Είναι ηθικό να τρώμε κρέας;

Facebook Twitter
0

Πιστεύω ότι οι New York Times αν μη τι άλλο έπιασαν το σφυγμό με αυτό το ερώτημα. Είναι από τα θέματα που δημιουργούν τρομερές εντάσεις, με πλευρές φανατισμένες και ανυποχώρητες. Δεν πρόκειται απλώς για επιλογή, όπως το ντύσιμο ή το κούρεμα, είναι θέμα που κηρύσσει ηθική ανωτερότητα, η οποία γίνεται λάβαρο που θυμίζει σταυροφορία.

Ο Peter Singer, με το ψευδώνυμο ethicist των New York Times λέει ότι τα επιχειρήματα των χορτοφάγων/vegan είναι γνωστά, και συμφωνώ ότι είναι. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η στήλη του λέγεται “ethicist” – όσοι μιλάνε για ηθική με προβληματίζουν ενστικτωδώς -  αλλά έχει ένα δίκιο στο εξής: ακούμε τα επιχειρήματα των χορτοφάγων, ήρθε η ώρα για τα επιχειρήματα των παμφάγων.

Η στήλη του ξεκινάει διαγωνισμό για απάντηση στο ερώτημα «είναι ηθικό να τρώμε κρέας, εφόσον δεν απειλείται η ζωή μας από έλλειψη τροφής;» Το ζητούμενο είναι 600 λέξεις πάνω στο θέμα, και ο καλύτερος δικηγόρος θα δει την απάντησή του τυπωμένη στους New York Times. Αν ενδιαφέρεστε, ο διαγωνισμός βρίσκεται εδώ και ισχύει μέχρι τις 8 Απριλίου.

Βέβαια, το κείμενο θα πρέπει να περάσει από μια επιτροπή που αμφιβάλλει ή καταδικάζει την κατανάλωση κρέατος: Peter Singer, Michael Pollan, Mark Bittman, Jonathan Safran Foer και Andrew Light. Από την άλλη βέβαια, όποιος περάσει από αυτούς, θα μπορούσε να μας πείσει ότι, ας πούμε, δεν υπάρχει και Θεός.

Η ηθικολογία περί κατανάλωσης ή μη του κρέατος είναι προνόμιο των πλούσιων δυτικών και μου φαίνεται εξωφρενική ομφαλοσκόπηση (ναι, εμείς μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας, επειδή το 80% της υπόλοιπης γης λιμοκτονεί εξαιτίας μας.) Ξέρω ότι είμαι ενάντια στο κλίμα, αλλά βρήκα κάποιον στα σχόλια που συμφωνεί μαζί μου, και τα λέει και καλύτερα:

Theodore Barnes, Los Angeles

Το ερώτημα είναι ελαττωματικό από μόνο του: το να τρώμε ζώα δεν έχει να κάνει τίποτα με ηθική. Είναι μια φυσική σωματική λειτουργία. Είναι η αφόδευση «ηθική;»

Μόνο υπερβολικά μορφωμένοι ειδικοί στην ομφαλοσκόπηση, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν λαχανικά και καρπούς και φρούτα που έρχονται από όλη τη γη με μεγάλα έξοδα για τα οποία ξοδεύτηκαν πολλά καύσιμα, τα οποία έχουν φυτρώσει μακριά από το φυσικό περιβάλλον των ζώων – μόνο αυτοί οι άνθρωποι, που θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ηθικά ανώτερους θέτουν τέτοιους προσβλητικούς και παιδιάστικους διαγωνισμούς.


Κι ένας λογικός χορτοφάγος, με τον οποίο συμφωνώ επίσης (με τη διαφορά ότι δεν είμαι χορτοφάγος):

Τ, ΝΥC

Είμαι χορτοφάγος και δεν με νοιάζει αν οι γύρω μου τρώνε κρέας ή όχι (η κοπέλα μου τρώει), το μόνο θέμα που έχω με αυτούς που τρώνε κρέας είναι αν συνειδητοποιούν τι κάνουν.


Όταν τρώνε ταϊλανδέζικο κοτόπουλο, πρέπει να καταλαβαίνουν ότι το κοτόπουλο μέσα στη φύση διαφέρει από διπλανό του κομμάτι μπρόκολο.

 

Αν υπάρχει επιχείρημα υπέρ της κατανάλωσης κρέατος, θα έπρεπε να στρέφεται γύρω από την συνειδητοποίηση και το σεβασμό για το ζώο που σκοτώθηκε για να το φας. Ας πούμε σέβομαι πολύ τους ανθρώπους που τρώνε ζώα που έχουν σκοτώσει οι ίδιοι.

 

Αν μπορούσα να σκοτώσω ένα ζώο θα έτρωγα κρέας. Αν δεν νιώθεις καλά με την ιδέα της θανάτωσης ενός ζώου, δε θα έπρεπε να τρως κρέας, ή θα έπρεπε τουλάχιστον να συνειδητοποιείς την επιλογή σου, και να εκτιμάς τη ζωή που σου σερβίρεται.

Κι ο χιουμορίστας:

Zach, NYC

Πολύ μου αρέσουν τα επιχειρήματα περί νοστιμιάς. Συμφωνώ ότι είναι πεντανόστιμο, και τρώω κρέας, αλλά και τα τσιγάρα και η κοκαΐνη είναι υπέροχα. Αυτό δεν δικαιολογεί τη χρήση τους.

 

Dan, Seattle

Πώς όχι;


Για να προλάβω τους θερμοκέφαλους: Η ερώτηση δεν είναι "αν είναι ηθικό να τρώμε ΤΟΣΟ κρέας" ή "αν είναι ηθικός ο τρόπος με τον οποίο τρέφονται τα ζώα" ή "αν είναι ηθικός ο τρόπος με τον οποίο θανατώνονται", αλλά "αν είναι ηθικό να τρώμε κρέας εφόσον δεν απειλούμαστε από πείνα." Δηλαδή  "αν είναι ηθική η εξέλιξη των ειδών."


Εντάξει, αστειεύομαι.


(Όχι και τόσο.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ