Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Αθηναϊκά και εξωτικά. Η Αθήνα πλέον έχει αποκτήσει τα δικά της ινδικά φαγάδικα. Ένα από αυτά είναι και το Indian Kitchen κοντά στο Σύνταγμα, στην οδό Απόλλωνος. Ο νεαρός Ινδός που παίρνει παραγγελία μιλάει λίγα ελληνικά, αν και έχει μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα, άρα η συνεννόηση είναι εύκολη. Κουζίνα ανοιχτή, με δύο Ινδούς μαγείρους να ετοιμάζουν κλασικό φαγητό, με γεύσεις προσαρμοσμένες όμως στα ελληνικά δεδομένα. Κάποια από τα καυτερά πιάτα της ινδικής κουζίνας που εντυπωσιάζουν με την ένταση των μπαχαρικών εδώ σερβίρονται με ήπια γεύση και χάνουν πόντους από την αυθεντικότητά τους. Αρχή με paratha, έναν τύπο ινδικού ψωμιού που μοιάζει με πίτα. Είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψει τον νόστιμο αρακά με φυτικό τυρί, μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά (€8). Τα samosa με λαχανικά (€5) είναι πιτάκια χορταστικού μεγέθους, χωρίς κάποιο γευστικό ενδιαφέρον. Καλοφτιαγμένο ήρθε το κλασικό chicken tandoori (€11) και ωραίο το γλυκό ρύζι με σταφίδες, αμύγδαλα, κάσιους και κάρδαμο (€6,2). Με δυο λόγια, το φαγητό, χωρίς να είναι κακό, δεν σε ταξιδεύει στη μαγεία και στα αρώματα της ινδικής κουζίνας. ☛ Indian Kitchen, Απόλλωνος 6, Σύνταγμα, 210 3237720.
  • Κρασί, μια πολύ παλιά αγάπη. «Σύμφωνα με έναν από τους μύθους που μνημονεύει ο Απολλόδωρος, ο Οινέας διδάχτηκε την καλλιέργεια του αμπελιού από τον ίδιο τον θεό Διόνυσο», διαβάζω, μεταξύ άλλων, στην πρώτη σελίδα του μενού του εστιατορίου Οινέας. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που οι ιδιοκτήτες του έστησαν το 1999, εκφράζοντας την αγάπη τους για τη μικρή γειτονιά του Ψυρρή. Ο χώρος είναι ονειρεμένος. Έκρηξη χρωμάτων από τις παλιές φιάλες και τα τσίγκινα κουτιά που φυλάκιζαν τα μπισκότα Παπαδοπούλου, και σε μια γωνιά ένα κόκκινο ποδηλατάκι. Οι ιδιοκτήτες του Οινέα, όπως δηλώνει και η ονομασία του, αγαπούν το κρασί. «Δεν είναι απλό συνοδευτικό, αλλά μια μεγάλη αγάπη» τονίζει η Μίνα. Στο τραπέζι προσγειώνεται η σαλάτα με τις καταπράσινες καλοκαιρινές αλμύρες (€4). Ακολουθεί ορεκτικό γαυράκι, ξεκοκαλισμένο και περασμένο ιδανικά από το τηγάνι (€5), που τρώγεται απνευστί. Βελούδινο και το τυρί μαστέλο Χίου, που ψήνεται ελαφρά στη σχάρα και μαζί με ντομάτα αναπαύεται πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες (€6). Τα τυροπιτάκια με φύλλο κανταΐφι (€6) κρύβουν πληθωρική γεύση. Οι χρυσαφένιες φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες έρχονται καυτές σχεδόν, αφού βγαίνουν εκείνη τη στιγμή από το τηγάνι (€3,5). Είναι τέλειες, αληθινές. Το ριζότο με λεμόνι και φρέσκα σπαράγγια (€11) δεν είναι από τα πιάτα που θα θυμάμαι - χρειάζεται τεχνική για να βγει σωστό. Στον Οινέα θα περάσεις όμορφα και μέσα από τη γοητευτική ατμόσφαιρά του θα ταξιδέψεις στον χρόνο. 
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Οινέας, Αισώπου 9, Ψυρρή, 210 3215614. 

  • Ουζερί όπως παλιά. Ο  Ήρωας ξεπροβάλλει ανάμεσα από μεζέδες κλασικού ελληνικού ουζερί περασμένων δεκαετιών, έπιπλα και διάκοσμο της δεκαετίας του '60, όπου κυριαρχεί η φορμάικα. Το μαγαζί δηλώνει στον κατάλογό του «ελληνικό εστιατόριο, γι' αυτό όλα τα προϊόντα του είναι ελληνικά, όπως παλιά». Το διαπιστώνεις ευθύς από την ανάγνωση του μενού, που περιλαμβάνει πιάτα θαλασσινά και στεριανά σε μικρές μερίδες του μεζέ και συνδυασμούς με άποψη. Η σπιτική ρώσικη (€4,80) που δοκίμασα ήταν νόστιμη, αλλά θα την ήθελα πιο «δεμένη». Καλή και η εζμέ (€4,50). Τα Αυγά στο τηγάνι από κότες ελευθέρας βοσκής με σουτζούκι αρμένικο και κεφαλοτύρι φάκας (€6,60) ξεχείλιζαν από αρώματα και γεύσεις, αλλά δυο-τρεις φλοιδίτσες ακόμα από το σουτζούκι δεν θα με χάλαγαν. Δροσερός και ισορροπημένος ο μαϊντανός με ρόδι και κουσκούς (€4,80) και καλοφτιαγμένα τα συκωτάκια στο τηγάνι (€7,80). Η ράσα με σάλτσα μουστάρδας (€7,80) ήταν αδιάφορη, ενώ πολύ καλό αποδείχτηκε το τηγανητό χταπόδι με μαγιονέζα κάππαρης (€10,80). Ο κατάλογος, πάντως, δεν εξαντλείται εύκολα, με 52 επιλογές σε μεζεδάκια και τέσσερα γλυκά. Όσο για το ποτό, υπάρχουν πολλές επιλογές σε ούζα, τσίπουρα και μπίρες (όλες ελληνικές). Το κρασί είναι χύμα, αλλά με ονοματεπώνυμο. Συμπέρασμα: οι μεζέδες του Ήρωα δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να συναντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά είναι καλοφτιαγμένοι και νόστιμοι. Αν θα ξαναπάω; Οπωσδήποτε, αν λάβω, μάλιστα, υπόψη μου ότι, όταν το επισκέφτηκα, είχε ανοίξει μόλις μια εβδομάδα, άρα θα υπάρξουν βελτιώσεις. Η σύνθεση του καταλόγου, εξάλλου, έχει ενδιαφέρον και μπορεί να σε τραβήξει να αποκτήσεις ένα στέκι σε μια μοναδική τοποθεσία του Πειραιά. ☛ Ο Ήρωας, Κουμουνδούρου 50, Μικρολίμανο, 210 4101110.
  • Με πρωταγωνιστή το ψάρι. Ο σεφ Βασίλης Σικαλιάς στο «25αράκι» αφήνει την καλή πρώτη ύλη να μιλήσει στο πιάτο. Το ανακαλύπτεις με την πρώτη μπουκιά από το εξαιρετικό ταρτάρ ροφού που «παντρεύεται» ιδανικά με τραγανά σπαράγγια, σχοινόπρασο και ευωδιαστό μοσχολέμονο (€12,5). Σαν βάλσαμο ηρεμεί το μέσα σου κάθε κουταλιά από τη βελούδινης υφής ψαρόσουπα με σφυρίδα, που ενισχύεται με λάδι λευκής τρούφας (€9,80). Νοστιμιά μεγατόνων. Μου άρεσε που στο μενού φιγουράρει ένα πιάτο από την εποχή του '70 που δεν είναι άλλο από την κλασική αθηναϊκή. Θυμάμαι που ήμουν μικρή και η μαμά μου με έστεφε βοηθό της στην κουζίνα κι έκοβα σε μικρούς κύβους τα καρότα και τις πατάτες, όταν ετοίμαζε αθηναϊκή, πιάτο της αστικής ελληνικής κουζίνας. Δεν ξέρω αν ήταν η φόρτιση των παιδικών αναμνήσεων, όμως η αθηναϊκή (€10) που γεύτηκα ήταν άνευρη, αν και με υπερβολική δόση μαγιονέζας. Οι ταπεινές ψητές σαρδέλες στη σχάρα (€9) στέκονταν στο ύψος τους, αλλά τα μπαρμπουνάκια, αν είχαν ψηθεί λιγότερο, θα ήταν μεγαλείο. Το ευγενικό σέρβις και η ειλικρινής φιλοξενία εκφράζεται μέσα από τα μπουκαλάκια-κέρασμα με τεντούρα, μαστίχα και λιμοντσέλο για τη χώνεψη και καλό κατευόδιο. 

 

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Το 25αράκι, Αρτέμιδος 3 &Αγ. Ιωάννου, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8944112.

  • Γεύσεις σε δύο ρόδες. Το μεζεδοπωλείο Μοτοσακό, που η κουζίνα του κλείνει το μάτι στην Κρήτη, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό τόσο με τις γεύσεις του όσο και με τις απίθανα προσιτές τιμές του. Φίλοι που πρόσφατα το επισκέφθηκαν μίλησαν με ενθουσιασμό τόσο για τον όμορφο χώρο του με τον μαυροπίνακα, όπου αναγράφονται με χρωματιστές κιμωλίες τα πιάτα του μενού, όσο και για τις γεύσεις αλλά και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, αφού πλήρωσαν μόνο 15 ευρώ το άτομο. Αναφέρω κάποια πιάτα του μενού, όπως μύδια αχνιστά μυρωδάτα, θράψαλο με λαχανικά, σαλάτα του ονείρου με κολοκύθι , καρότο και μυρωδικά και τραγανές πατάτες στη λαδόκολλα. Θα σπεύσω και σύντομα θα έχω νεότερα από την κουζίνα. 
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Μοτοσακό, Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα, 210 9588390.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ