9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς

9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς Facebook Twitter
5


9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς Facebook Twitter

Ένας ντάκος για πολλές λύσεις

Όταν στο ντουλάπι σου κοιμάται ένας ντάκος, ποτέ δεν πρόκειται να μείνεις νηστικός. Πιο πολυμορφικός κι από το ψωμί, μεταμορφώνεται σε χιλιάδες νοστιμιές που κάνουν το καλύτερο καλό στην υγεία και τη μακροημέρευση-κάτι ξέρουν οι κρητικοί εμπνευστές του.

 

  

Πόσα μπορείς να κάνεις με ένα ντάκο-εκτός από την κλασική κουκουβάγια

*Κομμένος σε μπουκίτσες ταιριάζει με όλες τις σαλάτες και αντικαθιστά πιο υγιεινά το συνοδευτικό ψωμί ή τις μετατρέπει σε κύριο πιάτο.

*Επίσης ταιριάζει χοντροτριμμένος σε όλα τα λαδερά φαγητά, από τα φασολάκια και τις μπάμιες μέχρι τα κουκιά. (Τον ρίχνεις στην κατσαρόλα μόλις “σβήσεις” το φαγητό).

*Αν τον ψιλοτρίψεις στο μπλέντερ φτιάχνει ιδανική φρυγανιά για πανάρισμα ή για κρούστα στο παστίτσιο και τον μουσακά.

*Μουσκεμένος σε νερό αντικαθιστά το ψωμί ή την φρυγανιά στους κεφτέδες, τα μπιφτέκια και όλους τους κιμάδες.

*Σε ένα μπολ με ζεστό γάλα, μέλι και σταφίδες αντικαθιστά υγιεινότερα τα βιομηχανοποιημένα δημητριακά.

*Δίνει ένα πιο πικάντικο πρωινό ή ένα νόστιμο σνακ αν τον συνοδεύσεις με ελιές, ρίγανη και λίγο ανθότυρο ή γραβιέρα.

*Τον τρίβεις στο μούλτι μαζί με ελαιόλαδο, και αμέσως γίνεται νοστιμότατη βάση για τάρτα, που σταθεροποιείται καλύτερα αν την ψήσεις για 10 λεπτά πριν της βάλεις τη γέμιση.

*Τον καλύπτουμε με ζεστό σιρόπι σοκολάτας και τον σερβίρουμε είτε με μια μπάλα παγωτό βανίλια είτε με οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού κατά προτίμηση από εσπεριδοειδή ή ψιλοκομμένο κίτρο ή πορτοκάλι κονφί. Το ίδιο καλά του πάει και το βύσινο κουταλιού.

*Τον σερβίρουμε απλά με γιαούρτι, μέλι και μια πρέζα κανέλα ή ένα φυλλαράκι αρμπαρόριζα.

*Τον αφήνουμε να μαλακώσει σε μια κουταλιά σιρόπι από γλυκό κουταλιού και τον σερβίρουμε με το γλυκό κουταλιού και παγωτό γιαούρτι ή καϊμάκι.

 

 

9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς Facebook Twitter

 

Crash test στα ράφια της αγοράς

*ΤΣΙΚΝΑΚΗ. Βιολογικός ντάκος σε μεγάλα στρογγυλά κομμάτια κομμένα εγκάρσια. Έντονη γεύση κριθαριού, βαρύ σώμα, ορατές ίνες, μεστή γεύση.

*Κουκουβάγια ΝΥΚΤΑΡΗ. Σε μικρά κομματάκια, εγκάρσια κομμένα στρογγυλά. Έντονη νοστιμιά κριθαριού, τρίβεται εύκολα και η υφή του θυμίζει παξιμάδι. Ταιριάζει σε γλυκά και κιμάδες.

*ΤΟ ΜΑΝΑ, ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ. Σε μεγάλες φέτες, με έντονη τη γεύση από κριθάρι, μεστό βαρύ σώμα, και ρουστίκ γεύση αλλοτινού ντάκου, με πολλές ίνες. Ταιριάζει με τυριά, σαλάτες και στην κουκουβάγια. Θέλει βρέξιμο. Και ουάου! Τον βρίσκεις παντού!

*Κρίθινος, ΜΙΝΟS FOODS. Σε μικρά εγκάρσια στρογγυλά κομμένα σαν κεκάκια, τρίβεται εύκολα και θυμίζει φρυγανιά με ουδέτερη γεύση χωρίς πολλά αρώματα. Ταιριάζει σε καναπεδάκια και γλυκά.

*Ντακάκια ΚΡΙ-ΚΡΙ 7 δημητριακών. Με ηλιόσπορο, λινάρι, κεχρί και βύνη σίκαλης. Σε λεπτά, μικρά σκουρόχρωμα, σχετικά εύθριπτα τετραγωνάκια με έντονη τη γεύση των ολόκληρων σπόρων, κυρίως του ηλιόσπορου. Ταιριάζει με γιαούρτι, γλυκά, με μέλι, με ντιπ και σε καναπεδάκια.

*ΧΑΤΖΗΣ, από κριθάρι ολικής άλεσης. Το σχήμα τους βολεύει τρελά, γιατί δεν χρειάζεται σπάσιμο ούτε βρέξιμο. Ήπια γεύση κριθαριού, με αρκετές ίνες και μια νοστιμιά που θα αγαπήσουν όλα τα γούστα και όχι μόνο οι hard core χρήστες του ντάκου

*ΑΣΤΑΡΤΗ. Όταν τα Κύθηρα βάζουν τα γυαλιά στην Κρήτη και φτιάχνουν ένα εκπληκτικό βιολογικό παξιμάδι, με ωραία θριφτή υφή, τόσο νόστιμο που τελικά το τρως σκέτο, ελάχιστα βρεμμένο, μόνο και μόνο για να απολαύσεις τη γεύση του καλού κριθαριού.

*Η ΛΗΜΝΟΣ. Σταρένια ή κρίθινα, δεν χρειάζονται βρέξιμο, δεν τρίβονται και σπάνε στο στόμα με μια έκρηξη καλοκαιρινού ήλιου στον ουρανίσκο. Διόλου τυχαίο που το αλεύρι της Λήμνου είναι διάσημο από την αρχαιότητα.

*ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΒΟΥΡΓΙΑΛΙ ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΟΥΣ. Ο πιο ρουστίκ, βιολογικός, σκληροπυρηνικός ντάκος από όλους, για δυνατές συγκινήσεις, ιδιαίτερα ο μαύρος χαρουπένιος που αφήνει μια πρωτόγνωρη επίγευση σοκολάτας στο στόμα. Σαν πανέμορφο σφακιανό παλληκάρι.

 

9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς Facebook Twitter

 

 

______________

Για μια συνολική γευσιγνωσία, τους περισσότερους τους βρίσκεις στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, τον λημνιό στη ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ, Σοφοκλέους 18.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Παραδοσιακα προιοντα σε εξαιρετικές τιμες και μεγάλη ποικιλια, συμπεριλαμβανομενου το σύνολο σχεδόν των παραπάνω παξιμαδιων τα βρίσκει κανεις στο κέντρο του πειραια στο ΜΑΡΚΕΤ ΑΣΤΡΟ Ελ Βενιζελου 42
"Σε ένα μπολ με ζεστό γάλα, μέλι και σταφίδες αντικαθιστά υγιεινότερα τα βιομηχανοποιημένα δημητριακά"ωραία που είναι να ξεκινάς την μέρα σου με ένα ξερό παξιμάδι