Πόσο συχνά μπορεί να βρεθεί ένας Αθηναίος σε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας με πολυτελείς σουίτες και θέα σε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας, στον λόφο της Ακρόπολης, τον Λυκαβηττό και τον λόφο Φιλοπάππου; Όχι πολύ συχνά γιατί πολύ απλά κατοικεί σε αυτή την πόλη και αυτού του είδους τα κτίρια και οι παροχές απευθύνονται συνήθως στους επισκέπτες της. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία που εκτός από το να επενδύσουν στους εσωτερικούς τους χώρους, ποντάρουν πολύ και στα εστιατόρια τους, επιλέγοντας ηχηρά ονόματα να αναλάβουν να κατευθύνουν τις κουζίνες τους και να διαμορφώσουν τα μενού τους. Εξάλλου, μερικά από τα καλύτερα μπαρ και εστιατόρια του κόσμου βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία.
Μιλάω για ονόματα που μπορούν να μας κάνουν όλους να περάσουμε το λόμπι ενός ξενοδοχείου - όπως είναι αυτό του Έκτορα Μποτρίνι. Ο Ιταλοκερκυραίος Έκτορας Μποτρίνι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί του Ιονίου έχει μια μεγάλη επαγγελματική πορεία, γεμάτη επιτυχίες και αστέρια. Από το 1986 έως το 1992 μαθήτευσε και εργάστηκε δίπλα στο σεφ και πατέρα του Etrusco Botrini σε πολλά Club Med ανά την υφήλιο. Και αφού έκανε μαζί του τα πρώτα του βήματα, το 2006 και το 2009 βρέθηκε κοντά στον βραβευμένο με τρία αστέρια σεφ και φίλο του, Martin Berasategui.
«Πιστεύω πως ο κόσμος έχει να πάρει πράγματα και εμπειρίες από αυτά και εμείς σαν μάγειρες έχουμε να δώσουμε πάντα όταν τον φιλοξενούμε στα τραπέζια μας»
Τα δύο επόμενα χρόνια εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση «Etrusco» στην Κέρκυρα, ένα εστιατόριο που βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Συνέχισε την πορεία του σε εστιατόρια με την υψηλότερη διάκριση στον οδηγό Michelin στο Μονακό/Γαλλία για να επιστρέψει στην Κέρκυρα και να αναλάβει από το 1999 το τιμόνι του «Etrusco» ενώ το καλοκαίρι του 2011 άνοιξε το Botrini's στο Χαλάνδρι που έχει κατακτήσει ένα αστέρι Michelin και το διατηρεί από το 2015.
Θα σας φέρω τώρα στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα rooftop με θέα. Τοποθετημένο στον δέκατο όροφο του ξενοδοχείου 507, το εστιατόριο Opposite at 507 λειτουργεί σε έναν χώρο λιτό και μοντέρνο που αναδεικνύει τη μοναδική θέα προς τους τρεις εμβληματικούς λόφους της πόλης, ενώ οι επισκέπτες του απολαμβάνουν τις δημουργίες του Έκτορα Μποτρίνι στην πιο comfort εκδοχή τους, πιάτα που βασίζονται σε πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Μέσα από το Opposite at 507 γνωρίζουμε όμως και ένα άλλο ανερχόμενο όνομα της γαστρονομικής σκηνής, αφού το μενού που έχει επιμεληθεί ο μισελενάτος Έκτορας Μποτρίνι εκτελείται από κάποιον που τον γνωρίζει καλά. Ο Ανδρέας Παπάζογλου είναι ένας νέος σεφ, είναι μόλις τριάντα ενός ετών αλλά συνεργάζεται εδώ και ήδη δέκα χρόνια με τον Έκτορα Μποτρίνι και τον head chef των Botrini’s και Etrusco, Νίκο Μπίλλη. «Θα σου πω την ιστορία για να καταλάβεις τη σχέση που έχουμε. Πήγα πρώτη φορά να κάνω την πρακτική μου δίπλα τους το 2013, τα βρήκα σκούρα, δεν πρόλαβαν να περάσουν δέκα μέρες και παραιτήθηκα».
Την επόμενη χρονιά τους πήρα τηλέφωνο, τους είπα ότι θέλω να γυρίσω πίσω και ότι πίστευα πως πια είμαι έτοιμος - με δέχτηκαν. Ολοκλήρωσα την πρακτική, έφυγα, δούλεψα σε άλλα εστιατόρια και επέστρεψα ξανά στην ομάδα τους. Όταν μιλάω για τον Έκτορα έχω πάντα στο μυαλό μου τον Νίκο και όταν μιλάω για τον Νίκο έχω πάντα στο μυαλό μου τον Έκτορα, αυτοί οι δύο είναι οι μέντορές μου, με ξέρουν από πιτσιρικά, έχω μεγαλώσει μαζί τους, όλα μου τα βιώματα τα μαγειρικά είναι μέσα από αυτή την οικογένεια, από τον Έκτορα και τον Νίκο, από τον Νίκο και τον Έκτορα».
«Βασισμένο στη φιλοσοφία της ελληνικής και της μεσογειακής κουζίνας, το φαγητό μας είναι comfort γιατί θέλουμε να είναι προσβάσιμο σε όλους». Το προζυμένιο τους ψωμί, από αλεύρι ολικής άλεσης φτιάχνεται εκεί για να το βουτήξετε στην παραδοσιακή ταραμοσαλάτα τους, «είναι ό,τι πιο ελληνικό υπάρχει σε αλοιφή για μένα». Από το μενού που έχουν δημιουργήσει για το Around the Table - το γαστρονομικό event από τη Mastercard® που επιστρέφει ανανεωμένο για 3η χρονιά έως τις 16 Ιουνίου 2024- ο Ανδρέας Παπάζογλου ξεχωρίζει τη λακέρδα, το ψάρι που παστώνουν μόνοι τους και το φέρνουν στο σήμερα μαρινάροντάς το με ένα dressing από εσπεριδοειδή, με γλυκοπατάτα, μήλο και ραπανάκια.
Θα γευτείτε και φρέσκες γαρίδες σαγανάκι και ένα γιουβέτσι μοσχαρίσιο, «κάτι που τρώμε όλοι στο σπίτι μας, σωστά;»· μόνο που εκεί το παρουσιάζουν σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή επιλέγοντας να το φτιάξουν με ουρά, την κάνουν μπρεζέ και ολοκληρώνουν το πιάτο με αρσενικό Νάξου. Για το επιδόρπιο γεμίζουν φύλλα κρούστας με μια σιμιγδαλόκρεμα, προσθέτουν ένα παγωτό κανέλα και μια σάλτσα κανέλας - το αποτέλεσμα είναι λες και τρώτε μια παραδοσιακή μπουγάτσα.
Το Opposite at 507 συμμετέχει στο φετινό Around the table, το γαστρονομικό event της Mastercard. Συγκεκριμένα, 40 hot εστιατόρια της Αθήνας δημιουργούν 40 ειδικά διαμορφωμένα μενού, εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα, σε προνομιακές τιμές έως 40€ ανά άτομο, αποκλειστικά για κατόχους καρτών Mastercard®.
Στο πλαίσιο του Around the table προσφέρονται 4 ξεχωριστές ανεκτίμητες γαστρονομικές εμπειρίες που είναι διαθέσιμες αποκλειστικά στους κατόχους καρτών Mastercard – μία από αυτές είναι το Opposite at 507. Οι τυχεροί που θα προλάβουν να κλείσουν τη θέση τους, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα exclusive four-hands δείπνο, όπου οι σεφ ‘Εκτορας Μποτρίνι και Ανδρέας Παπάζογλου δημιουργούν ένα μοναδικό μενού γευσιγνωσίας 8 σταδίων με πιάτα εμπνευσμένα από την παράδοση της Κέρκυρας και της Βόρειας Ιταλίας. Ως μέρος του δείπνου, οι συμμετέχοντας θα γνωρίσουν τους σεφ από κοντά, απολαμβάνοντας μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία με θέα την Ακρόπολη.
«Kάθε μαγειρικό event και φεστιβάλ είναι για μένα σημαντικό», θα μου πει ο Ανδρέας Παπάζογλου, «πιστεύω πως ο κόσμος έχει να πάρει πράγματα και εμπειρίες από αυτά και εμείς σαν μάγειρες έχουμε να δώσουμε πάντα όταν τον φιλοξενούμε στα τραπέζια μας».
Κάντε τώρα την κράτησή σας σε ένα από τα 40 αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας μέσω του aroundthetable.gr