15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
0
15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Παράμαλο
Το Παράμαλο είναι ψαροταβέρνα με άποψη και βαθιά γνώση στο ψάρι και τα θαλασσινά από τα νερά της Χαλκίδας. Κάτω από τα πεύκα θα απολαύσετε αυθεντική προσιτή ψαροφαγία. Ολόφρεσκα κυδώνια και γυαλιστερές, αθερίνα τραγανή, χταποδάκι ψητό, δυνατή ταραμοσαλάτα και συγκλονιστικές ουρές πεσκανδρίτσας.

Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927

Ουζερί - Καφενές «Η στοα»
Η μυρωδιά του ψητού χταποδιού θα σας σύρει από τη μύτη στη στοά Θεμιστοκλέους, σε ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά της Αθήνας. Απλοί, καλοφτιαγμένοι μεζέδες. Δοκιμάσαμε εξαιρετικό μπακαλιάρο με ελαφριά σκορδαλιά, ψητές σαρδελίτσες και ζεστά χόρτα εποχής.

Θεμιστοκλέους 11 (εντός στοάς), 210 3825961

Ο Θανάσης
Στις Τζιτζιφιές ο Θανάσης έχει εμπειρία 26 χρόνων στους θαλασσινούς μεζέδες. Σε έναν χώρο χαλαρό και οικείο, με σκηνικό ταξιδιάρικο που συνθέτουν φωτογραφίες νησιών, θα δοκιμάσετε καθημερινά μεζεδάκια φτιαγμένα με σπιτική προσέγγιση: φρέσκια σαρδέλα ψημένη στα κάρβουνα και ωραίο καλαμάρι ψητό, χταποδάκι σαλάτα, γαλέο με σκορδαλιά, μαρίδα τηγανητή, μύδια αχνιστά και γαρίδες σαγανάκι.

Πεισιστράτου 4, Τζιτζιφιές-Καλλιθέα, 210 9429317

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Λεωνίδας: το δικό μας
Σε μια γειτονιά της Αργυρούπολης εδώ και χρόνια η ψαροταβέρνα «Λεωνίδας: το δικό μας» κρατά σταθερή ποιότητα. Ό,τι και να φας είναι φρέσκο και σπιτικό. Θα δοκιμάσετε αυτά που ξέρετε: χταποδάκι και καλαμάρι που βγαίνουν από τα κάρβουνα, χειροποίητα ντολμαδάκια και φρέσκο ψαράκι. Σταθερή αξία.

Μ. Γερουλάνου 130, Αργυρούπολη, 210 9617901

Σαρδελάκι
Το Σαρδελάκι στη Γλυφάδα έχει πιάσει τον σφυγμό της εποχής, που θέλει προσιτή ψαροφαγία. Γρήγορη εξυπηρέτηση με τον δίσκο με τους κρύους μεζέδες που έρχεται στο τραπέζι για τσιμπολόγημα πριν βγουν τα μικρά ψαράκια από το τηγάνι. Ορεκτικά πιάτα με λακέρδα, τσιροσαλάτα και ταραμοσαλάτα θα δώσουν τη σκυτάλη στον φιλεταρισμένο τηγανητό γαύρο που τρώγεται απνευστί και στα τραγανά καλαμαράκια.

Φοίβης 15, Γλυφάδα

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη
Με θέα στον Σαρωνικό και το ούζο να ρέει στα ποτήρια, το φροντισμένο οικογενειακό ψαρομάγαζο «Το αγκυροβόλι του Σωτήρη» σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Νόστιμες ψητές σαρδέλες, αχινοσαλάτα, ταραμοσαλάτα χειροποίητη, τηγανητά καλαμαράκια και σκαθάρια ψητά.

Ακτή Θεμιστοκλέους 324, Πειραιάς, 210 4511231

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Αποστακτήριον
Με τα πρώτα καλοκαιρινά σκιρτήματα το Αποστακτήριον βγάζει τα τραπεζάκια έξω, κάτω από τα πλατάνια και τις μουριές, και είναι ό,τι πρέπει για να πιεις το ουζάκι σου συντροφιά με τον υπέροχα μαριναρισμένο γαύρο με μεσολογγίτικη συνταγή που φτιάχνει η Ζωή με τα χεράκια της. Μερακλίδικοι μεζέδες, φτιαγμένοι με αγάπη. Τη σπιτική κουζίνα θα γευτείτε στα μύδια με λαχανικά με νόστιμη σαλτσούλα, στη φιλεταρισμένη σαρδέλα στη σχάρα, στο μαριναρισμένο λαβράκι και στο γεμιστό θράψαλο. Όλα νοικοκυρεμένα και όμορφα.

Πλ. 28ης Οκτωβρίου & Αγ. Αναργύρων 2, Ν. Ερυθραία, 210 6207126

Ψιψίνα
Η Ψιψίνα είναι από τα ψαρομάγαζα που γεννούν εμπιστοσύνη και θα σας κερδίσει με τη φρεσκάδα και τη μαεστρία που αντιμετωπίζει η κουζίνα του τα ψάρια και τα θαλασσινά. Οι φιλεταρισμένες σαρδέλες είναι ζουμερές και στην εντέλεια ψημένες, το κριθαρότο με γαρίδες ξεχειλίζει νοστιμιά, το φρέσκο τηγανητό καλαμάρι και η ταραμοσαλάτα αφρός.

Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, 210 9819072

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Τριαντάφυλλος
Από τα πιο αυθεντικά φαγάδικα του κέντρου είναι ο Τριαντάφυλλος, που θα ανακαλύψετε σε μια στοά στην οδό Λέκκα. Φαγητό αληθινό, φτιαγμένο με ειλικρίνεια. Η αθερίνα βγαίνει τραγανή από το τηγάνι και την τσιμπολογάς με το χέρι, το ίδιο το τηγανητό θράψαλο και οι νόστιμες και ζουμερές χρυσοκόκκινες κουτσομούρες. Ωραιότατη είναι η ταπεινή σαρδελίτσα, γεμιστή με μαϊντανό και ψημένη ιδανικά στα κάρβουνα. Ο ιδιοκτήτης έχει ασίγαστο πάθος για την καλή πρώτη ύλη και από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα νόστιμα, που μοσχοβολούν φρεσκάδα. Δεν είναι τυχαίο που το πιστό κοινό του τιμάει εδώ και χρόνια την κουζίνα του.Κλασική αξία.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, 210 3227298

Δαμιανός
Τη γαστρονομία και τη φρεσκάδα των θαλασσινών μεζέδων του νησιού του, της Πάρου δηλαδή, μας συστήνει ο Δαμιανός στην καταπράσινη αυλή του. Μπαρμπουνάκι μαρινάτο, σαλατούρι αλλά και γούνα –λιαστό ψάρι– που συνοδεύει τη σούμα. Νόστιμα πιάτα αποδεικνύονται το χταπόδι στιφάδο, τα γιουβαρελάκια σφυρίδας και η παριανή ρεβιθάδα.

Βασ. Γεωργίου Β 34, Χαλάνδρι, 213 0055123

 

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Μια ψαροταβέρνα με άποψη που τιμάει ό,τι πιο φρέσκο βγάζει η ελληνική θάλασσα είναι το Ε/Γ Ταξιδεύοντας, που έχει βρει τη θέση του στο Κερατσίνι. Από τα κάρβουνα βγαίνουν καταπληκτική σαρδέλα και άπαιχτο ζουμερό χταποδάκι. Αριστοτεχνικά τηγανισμένα έρχονται τα μπαρμπουνάκια και ο απίθανος φιλεταρισμένος γαύρος. Ωραίες και πλούσιες σαλάτες συνοδεύουν την ψαροφαγία.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ουζερί του Λάκη
Στην καρδιά του κέντρου, το Ουζερί του Λάκη διατηρεί εδώ και χρόνια την αυθεντικότητά του. Η βιτρίνα με τη φρέσκια ψαριά δίνει ιδέες. Επιλογή τσίπουρου ή ούζου από μια πλούσια λίστα και από δίπλα μεζέδες φτιαγμένοι με μαστοριά. Αχνιστό σαλάχι με νότες πικάντικες, γαύρος μαρινάτος, γόνος καλαμαριού με πράσο και καυτερή πιπεριά, σαρδελίτσα ψητή, γαρίδες σαγανάκι –που βουτάς στη σάλτσα το ψωμί σου– και άπαιχτη τηγανητή κουτσομούρα.

Ελπίδος 16, πλατεία Βικτωρίας, 210 8213776

Αλλόκοτο
Μια παρέλαση μεζέδων που συνοδεύουν το τσίπουρο ή το ούζο σας θα απολαύσετε στο Αλλόκοτο. Η φιλοσοφία του μαγαζιού ακολουθεί αυτή των τσιπουράδικων του Βόλου, όπου μικρά διαφορετικά πιατάκια καταφθάνουν στο τραπέζι. Οι μερακλήδες που θέλουν να ερεθίσουν την όρεξή τους θα γευτούν μαυρομάτικα µε φρέσκο κρεµµυδάκι, τηγανητό γαριδάκι, φασόλια πιάζ με γαύρο ξιδάτο, κουνουπίδι τουρσί με ψητή σαρδέλα, καλαμαράκι γόνο αλλά και τηγανητό σαλάχι. Το μενού διαμορφώνεται καθημερινά με ό,τι φρέσκο «ψαρέψει» στην αγορά ο μάγειρας.

Θέτιδος 1, πλατεία Ελευθερίας, Βριλήσσια, 210 8034703

Μόσχος
Για ψιλό ψαράκι και καλό τηγάνι θα πάτε σε μια ήσυχη γειτονιά του Ταύρου, στην ψαροταβέρνα του Μόσχου, που μόλις καλοκαιριάσει βγάζει τραπεζάκια στον πεζοδρόμιο κάτω από τις νεραντζιές. Ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Κουζίνα σπιτική με φρέσκα, καλοτηγανισμένα, μικρά ψάρια. Τραγανή έρχεται η κουτσομούρα, ωραιότατα τα τηγανητά μπακαλιαράκια και το μαριδάκι. Για το τέλος, κερασμένος ο σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Λ. Ειρήνης & Ελένης, Ταύρος, 210 3466355

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πεζούλας
Με ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του '50, ο Πεζούλας στις Τζιτζιφιές συντηρεί τη φήμη και το περιβάλλον του από αλλοτινές εποχές. Η συνοικιακή του αυλή, μια καλοκαιρινή αγκαλιά, προσφέρεται για τσιμπολόγημα με ό,τι φρέσκο έχουν βγάλει τα δίχτυα. Εδώ το τηγάνι είναι δυνατό, για μπαρμπουνάκια, ψαράκια και καλαμαράκια που θα συνδυαστούν με το ούζο ή το τσίπουρο.

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, 210 9422684

Καπετάνιος
Ο Καπετάνιος είναι ένα ψαρομαγάζο γνωστό εδώ και χρόνια στους ψαγμένους ψαροφάγους, που σερβίρει ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Χώρος απλός κάπου κοντά στις γραμμές του τρένου στη Θηβών, στην περιοχή Ρετσίνα. Φημίζεται για την ψαρόσουπα που θα πρέπει να την παραγγείλεις πριν αριβάρεις στο μαγαζί. Θα φάτε χταποδάκι στα κάρβουνα, γαριδούλες τηγανητές, καραβίδες βραστές σε μερίδα χορταστική και στείρα στα κάρβουνα.

Τενέδου 4, Πειραιάς, 210 4206539

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT