El Bulli: Cooking In Progress

Facebook Twitter
0

Τη Δευτέρα πήγα και είδα το ντοκιμαντέρ “El Bulli: Cooking In Progress” στις Νύχτες Πρεμιέρας και πέρασα δύο ώρες με το στόμα ανοιχτό.

Το El Bulli και ο εγκέφαλος πίσω από αυτό, ο Ferran Adria, είναι συνδεδεμένο με τον γενικό όρο «μοριακή γαστρονομία» ο οποίος έχει κακοποιηθεί πολύ και τελικά έχει ταυτιστεί με το περίπλοκο που μπορεί και να μην έχει ουσία. Το αστείο είναι ότι όλοι μας, όταν φτιάχνουμε βινεγκρέτ, διαλύοντας το λάδι στο ξίδι, που είναι μοριακά αντίπαλοι, είμαστε μικροί μάγοι μοριακής γαστρονομίας-η μαγειρική ΕΙΝΑΙ μοριακή. Το μαγείρεμα είναι αυτό που αλλάζει την σύσταση των ωμών φαγητών, κάνοντάς τα πιο εύπεπτα και πιο θρεπτικά, αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς, ή το ρομπότ μέσα μας ως «πιο νόστιμα».

Τι περισσότερο έκανε λοιπόν ο Ferran Adria και επηρέασε τους σεφ παγκοσμίως; Δεν έχω φάει δυστυχώς από τα χεράκια του (ή από τα χεράκια των αμέτρητων σεφ που δουλεύουν γι’ αυτόν) αλλά από αυτά που διαβάζω και καταλαβαίνω είναι ότι έχει πάρει παραδοσιακές τεχνικές, και με διαφορετική σύσταση καυσίμου, τις έστειλε στο διάστημα. Και μόνο γι’ αυτό, θα του άξιζε μία θέση μεταξύ των σπουδαίων.

Αυτό που κατάλαβα όμως επιπλέον, παρακολουθώντας την ταινία, είναι ότι το θέμα του, από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι πάντα η γεύση. Κάθε χρόνο, κατά τη λειτουργία του εστιατορίου, οι έξι μήνες ήταν αποκλειστικά αφιερωμένοι στην έρευνα. Ο στενός πυρήνας της ομάδας επικεντρωνόταν σε ορισμένα υλικά, προσπαθώντας να βρει τεχνικές που θα αναδείκνυαν την ουσία τους, το χρώμα τους και την υφή τους, με δοκιμές εξαντλητικές, με αμέτρητες παραλλαγές, οι οποίες καταγράφονταν με φωτογραφίες σε αρχεία. Όταν ένας συνδυασμός τεχνικής και υλικού περνούσε στο επόμενο στάδιο, καταγραφόταν σε άλλες λίστες, κάπως σαν ένα τεράστιο ριάλιτι με συνεχείς αποχωρήσεις.

Τους υπόλοιπους έξι μήνες το εστιατόριο μετακόμιζε πάλι από τη Βαρκελώνη στον χώρο του El Bulli, όπου με βάση τις περσινές συνταγές, άρχιζε να δημιουργείται το μενού της νέας χρονιάς, με σταδιακές προσθήκες των νέων πιάτων. Το αποτέλεσμα σταθεροποιούνταν μετά από δοκιμές του Ferran Adria μέχρι να φτάσει τα 35 ή και 44 πιάτα, δημιουργώντας μία πορεία, όπως θα ήταν η εξέλιξη μίας συναυλίας ορχήστρας.

Ό,τι και να πιστεύει κανείς για τον συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης του φαγητού (σνομπ; ελιτίστικος;) δε μπορεί να παραβλέψει ότι η επιτυχία δεν έρχεται χωρίς σκληρή δουλειά. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα εστιατόριο που για χρόνια βρισκόταν στην κορυφή, δε μπορεί να μιλήσει για μάρκετινγκ ή για τύχη. Μόνο για σκληρή, ατελείωτη, επίμονη δουλειά.

Τι ακόμα δεν περίμενα:

  • Ότι ο Μεγάλος Μάγος, Ferran, θα ήταν τόσο δεκτικός στις προτάσεις των συνεργατών του. Δεν φαινόταν να επεμβαίνει στις προσπάθειες, αυτό που έκανε ήταν να εγκρίνει ή να απορρίψει το τελικό αποτέλεσμα.
  • Ότι ο Μεγάλος Μάγος θα έλεγε στο τέλος της ταινίας «εντάξει, θα τη βγάλουμε κι αυτή τη χρονιά.» Καμία έπαρση, μόνο μία ταπεινή δήλωση. Και ότι σε όλη την ταινία είχε το ίδιο μολύβι, το οποίο προς το τέλος είχε γίνει μικροσκοπικό. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έκανε παρατήρηση για την σπατάλη στο χαρτί, αναρωτήθηκα αν έχει μεγαλώσει φτωχικά (κάτι που επιβεβαίωσα).
  • Ότι ένα ντοκιμαντέρ χωρίς voice over, χωρίς επεξηγήσεις, χωρίς καμία εισαγωγή, μπορεί να γίνει απολύτως κατανοητό, χάρη στο μοντάζ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT