Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Δοκιμάσαμε το νέο μενού του Tudor Hall.

Τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου τον γνωρίζω αρκετά χρόνια και εκτιμώ το μαγειρικό ταλέντο του αλλά και την προσήλωσή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, κάτι που κάνει με μεγάλη επιτυχία στην κουζίνα του GB Corner της «Μεγάλης Βρετανίας». Ο καταξιωμένος σεφ ανέλαβε και τα ηνία του εστιατορίου Tudor Hall του ξενοδοχείου King George Palace που πρόσφατα άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό. Μεσημέρι στη βεράντα, με θέα το Σύνταγμα και την Ακρόπολη να λούζεται στον ήλιο, δοκιμάζω το νέο μενού. Είναι εμφανές ότι ο σεφ επικεντρώνεται στη φρεσκάδα και στα προϊόντα της εποχής και δημιουργεί πιάτα ραφιναρισμένα που βασίζονται σε ελληνικές συνταγές. Δοκίμασα το πολύ νόστιμο μπριάμι με φρέσκα λαχανικά (€14). Ο Ευαγγέλου μαγειρεύει με τέχνη ένα κλασικό καλοκαιρινό πιάτο και αποδεικνύει πως η ελληνική κουζίνα, όταν βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που ξέρουν, μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Δοκίμασα επίσης το μαστιχωτό χταπόδι πάνω σε βελούδινο πουρέ σαντορινιάς μελιτζάνας, σουπιά, αφρό τυροκαυτερής και ένα «σφουγγάρι» από μελάνι σουπιάς (€19), τα μοσχαρίσια μάγουλα που είναι μαγειρεμένα υπομονετικά και αφήνουν στο στόμα μελωμένη, συμπυκνωμένη γεύση και συνοδεύονται από σιουφιχτά μακαρόνια και μελιτζάνα (€22). Και ως επιδόρπιο, ο ζαχαροπλάστης Ευγένιος Βαρδακαστάνης εντυπωσιάζει με το σπιράλ από κρέμα λευκής σοκολάτας, που παντρεύεται πρωτότυπα με κομματάκια από αγγούρι σιγομαγειρεμένο σε σιρόπι, ενώ νύξεις δροσιάς χαρίζει το σορμπέ γιαουρτιού (€9). Ωραία ιδέα! ☛ Tudor Hall, ξεν. «King George», πλ. Συντάγματος, 210 3330265.

  • Γαλάζια Hytra.

Η Γαλάζια Hytra βρίσκεται στο ξενοδοχείο The Westin Athens, στο Astir Palace της Βουλιαγμένης. Από τη φετινή σεζόν, δίπλα στην γκουρμέ Γαλάζια Hytra, προστέθηκε και η Hytra Taverna. Μου άρεσε αυτή η ιδέα της προσέγγισης του καθημερινού φαγητού που έχουν στην Taverna. Οι ανήσυχοι και ταλαντούχοι σεφ Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Δημητριάδης και Χρύσανθος Καραμολέγκος έχουν εμπνευστεί ένα μενού ελληνικό: πιάτα που σέβονται την παράδοση, αλλά με πιο μοντέρνα προσέγγιση. Το διαπιστώνεις μόλις δοκιμάσεις την ελαφρά καπνισμένη μελιτζανοσαλάτα με κουκουνάρι και σταφίδες (€10) με τη βελούδινη υφή και την ευχάριστη γεύση, πριν περάσεις στους αφράτους κολοκυθοκεφτέδες (€10) που ευωδιάζουν δυόσμο και συνοδεύονται από ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού. Ό,τι πρέπει για να ερεθίσεις την όρεξη πριν προχωρήσεις σε ένα καλοφτιαγμένο πληθωρικό κεμπάπ (€16) από μαύρο χοίρο. Κάθε μπουκιά είναι έκρηξη νοστιμιάς και του πάει όμορφα το συνοδευτικό γιαούρτι με άνηθο και καρύδια. Τα σουτζουκάκια (€16) ζυμώνονται με κιμά μοσχαρίσιο και η απουσία του κύμινου τους χαρίζει μια άλλη προσωπικότητα, που αναδεικνύεται και με το ωραίο συνοδευτικό χούμους φέτας. Ακόμα και από τα πιάτα ημέρας, η μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος ψημένη ιδανικά. Εδώ ανακαλύπτεις τη γενναιοδωρία της καλής πρώτης ύλης που τιμάει δεόντως η αληθινή κουζίνα. Για το τέλος, ραβανί με εξαιρετικό παγωτό μαστίχα. Η ζεστή φιλοξενία από το ευγενικό προσωπικό θα σε κάνει να αισθανθείς όμορφα και χαλαρά, σαν να βρίσκεσαι σε διακοπές.

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
☛ Hytra Taverna, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8902000.

  • Food Mafia!

Ηλίας ΣκουλάςΕν μέσω θέρους, νέα μαγαζιά έκαναν ντεμπούτο και, όπως όλα δείχνουν, η Γλυφάδα προορίζεται για πόλος γαστριμαργικής έλξης. Εκκίνηση έκανε το Food Mafia του Ηλία Σκουλά σε μια ήσυχη γειτονιά και, κατά τα φαινόμενα, έγινε ήδη αγαπημένο στέκι, προσελκύοντας κόσμο και από τα Β.Π. Ο Ηλίας αφήνει τις επιρροές του να εκφραστούν μέσα από το φαγητό και να σε πάνε όπου εκείνος θέλει. Έτσι του αρέσει. Να μην υπακούει σε στερεότυπα. Να παντρεύει στην πίτσα τον καβουρμά με τις κόκκινες σισιλιάνικες μελιτζάνες. Να βάζει το απάκι Ρεθύμνου να συναντά στο μενού την περουβιανή πατάτα και το μοσχαράκι Τοσκάνης. Ο πληθωρικός σεφ μαγειρεύει street food από όλο τον κόσμο και παίζει δυνατά στον ξυλόφουρνο και στη χόβολη με διαφορετικές κοπές κρεάτων . «Θέλω δόξα. Θέλω χαρούμενους ανθρώπους να χαίρονται το φαγητό μου» λέει γελώντας και προσθέτει: «Μια κουζίνα την καταλαβαίνεις από τα αφανή υλικά». Το ανακαλύπτεις στα χτένια που έρχονται στο κέλυφός τους και ενισχύονται γευστικά με sobrasada, ένα πικάντικο ισπανικό αλλαντικό, και σάλτσα chimichuri (€7,5). Η σαλάτα Kazmir, με διάφορα πράσινα λαχανικά, κύβους ανανά και μάνγκο, τραγανά φύλλα ρυζιού, ραντίτσιο, νότες λεβάντας και sweet chilli σος (€13,5) είναι ωραιότατη. Το Food Mafia Burger (€13,5) αποκαλύπτει κολασμένη μαφιόζικη γεύση. Ο μοσχαρίσιος κιμάς από Βlack Angus κόβεται στην κουζίνα και η συνταγή του σεφ είναι μυστική. Πληθωρικό και ζουμερό το μπιφτέκι, με ψωμί ελαφρά τραγανό που έρχεται από την Ανδαλουσία και παντρεύεται με τσένταρ και μια υπέροχη αλοιφή pisto manchego από ψητά λαχανικά (καραμελωμένο κρεμμύδι, μελιτζάνα και συνοδεύεται με αγιολί κάππαρης − το απόλυτο διεθνές ανακάτεμα υλικών). Καλά λόγια έχω να πω για το ευγενικό σέρβις, τον ευχάριστο χώρο και, φυσικά, την εξαιρετική τιμολόγηση των κρασιών. Θα ξαναπάω για να δοκιμάσω το Ηanger Steak Black Angus από την Ομάχα με αλάτι Maldon, που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. ☛ Food Mafia, Λαοδίκης & Φιλικής Εταιρείας 10, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8942177.

  • Νέες αφίξεις.

Tα wine bars παίρνουν το μερίδιο που τους αξίζει στην αγορά της Αθήνας και μας φέρνουν κοντά στη φιλοσοφία του κρασιού. Η Πύλη του Κρασιού στο Παλαιό Φάληρο άνοιξε και δίνει τη δυνατότητα, μόλις τη διαβείς, να πάρεις γεύση από τα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα σε ποτήρι αλλά και σε φιάλη. Υπάρχει, όμως, και λίστα σε premium αποστάγματα. Τακτικά θα φιλοξενούνται οινοπαραγωγοί που θα σας συστήνουν στα κρασιά τους. ☛ Η πύλη του κρασιού, λ. Αμφιθέας 106, Παλαιό Φάληρο, 210 9819908. 

Στην «καυτή» πλατεία της Αγίας Ειρήνης, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αιόλου 27, στην καρδιά της Αθήνας, ήρθε να προστεθεί το καινούργιο Spollati wine & cocktail bar που δίνει έμφαση στο finger food.  ☛ Spollati wine & cocktail bar, Αιόλου 27, Αθήνα.

 

 


Η καινούργια άφιξη στην Κηφισιά είναι το Dalliance House, σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο που σε περιμένει από το πρωί για καφέ, σάντουιτς και γλυκά σνακ. Ο χώρος είναι ευχάριστος και αποπνέει κομψότητα, με φινετσάτες διακοσμητικές πινελιές. Τα ηνία της κουζίνας με μεσογειακές προτάσεις για φαγητό έχει αναλάβει η σεφ Αυγερία Σταπάκη. Τα ευφάνταστα κοκτέιλ έχουν την υπογραφή του γνωστού Γιάννη Σαμαρά.
☛ Κυριαζή 19, Κηφισιά, 210 6230775

 

 

 

Η καλή σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη βάζει τη μαγειρική υπογραφή της στο ολοκαίνουργιο Sq. Cafe Bar & Food που άνοιξε σε ένα ατμοσφαιρικό κτίριο του 1850 στο αθηναϊκό ιστορικό κέντρο. Καλόγουστος all day χώρος με μπάρα που επικεντρώνεται σε ευφάνταστα κοκτέιλ και πιάτα με μοντέρνα προσέγγιση.

☛ Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, Αθήνα, 210 3210460

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ