ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Στην Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά για carpaccio ψαριού με γύρη μάραθου Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Στην Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά για carpaccio ψαριού με γύρη μάραθου

0

Είναι κάποια εστιατόρια που δίνουν την αίσθηση πως έχουν τα φόντα να γίνουν κλασικά ήδη από τη στιγμή που εμφανίζονται. Και είναι και κάποια που όσο περνάνε τα χρόνια γίνονται όλο και καλύτερα, όχι γιατί απλά βρίσκουν τα πατήματα τους και βελτιώνονται αλλά γιατί ωριμάζουν ουσιαστικά απογειώνοντας την εμπειρία που προσφέρουν. Ένα εστιατόριο στην Αθήνα που έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι η Cookoovaya, γι’ αυτό και έχει το δικό της πιστό κοινό, γι’ αυτό και είναι ένα από τα πρώτα μέρη που έρχεται στο μυαλό πολλών όταν σκέφτονται πού θα χαλαρώσουν απολαμβάνοντας ένα γεύμα έξω μέσα στην εξαντλητική εβδομάδα τους.

Γιατί έχει επιλέξει για μότο της το «Wise Food»; Γιατί το φαγητό που κάνει δεν έχει τίποτα το περιττό, τίποτα το επιτηδευμένο. Στον ανανεωμένο πλέον και, γεμάτο φως, χώρο της, ο chef patron Περικλής Κοσκινάς σερβίρει μια μαγειρική με σοφία και συναίσθημα, πιάτα δωρικά, με μνήμη, με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονες πινελιές και τεχνικές όπου και όσο χρειάζεται προκειμένου να μην αλλοιώνει την πρώτη ύλη, αλλά να την αναδεικνύει - γιατί έτσι είναι σαν μάγειρας.

«Εκείνο που αναζητάμε είναι η γεύση, η ποιότητα, οι δυνατότητες. Κάθε υλικό κατέχει τη δική του θέση και τον δικό του σκοπό στo εστιατόριο»

Έχει αδυναμία στο ψάρι, στις γεύσεις που μας προσφέρει η θάλασσα αφού ανέπτυξε στενή σχέση μαζί της από μικρό παιδί ψαρεύοντας στον τόπο του, την Κέρκυρα. Έχοντας μια πορεία στη μαγειρική που χτίστηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία, τη Γαλλία, τα Κανάρια, τη Βενεζουέλα, την ΗΠΑ και τον Καναδά, έχοντας βρεθεί να τρέχει το Mylos και το Αλάτσι, ο Περικλής Κοσκινάς έχτισε το όνομά του κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους, άφηνε το φαγητό του να μιλήσει για εκείνον. Στον δέκατο χρόνο λειτουργία της, ο σεφ έχει φέρει στα μέτρα του πια την Cookoovaya και μεγαλουργεί σε αυτή.

Στην Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά για carpaccio ψαριού με γύρη μάραθου Facebook Twitter
Στον δέκατο χρόνο λειτουργία της, ο σεφ έχει φέρει στα μέτρα του πια την Cookoovaya και μεγαλουργεί σε αυτή. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO
Στην Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά για carpaccio ψαριού με γύρη μάραθου Facebook Twitter
Ο Περικλής Κοσκινάς έχτισε το όνομά του κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους, άφηνε το φαγητό του να μιλήσει για εκείνον. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Η Ελλάδα για εκείνον αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης - η αφθονία της πρώτης της ύλης, το φως, η λιακάδα, η αρχιτεκτονική της. Αποφεύγει τις περίπλοκες τεχνικές, προτιμά να αφήνει τα υλικά μιλήσουν, έχει το ταλέντο να παίρνει ένα καθημερινό υλικό και να το μεταμορφώνει χωρίς πολλά - πολλά, σερβίροντας το στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του.

Στο φετινό Around the table, το γαστρονομικό event από τη Mastercard® που επιστρέφει ανανεωμένο για 3η χρονιά με επίκεντρο την ελληνική κουζίνα μπορείτε να επιλέξετε πού θα δώσετε ραντεβού με τους αγαπημένους σας φίλους και συνδαιτημόνες προκειμένου να απολαύσετε ειδικά διαμορφωμένα μενού σε προνομιακές τιμές -έως 40€ ανά άτομο- αποκλειστικά για κατόχους καρτών Mastercard®. Από τις 27 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου 2024, 40 hot εστιατόρια έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν σε αυτή τη γαστρονομική γιορτή- δεν θα μπορούσε να λείπει η Cookoovaya από αυτά, ήταν και παραμένει hot.

Στην Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά για carpaccio ψαριού με γύρη μάραθου Facebook Twitter
Από τις 27 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου 2024, 40 hot εστιατόρια έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν σε αυτή τη γαστρονομική γιορτή- δεν θα μπορούσε να λείπει η Cookoovaya από αυτά, ήταν και παραμένει hot.

Το ειδικά διαμορφωμένο μενού του εστιατορίου που θα δοκιμάσετε στο Around the table ξεκινά με ένα χειροποίητο ψωμί που συνοδεύεται από δύο εξαιρετικά ντόπια προϊόντα, από το βούτυρο του Γαϊτανίδη και το αυγοτάραχο του Τρικαλινού. Το πιάτο που ακολουθεί είναι και εκείνο που ξεχωρίζει ο σεφ: το carpaccio από ψάρι ημέρας με γύρη μάραθου, λεμόνι και ελαιόλαδο, ένα πιάτο που επιβεβαιώνει την υπεροχή της απλότητας. Η γύρη από μάραθο που μαζεύεται αυτή την εποχή είναι ένα από τα αγαπημένα του υλικά, μαζί με τα χλωρά σκόρδα που τα βάζει στο ψάρι φούρνου και τις πρώτες ντομάτες της εποχής. Και με τα σπαράγγια καλλιέργειας απολαμβάνει πολύ να δουλεύει τώρα, τα βάζει στο πιάτο με καπνιστό χέλι και μια βινεγκρέτ από φραμπουάζ - αυτό είναι το τρίτο στάδιο που θα γευτείτε στο Around the table.

Όσο για το ψάρι που ρίχνει στο φούρνο, αυτό θα είναι ένα λαβράκι που γίνεται με τις ντομάτες που έχει βρει ωραίες και τα σκόρδα, ενώ το συνοδεύει με έναν πουρέ πατάτας και ελαιόλαδο προσφέροντας μια συνταγή απόλυτα οικεία. Μια κρέμα σοκολάτας με ελαιόλαδο και ανθό αλατιού θα κλείσει γλυκά το γεύμα σας.

Στην Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά για carpaccio ψαριού με γύρη μάραθου Facebook Twitter
Και με τα σπαράγγια καλλιέργειας απολαμβάνει πολύ να δουλεύει τώρα, τα βάζει στο πιάτο με καπνιστό χέλι και μια βινεγκρέτ από φραμπουάζ. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO
Στην Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά για carpaccio ψαριού με γύρη μάραθου Facebook Twitter
Λαβράκι που γίνεται με τις ντομάτες που έχει βρει ωραίες και τα σκόρδα, ενώ το συνοδεύει με έναν πουρέ πατάτας και ελαιόλαδο προσφέροντας μια συνταγή απόλυτα οικεία. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Στην απόλυτη foodie εμπειρία του Around the table που επιστρέφει, τα tailor-made menus είναι εμπνευσμένα από την κουζίνα της χώρας, αναδεικνύουν τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις, δίνουν έμφαση στην εντοπιότητα και την εποχικότητα.

Βέβαια δεν είναι μόνο τα menus, αλλά και 4 ξεχωριστές ανεκτίμητες γαστρονομικές εμπειρίες που είναι διαθέσιμες αποκλειστικά στους κατόχους καρτών Mastercard® – με μία από αυτές να είναι στην αγαπημένη Cookovaya. Οι τυχεροί που θα προλάβουν να κλείσουν τη θέση τους, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα μαγειρικό ταξίδι μέσα από 10 μοναδικά πιάτα διά χειρός Περικλή Κοσκινά, που αποτελούν αληθινό αποτύπωμα της πλούσιας κληρονομιάς της ελληνικής κουζίνας, με την αφαίρεση, το μέτρο και την εντοπιότητα ως κύριους πρωταγωνιστές, συνθέτοντας ένα μοναδικό wine pairing μενού.

Στην Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά για carpaccio ψαριού με γύρη μάραθου Facebook Twitter
Στον δέκατο χρόνο λειτουργία της, ο σεφ έχει φέρει στα μέτρα του πια την Cookoovaya και μεγαλουργεί σε αυτή. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO
Στην απόλυτη foodie εμπειρία του Around the table που επιστρέφει, τα tailor-made menus είναι εμπνευσμένα από την κουζίνα της χώρας, αναδεικνύουν τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις, δίνουν έμφαση στην εντοπιότητα και την εποχικότητα. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Ποια είναι τα κομμάτια εκείνα της ελληνικής κουζίνας που εμπνέουν αυτή τη στιγμή τον Περικλή Κοσκινά; «Τα φαγητά που τρώγαμε λίγο μετά το Πάσχα και λίγο πριν το καλοκαίρι, όσα σηματοδοτούσαν την προσμονή για αυτό που έρχεται, δηλαδή, τις καλοκαιρινές διακοπές. Για παράδειγμα, το άρωμα από τα λουλούδια του μάραθου που τα πιάναμε κάποτε με τα χέρια μας όπως περπατούσαμε στην άκρη του δρόμου. Και το άρωμα από το πλακί στον φούρνο που ήταν και το πρώτο πιάτο που μυριζε στα σπίτια τέτοια εποχή».

Κάντε τώρα την κράτησή σας σε ένα από τα 40 αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας μέσω του aroundthetable.gr

Γεύση
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΓΕΥΣΗ
Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Από το 1876, η μπίρα ΜΑΜΟΣ έχει καταγράψει μια ιστορική πορεία. Ο Παναγής Μάμος μιλά για την επανακυκλοφορία της, τη συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το όραμα της οικογένειας Μάμου.
ΓΕΥΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ