Την έκρηξη των wine bars ακολουθούν οι μπιραρίες σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Το Abbey Beer Diner είναι από τις καινούργιες αφίξεις. Άνοιξε πρόσφατα τις δρύινες πύλες του στο Γκάζι κάτω υπό τη σκέπη των εντυπωσιακών φουγάρων – σήμα κατατεθέν της περιοχής. Ένα σύγχρονο αβαείο που με την ονομασία του σε ταξιδεύει στην ιστορία, στην εποχή που ξεκίνησε στην Ευρώπη η παραγωγή μπίρας στα μοναστήρια. Ο άνετος χώρος του είναι καλόγουστος και ντυμένος με ξύλο. Δερμάτινα καναπεδάκια στις τζαμαρίες χαρίζουν την αίσθηση σεπαρέ, ενώ στο κέντρο μεγάλα, ψηλά τραπέζια φιλοξενούν νεανικές παρέες. Ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος κυριαρχεί στην καρδιά της σάλας, αλλά τα βλέμματα κλέβει η μεγάλη μπάρα σε navy απόχρωση, με τα ψηλά ποτήρια μπίρας να γεμίζουν από τις μεταλλικές κάνουλες και να ξεχειλίζουν πλούσιο αφρό. Το πατάρι είναι άνετα διαμορφωμένο για τους καπνιστές που κόβουν κίνηση στη σάλα.
Εδώ, στο Αβαείο, η ζυθοποσία συνοδεύεται και από προτάσεις πιάτων με δημιουργικό άγγιγμα. Φυσικά, για τους παραδοσιακούς ζυθοπότες υπάρχουν ποικιλίες λουκάνικων (€15,60), αλλαντικών και το απαραίτητο χοιρινό κότσι για δύο άτομα (€17,30). Από το μενού της gastropub δοκιμάσαμε σαλάτα Rucola (€9,70) με ρόκα τραγανή και πιπεράτη, ντοματίνια κι ενισχυμένη με λεπτά κομμάτια σπεκ, φλοίδες παρμεζάνας και σος βαλσάμικου. Τρώγεται ευχάριστα και σε κερδίζει με τη φρεσκάδα της. Από τα ορεκτικά, μεγάλο σουξέ έχουν τα «Βραχάκια» (€6,20), που είναι πατάτες χοντροκομμένες, τραγανές απέξω, με ωραία σάλτσα Αndalouse, πασπαλισμένες με καπνιστή πάπρικα και φλοίδες παρμεζάνα. Χορταστικό στο μάτι πιάτο, που τιμούν με επαναληπτικές παραγγελίες τα περισσότερα τραπέζια. Τελικά, τα αυγά έχουν τρελή πέραση, αφού βλέπω να φιγουράρουν και στο μενού της μπιραρίας, με σαλάμι από την Καλαβρία, τομάτα και λάδι τρούφας (€5,70). Τα αυγά μάτια ήρθαν ωραία τηγανισμένα, με λίγο τρίμμα από σαλάμι Καλαβρίας που ήταν πικάντικο. Περίμενα να έχει μια περισσότερο ικανοποιητική δόση από σαλάμι, που χάριζε και τη γευστική ένταση στο πιάτο. Με βρετανική καταγωγή είναι τα πιάτα Fish & Chips (€10,60) και Shepher's Pie (€9,60), πίτα με αρνίσιο κιμά και καρδιά αγκινάρας καλυμμένη με πουρέ πατάτας. Ενδιαφέρουσα μαγειρική νότα αποτελεί η πάπια κονφί, αρωματισμένη με βανίλια και εστραγκόν, που σερβίρεται πάνω σε ζεστή σαλάτα λαχανικών με σησαμέλαιο (€13,90). Καλοφτιαγμένο ήρθε το μπέργκερ (€11,70) με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ωραία ζουμερά μανιτάρια, λεπτοκομμένο μπέικον και ένα αυγό τηγανητό στην κορυφή του. Το ψωμί του ήταν αφράτο και ωραίες από δίπλα οι συνοδευτικές τηγανητές κυδωνάτες πατάτες με τη φλοίδα τους. Θα το ευχαριστιόμουν περισσότερο αν ήταν ζεστό και όχι χλιαρό, όπως έφτασε στο τραπέζι. Η λίστα με τις μπίρες προσφέρει 27 επιλογές σε μπουκάλι και 16 βαρελίσιες, που θα ήταν χρήσιμο αν συνοδεύονταν με πληροφορίες για την κάθε μπίρα.
☛Abbey Beer Diner, Περσεφόνης 13 & Ορφέως, Γκάζι, 210 3459266
σχόλια