1993: H Bjork στην κουζίνα της

Facebook Twitter
0

“Το τραγούδι είναι για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά είμαι πολύ προστατευτική. Δεν έχω πει ποτέ στον τύπο για ποιόν είναι ένα τραγούδι και πάντα φροντίζω να το μάθει το αναφερόμενο πρόσωπο. Δείχνω σε κόσμο τους στίχους και τους ζητάω να ζήσουν μαζί τους για μια εβδομάδα, για να σιγουρευτώ ότι αισθάνονται άνετα.» Bjork, σε συνέντευξη που έδωσε στον David Hemingway

“Την ρωτάω για το βίντεο, όπου χαϊδεύει ένα αβγό με υποννούμενα ενώ τραγουδάει για αισθησιασμό. Τελικά στο βίντεο το αβγό τηγανίζεται. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο σημείο για τη Bjork. Έδωσε στη σκηνοθέτιδα του βίντεο, Sophie Muller, το βιβλίο Story of the Eye του Ζωρζ Μπατάιγ λίγες μέρες πριν τα γυρίσματα αλλά δεν της είπε να το διαβάσει. Η Muller δεν είχε χρόνο.

Επέμενε ότι έπρεπε να τηγανιστεί, αναστενάζει η Bjork. Έλεγα «το βιβλίο αποκλείεται να μιλάει για τηγανιτό αβγό! Λυπάμαι. Ποσέ; Ναι. Βραστό; Ναι. Ωμό; Ναι. Αλλά όχι τηγανιτό. Και γιατί δεν είναι κατάλληλο το τηγανιτό; Γιατί είναι πολύ σκληρό. Είναι άγριο και λιπαρό. Πρέπει να είναι κάπως υδαρές και υγρό και μαλακό… όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, η Muller τηλεφώνησε στη Bjork. Είχε διαβάσει το βιβλίο. Τώρα συμφωνούσε: το τηγανιτό αβγό ήταν το λάθος αβγό.

Details, 1994

(Η κουζίνα της ήταν πράγματι τόσο πολύχρωμη, και πολλά από τα κουζινικά ήταν δικά της)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT