ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

0

Ευτυχώς που έχουν εμφανιστεί κάποια νέα εστιατόρια στην Αθήνα και μας μαθαίνουν τα χόρτα, γιατί όπως λέει και ο μανάβης μου, στα αθηναϊκά σπίτια δύσκολα τα βάζουμε και τα φτιάχνουμε. Αναλόγως την περιοχή, μπορεί να το ακούσετε και ζοχιό, ζοχιά, ζουγγάρι, γαλατσίδα ή τσόχο στην Κρήτη. Η πιο κοινή του ονομασία είναι ζοχός και καταναλώνεται από τόσο παλιά στην Ελλάδα που ο Θεόφραστος τον έχει αναφέρει «σόγκο» ενώ οι βυζαντινοί τον έλεγαν «σόνχο». Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου, φυτρώνει σε καλλιεργημένα και χέρσα χωράφια, στις παρυφές των δρόμων και σε όχθες, γίνεται ωραία βραστή σαλάτα με λάδι και λεμόνι, μπαίνει και σε χορτόπιτες.

Πρόσφατα έδωσε το όνομά του και σε ένα εστιατόριο που λειτουργεί σε μια καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου, δροσερή και σικάτη. Αναπαράγοντας μαγειρικές μνήμες του τόπου και τεχνικές αργού μαγειρέματος που συναντά κανείς στην παλιά ελληνική ύπαιθρο, σε συνεργασία με ντόπιους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες ο Ζohós στις παρυφές της Πλάκας ακολουθεί τη μαγειρική πρακτική «nose-to-tail», ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη και προάγοντας τη βιωσιμότητα.

«Στο Ζohós είναι οι υψηλές τεχνικές, οι φίνες γεύσεις και τα αρώματα από τα φρέσκα βότανα ορίζουν το τελικό αποτέλεσμα»

Το τελευταίο εστιατόριο του Ομίλου Electra Hotels & Resorts άνοιξε πριν από μερικούς μήνες και με το μενού του επαναπροσδιορίζει την ελληνική δημιουργική κουζίνα στην καρδιά της Αθήνας. Σε τι στυλ σερβίρει το φαγητό του; Πρόκειται για ένα fine mezze concept, και σε ποιον δεν αρέσει να γεμίζει με διάφορους μεζέδες το τραπέζι του, πόσο μάλλον αν αυτοί είναι καλοφτιαγμένοι και προσεγμένοι; Παράλληλα, πρεσβεύοντας την απλότητα και τις γεύσεις που προέρχονται από την εύφορη γη και τη θάλασσα σε όλη την Ελλάδα, το μενού συνοδεύουν επιλεγμένες ετικέτες ελληνικών οινοποιείων και κοκτέιλ με χαρακτηριστικά αρώματα της ελληνικής φύσης.

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο Facebook Twitter
Σάκης Βενέτης, Executive Chef των ξενοδοχείων Electra Hotels and Resorts και Χάρης Αντωνόπουλος, Chef de cuisine του Ζohόs. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Στην κουζίνα του Ζohós γίνεται πράξη η ισχύς εν τη ενώσει, αφού δύο σεφ έχουν αναλάβει να μεταφράσουν την ελληνική κουζίνα με τον δικό τους τρόπο και να τη φέρουν στο σήμερα σερβίροντας στα τραπέζια και τον κήπο του zohós εκλεπτυσμένους μεζέδες. Executive Chef των ξενοδοχείων Electra Hotels and Resorts σήμερα, ο Σάκης Βενέτης με καταγωγή από τη Μάνη μαγειρεύει μια ελληνική κουζίνα με φινέτσα. Προερχόμενος από μισελενάτα εστιατόρια όπως τα Oud Sluis και Pure c του Sergio Herman και το Basiliek restaurant στην Ολλανδία, έχοντας βρεθεί σε κουζίνες luxury ξενοδοχειακών μονάδων όπως το Atlantis στο Ντουμπάι, το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Anassa στην Κύπρο, έχοντας για μέντορά του τον κορυφαίο Έκτορα Μποτρίνι δίπλα στον οποίο εργάστηκε επί πέντε ολόκληρα χρόνια, ο σεφ έχει τέτοιο βιογραφικό που είναι λογικό να έχει καταφέρει να βάλει τα εστιατόρια του ομίλου σε γαστρονομική τροχιά.

Μαζί του είναι ο Χάρης Αντωνόπουλος, ο Chef de cuisine του Ζohόs. Από μικρή ηλικία και κοντά στην γιαγιά του που ήταν ταλαντούχα μαγείρισσα, κατάλαβε ότι του άρεσε να ευχαριστεί την οικογένεια και τους φίλους μαγειρεύοντας. Φοίτησε στην ελβετική σχολή Alpine Center, εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και την Αγγλία, τα πρώτα χρόνια δούλεψε σε εστιατόρια στην Αθήνα και στις Κυκλάδες αλλά πάντα ήθελε να ταξιδεύει και έτσι έφτιαξε βαλίτσες για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και έμεινε για χρόνια. Το Εδιμβούργο τον κέρδισε και έτσι δούλεψε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια ψαροφαγίας στην βόρεια Αγγλία, το Creelers, όπου εξειδικεύτηκε, χρησιμοποιώντας άφθονα αλιεύματα από τον Ατλαντικό ωκεανό. Κατάλαβε ότι έλειπε από την πόλη ένα ελληνικό εστιατόριο και το Santorini έγινε πραγματικότητα.

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο Facebook Twitter
Στην κουζίνα του Ζohós γίνεται πράξη η ισχύς εν τη ενώσει, αφού δύο σεφ έχουν αναλάβει να μεταφράσουν την ελληνική κουζίνα με τον δικό τους τρόπο και να τη φέρουν στο σήμερα. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο Facebook Twitter
Από τον περασμένο Οκτώβριο, αυτό το έμπειρο μαγειρικό δίδυμο δουλεύει πλάι - πλάι για να σερβίρει εκλεπτυσμένους μεζέδες σε έναν μοναδικό κήπο στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Στον επόμενο σταθμό του, στο Λονδίνο, εργάστηκε δίπλα στον βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, Richard Corrigan, πρωτοπόρο στη «nose-to-tail» φιλοσοφία και στην επιλογή της πρώτης ύλης από μικρούς παραγωγούς. Επιστρέφει στην Ελλάδα για να μπει στην ομάδα του Matsuhisa Athens και έπειτα ξαναφεύγει για το Παρίσι προκειμένου να εργαστεί στο θρυλικό και διάστερο εστιατόριο L’Atelier De Joel Robuchon. Πίσω στην Αθήνα το New Hotel, το All Senses Gastronomy, το Francesca Bistro ήταν οι σταθμοί του πριν βρεθεί στο Σεν Τροπέ για το Matsuhisa μέσα στο πολυτελές Chateau De la Messardiere.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, αυτό το έμπειρο μαγειρικό δίδυμο δουλεύει πλάι - πλάι για να σερβίρει εκλεπτυσμένους μεζέδες σε έναν μοναδικό κήπο στην καρδιά του κέντρου της πόλης, αφού πρώτα έχει επιλέξει την πρώτη του ύλη που είναι μόνο ντόπια καθώς συνεργάζεται με τροφοσυλλέκτες, μικροπαραγωγούς και φάρμες. Στο Ζohós είναι οι υψηλές τεχνικές, οι φίνες γεύσεις και τα αρώματα από τα φρέσκα βότανα ορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο Facebook Twitter
Από τις 27 Μαΐου έως και τις 16 Ιουνίου οι κατόχοι καρτών Mastercard και λάτρεις του καλού φαγητού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μενού - πρόταση του Σάκη Βενέτη και του Χάρη Αντωνόπουλου. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο Facebook Twitter
Θα κλείσετε το γεύμα σας με ένα γλυκό καρυδάτο μαζί με παρφέ πορτοκάλι, αλμυρή καραμέλα και κρέμα δενδρολίβανο. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Eίναι και δύο από τους δεκάδες σεφ της Αθήνας που έχουν δημιουργήσει αποκλειστικά για το Around the table 40 tailor-made menus έως 40€ το άτομο, που αναδεικνύουν τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις και δίνουν έμφαση στην εντοπιότητα και την εποχικότητα. Με ποια υλικά απολαμβάνουν να δουλεύουν αυτή την εποχή; «Αυτή την περίοδο στο Zohόs χρησιμοποιούμε φύλλα άγριου σκόρδου τα οποία αρωματίζουν το ξύδι και το λάδι μας. Το άγριο χαμομήλι, τα άνθη της κουφοξυλιάς και της πασχαλιάς γίνονται ζάχαρη καθώς αρωματίζουν και την τσικουδιά μας. Το πρώτο μελί μετά την ανοιξιάτικη ανθοφορία μπαίνει στο γλυκό μας. Τα άγουρα αμύγδαλα, τα τσάγαλα με τον υγρό πυρήνα τους γίνονται γλυκό του κουταλιού καθώς και πίκλα. Έρχονται σύντομα και τα άγρια μανιτάρια όπως οι υπέροχες κανθαρέλλες για τις οποίες ανυπομονούμε».

Έτσι, από τις 27 Μαΐου έως και τις 16 Ιουνίου οι κατόχοι καρτών Mastercard® και λάτρεις του καλού φαγητού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μενού - πρόταση του Σάκη Βενέτη και του Χάρη Αντωνόπουλου που ανοίγει με ένα χειροποίητο ψωμί το οποίο συνοδεύεται από ανεβατό τυρί και άγριο σκόρδο. Ακολουθεί μια μαριναρισμένη τσιπούρα με αλάτι πεύκου και αυγοτάραχο. Θα συνεχίσετε με κόκορα με κρέμα από κρεμμύδια στιφάδου και γκοφρέτα πατάτας, θα κλείσετε το γεύμα σας με ένα γλυκό καρυδάτο μαζί με παρφέ πορτοκάλι, αλμυρή καραμέλα και κρέμα δενδρολίβανο.

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο Facebook Twitter
Φεύγοντας από το Zohόs θα έχετε δοκιμάσει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας…αλλιώς, μα πάνω απ’ όλα θα έχετε βρει την τέλεια αφορμή για τα πείτε με τους φίλους σας γύρω από ένα τραπέζι. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Στο πλαίσιο του Around the table, προσφέρονται 4 ξεχωριστές ανεκτίμητες γαστρονομικές εμπειρίες που είναι διαθέσιμες αποκλειστικά στους κατόχους καρτών Mastercard®  – με μία από αυτές είναι φυσικά στο Zohόs. Οι τυχεροί που θα προλάβουν να κλείσουν τη θέση τους, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη γεύσεις, αρώματα και διάδραση απολαμβάνοντας ακόμα ένα tailor-made μενού εμπνευσμένο από την ελληνική κουζίνα, ενώ ο bartender του εστιατορίου θα δημιουργήσει μπροστά στα μάτια τους cocktails με φρέσκα ελληνικά βότανα, μαθαίνοντάς τους τα μυστικά της παρασκευής τους, ώστε να μπορούν να τα δημιουργούν εύκολα και στο σπίτι.

Φεύγοντας από το Zohόs θα έχετε δοκιμάσει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας…αλλιώς, μα πάνω απ’ όλα θα έχετε βρει την τέλεια αφορμή για τα πείτε με τους φίλους σας γύρω από ένα τραπέζι.

Κάντε τώρα την κράτησή σας σε ένα από τα 40 αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας μέσω του aroundthetable.gr

Γεύση
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΓΕΥΣΗ
Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Από το 1876, η μπίρα ΜΑΜΟΣ έχει καταγράψει μια ιστορική πορεία. Ο Παναγής Μάμος μιλά για την επανακυκλοφορία της, τη συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το όραμα της οικογένειας Μάμου.
ΓΕΥΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ