To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα

To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
Ταξίδι με γεύσεις λατινοαμερικάνικες και ισπανικές υπόσχεται το ολοκαίνουργιο El Jiron, με τον προβολέα να πέφτει πάνω στα απίθανα κοκτέιλ. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Ταξίδι με γεύσεις λατινοαμερικάνικες και ισπανικές υπόσχεται το ολοκαίνουργιο El Jiron, με τον προβολέα να πέφτει πάνω στα απίθανα κοκτέιλ. Το El Jiron άνοιξε πρόσφατα στον «καυτό» δρόμο του Νέου Ψυχικού, στη γοητευτική μονοκατοικία του '30 που στέγαζε παλαιότερα τον Λωτό. Τη διακόσμηση του κομψού χώρου ανέλαβε η αρχιτέκτονας Αμαλία Πoντίκα, ενισχύοντας τη μαγική, καταπράσινη αυλή με άφθονα λουλούδια, σιντριβάνι και καναπέδες με πολύχρωμες μαξιλάρες, δίνοντας μια αίσθηση εξοχής. Η ατμόσφαιρα των περασμένων δεκαετιών σε αγκαλιάζει μόλις διαβείς την είσοδο του κτιρίου με τα ξύλινα δάπεδα, τους πολυελαίους, τα art deco φωτιστικά πάνω από την μπάρα και τα ράφια όπου φιγουράρουν οι φιάλες με τα ποτά, συνθέτοντας ένα αισθησιακό σύμπαν, το σύμπαν του μπάρμαν Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Ο κατάλογος είναι ευέλικτος και ξεδιπλώνεται με νοστιμιές όπως η ωραιότατη σαλάτα με τραγανές γαρίδες σε κρούστα καλαμποκιού, λευκή και κόκκινη κινόα, κάσιους, σπόρους καλαμποκιού και αλιόλι με περουβιανή πιπεριά Αji Ρanca (€13) που χαρίζει το πικάντικο ταμπεραμέντο της.

Τα κοκτέιλ του θα σε συγκλονίσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Murcielago, «ένα κοκτέιλ εμπνευσμένο από την πιο διάσημη ράτσα ταύρων» εξηγεί ο Δημήτρης και προσθέτει με χαμόγελο: «Με έντονο άρωμα, έντονα συναισθήματα, εγκλωβισμένο σε κενό και με έντονη μυρωδιά καπνιστού ξύλου». Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ένα ανθρώπινο μελίσσι μπροστά από την μπάρα δοκιμάζει κοκτέιλ όλο φαντασία. Ο σεφ Σίμος Τριανταφύλλου ανέλαβε την κουζίνα με κέφι και γνώση, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία σε εστιατόρια της Βαρκελώνης αλλά και θητεία στην κουζίνα του σπουδαίου Ferran Adrià. Ο Σίμος είναι άνθρωπος με χιούμορ και καλή διάθεση, πράγμα που ανακαλύπτεις και στα πιάτα του. Αγαπά τις καυτερές πιπεριές με καταγωγή από τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, που η πικάντικη έντασή τους είναι ευδιάκριτη στα πιάτα που βγαίνουν στη σάλα. Ο ίδιος εξηγεί: «Δεν θέλω να βαραίνω τα πιάτα με πολλά υλικά. Ακόμη και στις σος βάζω έως τέσσερα υλικά».

Το μενού προσφέρει comfort επιλογές, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός all-day χώρου, και συμπληρώνεται από μια salumeria με ποικιλία αλλαντικών και τυριών που παρουσιάζονται και σερβίρονται στο τραπέζι για όσους θέλουν να τη συνδυάσουν με κρασί. Ο κατάλογος είναι ευέλικτος και ξεδιπλώνεται με νοστιμιές όπως η ωραιότατη σαλάτα με τραγανές γαρίδες σε κρούστα καλαμποκιού, λευκή και κόκκινη κινόα, κάσιους, σπόρους καλαμποκιού και αλιόλι με περουβιανή πιπεριά Αji Ρanca (€13) που χαρίζει το πικάντικο ταμπεραμέντο της. Θα πάρεις γεύση από καλοφτιαγμένο ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο με μοσχολέμονο που ευωδιάζει, βελούδινη κρέμα αβοκάντο, ψιλοκομμένο μαρούλι και σουσάμι (€17) – ένα ωραίο πιάτο. Η φαντασία και το καλό χέρι του σεφ πρωταγωνιστούν στο χταπόδι «sous-vide» πάνω σε cachapas (αφράτες καλαμποκένιες κρέπες), περιχυμένο με σάλτσα ρομέσκο, πράσινα φασολάκια και χειροποίητο κρεμμύδι τουρσί (€15,50). Στη χαλαρή, παρεΐστικη βραδιά ταιριάζει το ζουμερό μοσχαρίσιο μπέργκερ με μπριός, ντομάτα, κρεμμύδι, μπέικον και τσένταρ που συνοδεύεται από χρυσαφένιες τραγανές πατάτες σε κύβους (€13). Ακολουθεί μια σειρά από χορταστικά σάντουιτς που ξεχειλίζουν από ισπανικά αρώματα, όπως το cubano, τραγανό ψωμί τσιαπάτα που στην καρδιά του έχει φέτες χοιρινού, τυρί, πίκλες, μουστάρδα και συνοδεύεται από πράσινη σαλάτα (€6,50). Λιμπιστική ήρθε η flauta, μια μπαγκέτα με ποιοτικό χαμόν, ντομάτα, αλάτι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (€8,50). Θα γλυκαθείς με μπράουνι με Pina Colada (€7) αλλά και με μπριός με το κλασικό dulce de leche, αμύγδαλο και παγωτό βανίλια. Ο καλαίσθητος και χαρούμενος χώρος του El Jiron εκπέμπει θετική ενέργεια και σφύζει από τη νέα γενιά.

To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
Η ατμόσφαιρα των περασμένων δεκαετιών σε αγκαλιάζει μόλις διαβείς την είσοδο του κτιρίου με τα ξύλινα δάπεδα, τους πολυελαίους, τα art deco φωτιστικά πάνω από την μπάρα και τα ράφια όπου φιγουράρουν οι φιάλες με τα ποτά, συνθέτοντας ένα αισθησιακό σύμπαν, το σύμπαν του μπάρμαν Δημήτρη Παπαϊωάννου... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
Τη διακόσμηση του κομψού χώρου ανέλαβε η αρχιτέκτονας Αμαλία Πoντίκα, ενισχύοντας τη μαγική, καταπράσινη αυλή με άφθονα λουλούδια, σιντριβάνι και καναπέδες με πολύχρωμες μαξιλάρες, δίνοντας μια αίσθηση εξοχής. .. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
Το μενού προσφέρει comfort επιλογές, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός all-day χώρου, και συμπληρώνεται από μια salumeria με ποικιλία αλλαντικών και τυριών που παρουσιάζονται και σερβίρονται στο τραπέζι για όσους θέλουν να τη συνδυάσουν με κρασί... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter
To El Jiron στο Νέο Ψυχικό ειδικεύεται στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα Facebook Twitter

☛ El Jiron, Δημητρίου Βασιλείου & Γλαύκου 14, Νέο Ψυχικό, 210 6717461.

 

Το άρθρο είναι από την έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ