3 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι»

3 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Κάθε φορά, χορταίνω με το μισό. Το υπόλοιπο to be continued, σε πακετάκι για το βράδυ, μπροστά στην τηλεόραση. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Νηφάλιος και στο φως της μέρας μπορεί να μην επέλεγες ποτέ την «παντόφλα» της τυχαίας καντίνας, όπου θα σε οδηγήσει η σαβουρολάτρης πείνα του αλκοόλ. Ωστόσο, αυτό το κάτι στα όρθια και στα γρήγορα που θα σου κόψει μια μικρή πείνα μπορεί να καταλήξει μια βόμβα μεγατόνων για την οποία θα μετανοήσεις πικρά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που μόλις έχεις χτίσει το τέλειο κορμί ή απλώς σε περιμένει ένα απόγευμα στη δουλειά.

Το Σύνταγμα και τα πέριξ του, σε ό,τι αφορά το τσιμπολόγημα, είναι κάτι σαν τις Συμπληγάδες, τις Σειρήνες ή το Ζαχαρόσπιτο του Χανς και της Γκρέτελ: το υγιεινό πλάι στο trash, το ποιοτικό πλάι στο σκουπίδι, το ελαφρύ πλάι στο υπέρβαρο, το έθνικ πλάι στο ελληνικό, το καλό χεράκι-χεράκι με το κακό. Όλα μαζί να σου κλείνουν το μάτι κι εσύ να πρέπει να διαλέξεις το νόστιμο μαζί και το σωστό, τώρα μάλιστα που έφερες πίσω μαζί σου από τις διακοπές όλες τις ενοχές για τα τσίπουρα, τα καλαμαράκια και τα κατσικάκια που συνθέτουν τον ονειρεμένο πίνακα της καλοπέρασης.

Κι όμως, υπάρχει φως στο τούνελ μαζί και Θεός της ανάλαφρης νοστιμιάς!

Poke,το σασίμι του Χαβανέζου ψαρά

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πίσω από το μια σταλιά μαγαζάκι στη νέα πιάτσα της Πετράκη, τρία γλυκύτατα αγόρια και μια παιδική φιλία: ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας –εγγονός της Εύης με τα μαγικά, πολίτικα τσουρέκια της (τέως) Μαρασλή– και ο Γιάννης Μπινιάρης είναι οικονομολόγοι. Τον Γιάννη Κανδυλίδη τον γνωρίσαμε ως φέρελπι σεφ στο Βαρούλκο και στο 48 Urban Garden, φυτώριο της νέας γαστρονομικής σκηνής για-ένα-φαγητό-του-παγκόσμιου-δρόμου. Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Το καθένα σε δύο διαφορετικές εκδοχές-σάλτσες με άρωμα από τους Τροπικούς: μάνγκο, ανανάς, αβοκάντο, δυόσμος, κόλιανδρο, μαυροσούσαμο, σόγια, τραγανό τηγανητό ή φρέσκο κρεμμυδάκι, πορτοκάλι, wasabi, σόγια, νόρι, φύτρες φασολιών, κάσιους, μαγιονέζα τσίλι. Αν θέλεις, μπορείς να συνθέσεις τον δικό σου συνδυασμό με τα υλικά που προτιμάς. Το όλον σερβιρισμένο πάνω σε άψογα βρασμένο κολλώδες ρύζι για σούσι και σε δύο συσκευασίες, για μικρές και μεγάλες πείνες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνεις μόνο στο ένα. Το φαγητό του δρόμου στη συσκευασία με τις λιγότερες ενοχές και τα πιο σέξι, μεθυστικά αρώματα. Μahalo, αγόρια (ευχαριστώ, πάει να πει)!

Poke, Πετράκη 7, Σύνταγμα, 210 3226653

Τα άπαντα της μαμάς Feyrouz

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα.

Η Φερούζ είναι μια υπέροχη μαμά με καταγωγή από την Αντιόχεια, σύζυγο από την Πόλη και γιο τον Ανδρέα, που την έπεισε να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα, ζυμώνοντας τις παλιές συνταγές της οικογένειας. Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα αλλά το γευστικό ποίημα μιας σύγχρονης μάνας με ανησυχίες, που χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής και αφαιρεί όλα τα λιπαρά της παράδοσης από το καροτένιο γλυκό τζεζεριέ για να κάνει το πιο σούπερ-φουντ αριστούργημα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Ζαατάρ πίτα με ξηρούς καρπούς και μείγμα μπαχαρικών, πεϊνιρλί με παστουρμά Μιράν, λαχματζούν με μπαμπαγκανούς, χούμους και ταμπουλέ, αλάδωτα, λεπτεπίλεπτα και φινετσάτα, η Ανατολή χειροποίητη και σε ολόφρεσκη συσκευασία. Ιδανική επιλογή ένα ποτηράκι με την πιο θεϊκή σούπα του πλανήτη, μαχλούτα με γλυκά μπαχαρικά και κόκκινες φακές και η άλλη με παντζάρι και ξινόμηλο, ή ένα κοτόπουλο Βοσπόρου με ρυζάκι και μια ιδέα κάρι.

Feyrouz, Καρόρη 36 & Αιόλου, 210 0318060

Σνακ με vegan συνείδηση

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γωνιακά και αμφιθεατρικά τοποθετημένο στην περατζάδα με τα υφασματάδικα, εκεί όπου ακόμη βρίσκουμε κοτόν περλέ και εταμίν εμείς οι τελευταίες φανατικές της σταυροβελονιάς, κάπου ανάμεσα στο ξύλο και στο λευκό της ευρωπαϊκής αισθητικής που επιμελήθηκαν οι Lowfat θα ανακαλύψεις μια ολόκληρη ομάδα, δυσανάλογη για τα τετραγωνικά του, που ψήνει στους φούρνους του, και όχι μόνο, χίλια ξεμυαλιστικά καλούδια. Ο Τόλης Κρούστης για δεύτερη φορά στην καριέρα του ζητά από τον Ανδρέα Λαγό να τον βοηθήσει με το μενού. Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς, όπως λέμε κρουασάν με σπανάκι σοτέ, φέτα, βραστό αβγό και αρωματικό ελαιόλαδο ή τορτίγια wrap με ηλιόσπορο, κινόα, κολοκυθόσπορο, κράνμπερι, καρύδια, τζίντζερ, ρόκα και πάστα αβοκάντο, και μέχρι να σου το ετοιμάσουν δροσίζεσαι και με μια σπιτική λεμονάδα. Όλα του κόσμου τα ψωμάκια από τον φούρνο του «Τάκη» στην Ακρόπολη, κομψά δεμένα σε σπαγγάκι και μέσα τους όλα τα υλικά που δεν έβλαψαν ποτέ καμία δίαιτα. Εκτός κι αν επιλέξεις το σάντουιτς με ζεστό κοτόπουλο, που πάνω του λιώνει μαστιχωτά το τσένταρ, ένα λαχταριστό, αυθεντικό, τραγανό λαχματζούν κι ένα εξίσου θείο πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη.

Μια σαλάτα με κινόα, κράνα, δυόσμο και cottage cheese για το ελαφρύ του θέματος ή μια ελληνική με φακές και φέτα θα σε χορτάσουν απενοχοποιημένα και με ζαλιστική θέα στην περατζάδα.

Just Made 33, Eυαγγελιστρίας 33, 215 5258062

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ