολογικής συνείδησης που αφορά τη μόδα. Η μεταποίηση ρούχων ή αξεσουάρ που ήδη έχουμε μπορεί παλιότερα να ήταν απλώς μια “οικονομική λύση”, αλλά πλέον είναι ένα trend που μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο, ειδικά αν υιοθετηθεί ως στάση ζωής».
Η Μαλβίνα ξεκίνησε να ράβει κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν ανακάλυψε τη ραπτομηχανή της μητέρας της και άρχισε να εξασκείται με παλιά ρούχα, ενώ παράλληλα ασχολείται με το κέντημα τα τελευταία 6 χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλά από τα ρούχα και τα αξεσουάρ της έχουν μια ιδιαίτερη κεντητή πινελιά.
Σύμφωνα με τη Μαλβίνα, λοιπόν, η ανακατασκευή και η επαναχρησιμοποίηση των ρούχων δεν χρειάζεται πολλά υλικά – μάλιστα, τα περισσότερα βρίσκονται ήδη στο σπίτι μας. Βέβαια, σίγουρα θα χρειαστεί λίγη εξάσκηση πριν αποφασίσετε να πειραματιστείτε πάνω στο αγαπημένο σας τζιν, αλλά υπάρχουν μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
Ξεκινήστε από ένα T-shirt
Ένα απλό –και ενδεχομένως παλιό– T-shirt είναι η ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα καλό ψαλίδι και μια μεζούρα για να μετρήσετε πόσο θέλετε να το κόψετε. «Μπορείτε κόψετε το κάτω μέρος του κατά μήκος, δίνοντάς του νέα μορφή ως crop top ή αλλιώς μπορείτε να κόψετε τα μανίκια και να το μεταμορφώσετε σε tank top», λέει η Μαλβίνα.
Τοποθετήστε patches
Αν πρόκειται για ένα παλιό ρούχο που έχει σκιστεί και το αγαπάτε πολύ για να το αφήσετε ή ένα ρούχο που απλώς έχετε φορέσει πάρα πολύ στο παρελθόν, μπορεί εύκολα να ανανεωθεί ράβοντας επάνω του patches (ή αλλιώς μπαλώματα). Αυτά μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα σε διάφορα καταστήματα ή αλλιώς –αν έχετε φτάσει σε λίγο πιο προχωρημένο επίπεδο– να σχεδιάσετε ό,τι θέλετε πάνω σε παλιά υφάσματα και να τα ράψετε πάνω στο ρούχο. «Φυσικά, η φαντασία αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την κατασκευή αυτή», συνεχίζει η Μαλβίνα.
@ski1o dw i can breathe in it lol #fashion #upcycling #xzybca #swaggy ♬ soft spot - piri & Tommy Villiers
Ενώστε διάφορα ρούχα μαζί
«Ένα μαντίλι που έχει σκιστεί μπορεί πολύ εύκολα να γίνει τσέπη σε ένα πουκάμισο ή να κοπεί στο σχήμα που το θέλουμε και να ραφτεί πάνω στο αγαπημένο μας ψηλόμεσο παντελόνι». Αυτό μπορεί να γίνει στη ραπτομηχανή με μερικές βασικές τεχνικές ή και στο χέρι. «Βέβαια, δεν υπάρχει λάθος ή σωστό όταν κάτι έχει την προσωπική μας πινελιά και φυσικά όταν είναι ένα χειροποίητο δημιούργημα», λέει η Μαλβίνα.
@kianabonollo Reply to @kianabonollo DIY tote in under 1 hour 🖤🤎 #sewingtutorial #fashiondesigner #sewing #fashiondesign #diygiftideas ♬ I Wanted to Leave - SYML
Αλλάξτε τα κουμπιά
Ακόμα κι αν οι γνώσεις ραπτικής ή ραπτομηχανής που έχετε δεν είναι αρκετές ώστε να νιώθετε σιγουριά για να πειραματιστείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν λύσεις. «Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε το αγαπημένο σας oversized λευκό πουκάμισο και να ξηλώσετε τα κουμπιά του. Έπειτα, μπορείτε να πάρετε κουμπιά από άλλα ρούχα ή να αγοράσετε από κάποιο κατάστημα με υφάσματα και ραπτικά και να τα ράψετε στη θέση τους», συνεχίζει η Μαλβίνα. Μάλιστα, για extra fun, μπορείτε να ράψετε διαφορετικά κουμπιά μεταξύ τους και να έχετε ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα. «Πανεύκολη διαδικασία, χωρίς γνώσεις ραπτικής».
@officialhambly I think I MAYBE spent 10$ total on this #upcycling #upcycledfashion #sewingskills #sewingtips #fashionhacks #fashionasmr #fyp #foryou ♬ Believer [NSG Remix] - Romy Wave
Βάψτε τα άλλο χρώμα με φυσικά υλικά
Μπορεί η ιδέα τού να πειραματιστείτε με βαφές ρούχων να σας φαίνεται επίφοβη, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία. Μάλιστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας. «Η βαφή των ρούχων με υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα είναι μια 100% zero waste κίνηση, μιας που χρησιμοποιούμε όσα έχουμε και δεν φοράμε». Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μπορούμε να βάψουμε βαμβακερά ρούχα και όχι συνθετικά και φυσικά ρούχα σε ανοιχτά χρώματα, όπως λευκό. «Φρούτα και λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: κόκκινο λάχανο, κεράσια, φλούδες από κρεμμύδια, αλλά και παντζάρια», συνεχίζει η Μαλβίνα. Καθώς αυτή είναι ενδεχομένως μια διαδικασία που δεν έχετε κάνει στο παρελθόν, μπορείτε να αναζητήσετε tips στο YouTube που θα σας διευκολύνουν.
Ζωγραφίστε τα ρούχα σας
Εκτός από τη βαφή, υπάρχει φυσικά και η ζωγραφική πάνω στα ρούχα, που είναι μια εξίσου δημιουργική διαδικασία. Αν, λοιπόν, έχετε στο μυαλό σας σχέδια που δεν έχετε δει πουθενά αλλού, μπορείτε να ζωγραφίσετε πάνω στο T-shirt, το πουκάμισο ή το τζιν jacket σας ό,τι θέλετε, χρησιμοποιώντας απλώς ειδικά χρώματα για ρούχα που δεν φεύγουν με το πλύσιμο. «Και αρκετή φαντασία!», συμπληρώνει η Μαλβίνα.
Extra tip: Πλέον, στο Google και στο YouTube θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε, με tutorials που σας δείχνουν βήμα-βήμα όλες τις κινήσεις. Είτε ξεκινάτε με βασικές τεχνικές ραψίματος είτε με βασικές λειτουργίες της ραπτομηχανής, καλό θα ήταν να αρχίσετε με τα απλά. Επιπλέον, διαλέξτε ένα ρούχο που σας κάνει ήδη για να πειραματιστείτε ή, αν πρόκειται να πάρετε μέρος ενός ρούχου ή αξεσουάρ και να το ράψετε πάνω σε άλλο, επιλέξτε κάποιο που θα έχει ιδιαίτερο print ή ενδιαφέροντα κεντήματα.