Beluga
Ο all day πολυχώρος που έδωσε αέρα ευρωπαϊκής μητρόπολης στην Τρούμπα
Στην καρδιά της άλλοτε κακόφημης Τρούμπας, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχτεί στον πιο hot spot προορισμό του Πειραιά, βρίσκεται το Beluga. Ένας all day artistic πολυχώρος που τα συνδυάζει όλα: εντυπωσιακός χώρος, signature cocktails, νόστιμα πιάτα και συχνά events. Ψηλοτάβανο και ατμοσφαιρικό, με μια όμορφη σάλα που αν ρίξεις το βλέμμα σου προς τα κάτω θα δεις τα αρχαία τείχη του Πειραιά αλλά κι ένα εξίσου εντυπωσιακό μπαρ που γίνεται ο πρωταγωνιστής τα βράδια. Η μέρα, βέβαια, εδώ ξεκινά από νωρίς το πρωί με καφέ και σνακ, ενώ απ' το μεσημέρι λειτουργεί η κουζίνα, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο μενού κυρίως με ελληνικές επιρροές και βάση τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς. Όσο η ώρα προχωράει στο παιχνίδι μπαίνουν τα ποτά, τα δροσερά κοκτέιλ αλλά και η ενδιαφέρουσα λίστα με τα κρασιά που μπορείτε να συνδυάσετε με κάποιο πιάτο. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι «ψαγμένες» μουσικές και τα συχνά live, ενώ στο Beluga Art όλο και κάποιο άλλο event ή καλλιτεχνικό γεγονός θα γίνεται. Συντονίσου στη σελίδα του στο Facebook για να μη χάνεις τα καλύτερα στον Πειραιά.
Beluga, 2ας Μεραρχίας 8-10, Πειραιάς, 210 4116505, Facebook
Che Cocina y Barra Sudamericana
Η χασιέντα του Πειραιά φτιάχνει άπαιχτα κοκτέιλ και τιμά τη μεξικάνικη κουζίνα.
Το Che μας συστήθηκε πριν από μερικούς μήνες και δεν πήρε πολύ για να γίνει γνωστό από στόμα σε στόμα. Τα φοβερά του κοκτέιλ αλλά και η πολύχρωμη αυλή που θυμίζει μεξικάνικη χασιέντα ήταν αρκετά για να το αναδείξουν γρήγορα σε ένα απ' τα κορυφαία στέκια στον Πειραιά. Και τώρα που χειμώνιασε σε υποδέχεται στον εξίσου εντυπωσιακό εσωτερικό του χώρο που σε ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική, όχι μόνο αισθητικά αλλά και γευστικά με τα εκλεπτυσμένα πιάτα του. Επιβλητικό το μπαρ με μάρμαρο από την Αιθιοπία στις αποχρώσεις του κόκκινου, του καφέ και του πράσινου, ενώ οι ταπετσαρίες με τα μπανανόφυλλα στους τοίχους και τα vintage πορτρέτα συνθέτουν ένα σκηνικό λες και είναι βγαλμένο από ταινία. Ο σεφ Δημήτρης Φέτσης έχει δημιουργήσει ένα μενού εμπνευσμένο απ' τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής που δένει αρμονικά με τη λίστα κοκτέιλ του Γιώργου Φιλιππίδη. Από το «πειραγμένο» μεξικάνικο Chimichanga με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι, τα enchiladas και την αμερικανική πικάνια Black Angus με περουβιανές πατάτες ψημένες στη στάχτη μέχρι το μυλοκόπι που ψήνεται μέσα σε μπανανόφυλλο, όπως ακριβώς το τρώνε οι Ινδιάνοι, τα πιάτα του Che είναι πραγματικά ένα κι ένα.
Che, Καραΐσκου 151, Πειραιάς, 210 4296660, Facebook
Βaratin Drink & Dine Home Bar
Το all day bar-restaurant που έφερε γαλλικό αέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε bar-restaurant ευρωπαϊκής μητρόπολης και έντονο το γαλλικό στοιχείο, το Baratin ανέβασε αρκετά levels την εστίαση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το καταλαβαίνεις αρχικά απ' τον εντυπωσιακό χώρο με την ξεχωριστή διακόσμηση σε κάθε γωνιά που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε σπίτι, και το επιβεβαιώνει η πρώτη μπουκιά απ' ό,τι κι αν δοκιμάσεις. Το Baratin, που πριν από λίγο καιρό συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής, είναι το πιο hype all day στέκι της περιοχής κι αξίζει την προσοχή σου, ακόμα κι αν δεν μένεις στα πέριξ. Οι φίλοι του κρασιού θα το λατρέψουν δεόντως, αφού φιλοξενεί μια άκρως ενημερωμένη κάβα με πάνω από 130 ετικέτες κρασιού του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα, εκ των οποίων οι 30 είναι και σε ποτήρι. Εξίσου δυνατή όμως είναι και η λίστα με τα κοκτέιλ, τόσο σε γεύση όσο και σε παρουσίαση.
Θα το λατρέψεις όμως και για τα ωραία του πιάτα που κινούνται στα μονοπάτια της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, ενώ προσφέρει και αρκετές comfort food επιλογές, ιδανικές για ελαφρύ τσιμπολόγημα με το ποτό ή το κρασί. Από ζεστά fingerfood, όπως το κοτόπουλο με κρούστα από σουσάμι ή με κάρι και λαχανικά, ορεκτικά όπως οι αλμυροί λουκουμάδες και οι μπρουσκέτες μέχρι τα πλατό τυριών και αλλαντικών, οι κάρτες με τα σνακ προσφέρουν γευστικές προτάσεις για κάθε περίσταση και ώρα. Αν πάλι θες ένα πλήρες γεύμα, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στο κυρίως μενού, που πρόσφατα εμπλουτίστηκε με νέα πιάτα. Ένα κι ένα όλα τους, φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες, θα σε κάνουν να σου τρέχουν τα σάλια. Ξεκίνα με μια «αποδομημένη σπανακόπιτα», σαλάτα σπανάκι με κατσικίσιο τυρί, φύλλο κρούστας και βινεγκρέτ άνηθου, ή μια ταμπουλέ από σπόρους κινόα, λιναρόσπορο και καπνιστό σολομό που φτιάχνουν στην κουζίνα του Baratin. Για κυρίως, συστήνεται ανεπιφύλακτα το ρολό κοτόπουλο με σος από αρωματικό λεμόνι και μείξεις μπαχαρικών που έρχεται στο πιάτο με πουρέ γλυκοπατάτας, ελληνικό καφέ, δεντρολίβανο και καπνιστό γιαούρτι, αλλά και το ντελικάτο «τρυφερό μοσχαράκι» με σάλτσα Brunello που συνοδεύεται με πουρέ από αρωματική πατάτα και λάδι τρούφας. Στο μενού του Baratin θα βρείτε όμως και επιλογές σε ζυμαρικά, σαλάτες και λαχταριστά μπέργκερ από φρεσκοζυμωμένο κιμά Angus. Η κουζίνα ανοίγει απ' το πρωί σερβίροντας καθημερινά brunch, όπου μπορείς να απολαύσεις pancakes, αυγά Florentin, Croque-Madame, Croque-Monsieur, μπαγκέτες, ομελέτες, bagel με καπνιστό σολομό και φυσικά καλοφτιαγμένο καφέ από την έμπειρη ομάδα barista.
Βaratin, Λ. Δεκελείας 120, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2522228, Facebook
Black Duck
Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Μαύρης Πάπιας. Ένα ξεχωριστό στέκι για σένα και την παρέα.,
Μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι οι βόλτες στο κέντρο, είτε για δουλειά είτε για ψώνια. Tο κυριότερο είναι η κατάληξη ή τα διαλείμματα αυτών. Γιατί όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένα κενό, ακόμα και μισής ώρας, τι καλύτερο απ' το να αράξεις κάπου όμορφα και να τσιμπήσεις κάτι, να πιεις έναν αρωματικό καφέ ή να απολαύσεις ένα γλυκό; Ή ακόμα, όταν τελειώσεις απ' όλες τις δουλειές, να έχεις δώσει ραντεβού με αγαπημένους σου ανθρώπους για το κλείσιμο της ημέρας μετά μουσικής και συνοδεία ενός ωραίου κοκτέιλ; Αυτά και πολλά ακόμη προσφέρει ένας από τους πιο όμορφους πολυχώρους στα πέριξ του Συντάγματος, εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν ο παλιός βασιλικός στάβλος. Ο λόγος, βέβαια, για το Black Duck, ήτοι Μαύρη Πάπια, που ως χώρος multiplarte μπορεί να μας κρατάει συντροφιά όλη τη μέρα και τη νύχτα. Ένας χώρος όπου θα συναντηθούν οι εραστές του κέντρου μετά από ένα θέατρο ή ένα σινεμά, όπου μπορείς να περάσεις τον χρόνο σου διαβάζοντας κάποιο απ' τα πολλά βιβλία της ενημερωμένης βιβλιοθήκης του. Ωραίες ετικέτες κρασιών, με τις περισσότερες από αυτές να είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι, και ευφάνταστο μενού που αλλάζει με τα καλύτερα της ελληνικής γης, σε προτάσεις που θα κάνουν ευτυχή τον ουρανίσκο σας.
Black Duck, Χρήστου Λαδά 9, Αθήνα, 210 3234760, blackduck.gr, Facebook
Appaloosa Piano Bar – Restaurant
Ένα κομψό, κινηματογραφικό all day στέκι κάνει τη διαφορά... στην καρδιά του Πειραιά.
Βγαλμένο λες μέσα από πίνακα του Αμερικανού ζωγράφου Έντουαρντ Χόπερ, το μπαρ που μεγάλωσε γενιές και γενιές (από το '91 στην Ακτή Θεμιστοκλέους) βρίσκεται πλέον στον πεζόδρομο κολλητά στην πλατεία Τερψιθέας.
Vintage, μοναδικό, με φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα, το Appaloosa Piano Bar μοιράζει ανάσες ποιότητας και αισθητικής στην καθημερινότητα και αποτελεί ξεχωριστή πρόταση στη διασκέδαση του Πειραιά.
Κοκτέιλ, ποτά, φρέσκια χανιώτικη μπίρα «Χάρμα», απίθανα cheeseburgers, μπέργκερ, pasta, ριζότι, ψάρι και σαλάτες να παίζουν στο μενού και συχνές θεματικές βραδιές κρασιού που το οδηγούν στα μονοπάτια της Τοσκάνης, στις καλιφορνέζικες πλαγιές ή στους τρύγους του Beaujolais Νouveau. Δυνατό χαρτί του Appaloosa Piano Bar όμως είναι η μουσική του ταυτότητα και το παθιασμένο, πιστό κοινό. Οι θαμώνες συνήθως συνωστίζονται στην τεράστια αμερικανική μπάρα, στα τραπέζια και στους κόκκινους καναπέδες για να απολαύσουν τζαζ μελωδίες από τον δεξιοτέχνη πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή (πλαισιωμένο κάθε Παρασκευή από μια ομάδα καταξιωμένων jazzmen και μια μεγάλη γυναικεία φωνή). Αλλά και για να ακούσουν κάθε Σάββατο τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια –και όχι μόνο– από τη Σάσα Παπαλάμπρου, μια σπουδαία ερμηνεύτρια που συνδυάζει «επικίνδυνα» παραδοσιακή μουσική, γνωστά ελληνικά και άλλα κομμάτια με χαλαρή και ανάλαφρη διάθεση τζαζ.
Appaloosa, Ηρώων Πολυτεχνείου 60 & Παλαιολόγου 7, Πειραιάς, 215 5454064