ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΠΕΣΧΟΥ

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Το χαβανέζικο σούσι, το οποίο αν και έχει ως βάση το ωμό ψάρι και ρύζι, διαφέρει σε εμφάνιση αλλά και πρωτοτυπία(;) από το ιαπωνικό. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Tο μοτίβο είναι πλέον γνώριμο: μικρά μαγαζιά, ιδιαίτερα μενού, προσιτές τιμές. Την αρχή την έκανε το Los Loros με τους πολύχρωμους παπαγάλους στην οδό Ξενοφώντος, με γεύσεις από Βενεζουέλα και Κολομβία, ενώ ακολούθησαν τα περίφημα dim sum και bao του Βασίλη Καλλίδη στο Pink Flamingo.

Το τρίγωνο των ethnic γεύσεων και της πολυχρωμίας έρχεται να συμπληρώσει το Poké, όπου η αγάπη για το ψάρι και ένα βίντεο στο YouTube έβαλε στον Γιάννη Κανδυλίδη, τον έναν από τους τρεις ιδιοκτήτες και πρώην σεφ στο Βαρούλκο και το 48 Urban Garden, την ιδέα να μας μυήσει στο χαβανέζικο σούσι, το οποίο αν και έχει ως βάση ωμό ψάρι και ρύζι, διαφέρει από το ιαπωνικό. Μαζί με τον Γιάννη Μπινιάρη και τον Κωνσταντίνο Γιαννούτα, έστησαν το μαγαζί με τα μπλε ιλεκτρίκ τραπεζάκια στην οδό Πετράκη 7, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει το «ανοιχτό» χαβανέζικο σούσι σε τρεις εκδοχές (με σολομό, φρέσκο ελληνικό ψάρι ή γαρίδα) αλλά και να διαμορφώσει το μπολ του σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις. Προς το παρόν το Poké σερβίρει και ένα vegan πιάτο με παντζάρι, αλλά αναμένεται να προστεθούν περισσότερες επιλογές.

Στέκι πολλών εργαζομένων της γύρω περιοχής, αποτελεί ένα ευχάριστο και γνήσια εξωτικό μέρος για γρήγορο φαγητό και ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά. Άλλοι κάθονται και διαβάζουν, άλλοι καλούν φίλους, όλοι όμως ανταλλάζουν λίγες (ή και περισσότερες) κουβέντες με τους ιδιοκτήτες και η διάθεση φαίνεται να είναι τόσο ευχάριστη όσο ο ζωγραφισμένος τοίχος του μικροσκοπικού αυτού χώρου. Σημάδι ότι το βρήκατε είναι το ροζ neon sign με το ψάρι, tip για να δροσιστείτε τώρα που έπιασε (ξανά) η ζέστη, η σπιτική τους λεμονάδα. To Poké είναι ανοιχτό από τη μία το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ, εκτός Κυριακής.

 

  

Slideshow: Γνωρίστε τον πολύχρωμο κόσμο του Poké 

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Οι τρεις ιδιοκτήτες του Poké, Γιάννης Κανδυλίδης, Γιάννης Μπινιάρης και Κωνσταντίνος Γιαννούτας. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Σημάδι ότι το βρήκατε είναι το ροζ neon sign με το ψάρι. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λιγότερο πολύχρωμο και πιο χαμηλά, στον αριθμό 86 της οδού Ερμού, το Vegan Nation με μόλις ένα μήνα ζωής αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και τουρίστες προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε vegan φαγητά και cold pressed χυμούς. Στον λιτό, φωτεινό χώρο, με ευχάριστη jazz μουσική υπόκρουση, παρέες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων βρίσκουν αγαπημένα γλυκά στη vegan εκδοχή τους (με το τσιζκέικ και το τιραμισού να αποτελούν τα αγαπημένα), vegan σούσι (το οποίο κάνει φτερά από πολύ νωρίς μες στη μέρα), σάντουιτς, αλλά και φρέσκα ζεστά φαγητά όπως νιόκι με μανιτάρια αλά κρεμ, σπαγγέτι μπολονέζ, ψητά λαχανικά και πιάτα ημέρας. Ρωτήστε το πολύ φιλικό προσωπικό.

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Cold pressed χυμός καρπούζι-πορτοκάλι του Vegan Nation

Ίσως αυτό που κάνει αυτά μαγαζιά - «τρύπες» τόσο δημοφιλή δεν είναι μόνο το διαφορετικό φαγητό, η ποιότητά του και οι προσιτές τιμές, αλλά το γεγονός ότι αλλάζει η σχέση πελάτη - μαγαζιού. Ο πελάτης βρίσκει ένα ζεστό κλίμα και όλη η εμπειρία της επίσκεψής του δεν είναι πια μια απλή συναλλαγή. Γινόμαστε θαμώνες, (ίσως και) φίλοι του μαγαζιού. Βρίσκουμε την μικρή μας απόδραση στη καρδιά της πόλης.

 

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT