Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios

Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Όταν πριν από λίγο καιρό έκλεισε το Chez Lucien στα Πετράλωνα, έκλεισε και μία ολόκληρη εποχή για την περιοχή. Το γαλλικό μπιστρό του Λουσιέν Λεσκάν και της Αγαθής Ροκανά ήταν για χρόνια ένας από τους βασικούς λόγους για να επισκεφτεί κάποιος τα Άνω Πετράλωνα και για πολλούς ο μόνος λόγος τότε – πριν αρχίσει να γίνεται η έκρηξη των μαγαζιών που την έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

«Το Chez Lucien έκλεισε επειδή πέθανε η Αγαθή, η αφεντικίνα μας» λέει η Πατρίτσια, η βοηθός σεφ του μαγαζιού τα τελευταία δέκα χρόνια, «πάλεψε πολύ με την αρρώστια και όταν έφυγε το σοκ ήταν μεγάλο για όλους μας. Τα κορίτσια δούλευαν στο μαγαζί πιο πολλά χρόνια από μένα και ήταν αδύνατο να συνεχίσουμε. Ευτυχώς, ο Βασίλης που ήταν πελάτης μας σκέφτηκε να μας πάρει όλους εδώ και έτσι συνεχίζουμε η ίδια ομάδα, και μάλιστα όχι πολύ μακριά από το σημείο που βρισκόταν το Chez Lucien».

«Η ιστορία έχει ενδιαφέρον» λέει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, που αποφάσισε να φέρει το Chez Lucien στο bios και να του δώσει μια νέα ευκαιρία. «Ο Λουσιέν στα Πετράλωνα άνοιξε την χρονιά που άνοιξε και το bios στην Αθήνα, το 2002, και θυμάμαι ότι όταν φτιάχναμε τον χώρο πηγαίναμε το βράδυ επειδή έκλεινε αργά η κουζίνα και τρώγαμε στο Chez Lucien, το οποίο ήταν το αγαπημένο μας γαλλικό εστιατόριο. Τότε στην περιοχή υπήρχαν ο Ζέφυρος και το Λουσιέν, πήγαινες για ταινία και μετά στον Λουσιέν για να φας.

Η γυναίκα μου ήταν το μαγαζί. Ανοίγαμε μόνο τα βράδια επειδή την ημέρα είχαμε άλλη δουλειά, και αυτή το λειτούργησε για 17 χρόνια. Εγώ δεν μπορούσα ποτέ να είμαι το αφεντικό. Έτσι, όταν πέθανε, το μαγαζί έκλεισε. Όταν μας πρότεινε ο Βασίλης να ανοίξουμε το μαγαζί στο bios χάρηκα πολύ, γιατί ήταν κάτι που το όφειλα στο προσωπικό που δούλευε για μας όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρώτο φαγητό που έφαγα όταν κάναμε το bios ήταν στο Chez Lucien. Είχα αναπτύξει μια σχέση πάρα πολύ καλή με το μαγαζί και τους ανθρώπους του όλα αυτά τα χρόνια, οπότε τώρα με το που μάθαμε ότι θα έκλεινε, πήγαμε να φάμε την τελευταία μέρα. Ήταν και συναισθηματικό το θέμα, κι επειδή δεν είχαν κανονίσει τίποτα και δεν ήξεραν τι θα κάνουν, τους είπα “ελάτε για μια περίοδο στην κουζίνα τη δικιά μας μέχρι να αποφασίσετε τα θα κάνετε”. Τους άρεσε αυτό, το σκέφτηκαν διαφορετικά και είπαν να μείνουν μόνιμα. Ο Λουσιέν έχασε τη γυναίκα του, πέρασε μεγάλη περίοδο με την αρρώστια, κι επίσης ο άνθρωπος δεν είναι μάνατζερ, ξέρει να μαγειρεύει αλλά δεν ξέρει να κάνει τα υπόλοιπα, που είναι και το βασικό του πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να ξανακάνει το εστιατόριο ποτέ. Το Chez Lucien ταίριαζε εδώ, έτσι το φέραμε στο bios.

Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα δεν έχει άλλο γαλλικό μπιστρό, έχει δύο γαλλικά εστιατόρια, αλλά το Chez Lucien είναι το μοναδικό μπιστρό, ένα μαγαζί που δεν είναι ακριβό, είναι προσιτό για όλους, και είναι unpretentious, δεν είναι κυριλέ μέρος. Αυτή είναι η βασική διαφορά του Λουσιέν από τα υπόλοιπα εστιατόρια. Κι αυτό παραμένει ακόμα. Το μενού παραμένει στα 24 ευρώ το άτομο, που δεν είναι φτηνό, αλλά δεν είναι απαγορευτικό για όποιον θέλει να φάει κάτι αυθεντικά γαλλικό. Και παραμένει ακριβώς το ίδιο – όλα είναι ολόιδια, ίδια φαγητά, ίδια πρόσωπα, εκτός από τον χώρο, οπότε συνδυάζονται το ατόφιο του Chez Lucien με το ατόφιο του bios. Βάλαμε ακόμα και το καμπανάκι που ήταν το χαρακτηριστικό του μαγαζιού μαζί με το "merciiii", επειδή είναι κάτι αγαπάμε. Κι ο Λουσιέν είναι καταπληκτική cult φιγούρα, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι τόσο πληθωρικός όσο και το φαγητό του».

Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios Facebook Twitter
Το μενού παραμένει στα 24 ευρώ το άτομο, που δεν είναι φτηνό, αλλά δεν είναι απαγορευτικό για όποιον θέλει να φάει κάτι αυθεντικά γαλλικό. Και παραμένει ακριβώς το ίδιο – όλα είναι ολόιδια, ίδια φαγητά, ίδια πρόσωπα, εκτός από τον χώρο, οπότε συνδυάζονται το ατόφιο του Chez Lucien με το ατόφιο του bios. Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Είναι λίγο πριν την «τελική δοκιμή» στον καινούργιο χώρο, το μαγαζί μαγειρεύει για 25 άτομα, φίλους του Λουσιέν, και στην κουζίνα επικρατεί πανικός γιατί για όλους τα πάντα είναι καινούργια. Ωστόσο, όταν βγαίνουν τα πρώτα πιάτα όλα είναι οικεία, οι σαλάτες, το φουά γκρα, η καπνιστή ρέγκα με βραστή πατάτα, τα σαλιγκάρια α λα Μπουργκινιόν, το φιλέτο πάπιας με σως πιπεριού και πατάτες gratin dauphinois, το φιλέτο γαλοπούλας με σως γλυκιάς πάπρικας, το κοκοράκι σχάρας με σως μουστάρδας, το αντρεκότ και το φιλέτο μόσχου, το σουφλέ σοκολάτας και η κρεμ μπρουλέ. Όλα χαρακτηριστικά του Chez Lucien.

«Η ιστορία του Λουσιέν αρχίζει στην οδό Βούρβαχη, στην Καλλιρόης, το 1997» λέει ο Λουσιέν Λεσκάν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα το 1995. «Είχα έρθει εδώ επειδή είχε εκλεγεί ο Ζακ Σιράκ στη Γαλλία, και ήμουν απογοητευμένος από το πολιτικό σκηνικό. Μπορεί να μην ήταν ο χειρότερος, αλλά αυτός άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν στη Γαλλία. Ήμουν τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ήρθα με το κομπιούτερ μου και ένα ανεμόπτερο με σκοπό να ανοίξω μια σχολή με ανεμόπτερα. Πάντα είχα πάθος με την κουζίνα, έτσι όταν γνώρισα τη γυναίκα μου ανοίξαμε ένα μικροσκοπικό μαγαζί όπου στην αρχή φτιάχναμε μόνο σάντουιτς και το πιάτο της ημέρας. Αυτό πήγε πολύ καλά και το 2002 φύγαμε από κει και πήγαμε στα Άνω Πετράλωνα, στην οδό Τρώων. Η γυναίκα μου ήταν το μαγαζί. Ανοίγαμε μόνο τα βράδια επειδή την ημέρα είχαμε άλλη δουλειά, και αυτή το λειτούργησε για 17 χρόνια. Εγώ δεν μπορούσα ποτέ να είμαι το αφεντικό. Έτσι, όταν πέθανε, το μαγαζί έκλεισε.

Όταν μας πρότεινε ο Βασίλης να ανοίξουμε το μαγαζί στο bios χάρηκα πολύ, γιατί ήταν κάτι που το όφειλα στο προσωπικό που δούλευε για μας όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα δουλεύουμε όλοι μαζί εδώ, οι ίδιοι άνθρωποι και κάνουμε το ίδιο μενού. Τα πιάτα που φτιάχνουμε δεν είμαι σημερινά, έχει αλλάξει πολύ σήμερα η γαλλική κουζίνα, είναι κλασικά πιάτα της παλιάς σπιτικής κουζίνας, κυρίως της δεκαετίας του ’70, με φαγητό που σε ταΐζει και δεν είναι μόνο για τα μάτια σου. Είναι πιάτα που μπορείς να αναγνωρίσεις, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Αυτό ήταν πάντα το γαλλικό μπιστρό, το ελληνικό αντίστοιχο του κουτουκιού, με γεύσεις καθαρές που δεν έχουν πολλά στολίδια».

Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios Facebook Twitter
Ο Λουσιέν έχασε τη γυναίκα του, πέρασε μεγάλη περίοδο με την αρρώστια, κι επίσης ο άνθρωπος δεν είναι μάνατζερ, ξέρει να μαγειρεύει αλλά δεν ξέρει να κάνει τα υπόλοιπα. Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO

«Ποια είναι τα αγαπημένα σου πιάτα από το μενού;».

«Το φιλέτο της πάπιας, και για συναισθηματικούς λόγους, γιατί ήταν το πρώτο φαγητό που έφτιαξα στη γυναίκα μου. Μου αρέσει και το φιλέτο γαλοπούλας».

«Υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας; Κάτι που κάνει πετυχημένο ένα μαγαζί;».

 «Το μυστικό της επιτυχίας είναι τρία πράγματα: πρώτον, να μην σκοτώσεις τον πελάτη σου. Να τον ταΐσεις καλά και να του δώσεις χαρά. Το φαγητό είναι ευχαρίστηση, γι’ αυτό θα πάει σε ένα εστιατόριο για να φάει. Υπάρχει κι άλλο ένα, να δίνει κάποια λεφτά στο αφεντικό, αλλά να μην είναι αυτός ο σκοπός...».

Info

Το Chez Lucien λειτουργεί στο bios, Πειραιώς 84, στον πρώτο όροφο. 

Τηλέφωνο για κρατήσεις: 21 0342 5335.

 

Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Το Chez Lucien λειτουργεί ξανά, αυτήν τη φορά στο bios Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος / LiFO
 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT