Ένα τραπέζι για να έρθει το καλοκαίρι

Ένα τραπέζι για να έρθει το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΙΧΑΗΛ

 

Παρασκευή 23.5

Έχω ξαναγράψει για το περίφημο Φεστιβάλ Γεμιστών. Δεν είναι δα και τίποτα τρομερό. Είναι βασικά ένας τύπος (εγώ) που εισακούει τη βασική επιθυμία των φίλων του: να έρθει το καλοκαίρι και να δοκιμάσουν το αγαπημένο τους φαγητό, τα γεμιστά. Αυτό μετά παίρνει κάποιες προεκτάσεις, διότι ο εν λόγω μάγειρας, που διαθέτει ένα κουζινάκι-τρύπα, αναγκάζεται να ψήσει τουλάχιστον τέσσερα ταψιά γεμιστά, να γεμίσει κρεμμύδια τα οποία θα ψήσει στην κατσαρόλα και, εν ολίγοις, να παραμείνει σε μια μικρή και καυτερή κουζινούλα για ώρες μέχρι να ετοιμαστούν. Τα «έτοιμα» ταψιά ισορροπούν πάνω σε σκάλες υπηρεσίας και πατώματα δροσερά μέχρι να έρθει η ώρα τους. Αυτά για τον σταρ της βραδιάς που είναι πάντα ο ίδιος και που δεν έχει κανένα νόημα να κάτσω τώρα να σας γράψω τη συνταγή που κάνω, γιατί όλοι ξέρουμε πως τα γεμιστά δεν είναι τόσο πολύ η συνταγή, αλλά η εμπειρία που έχει ο καθένας με το συγκεκριμένο πιάτο. Αν έχω συμβουλές; Ναι, φυσικά έχω. Εννοείται πως όλη η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς πρέπει να είναι πολύ καλή. Αν βάλεις ξινές και άγουρες ντομάτες, τι περιμένεις να γευτείς; Αν οι πιπεριές σου είναι σαν αγγούρια, τι θες; Πέρα από αυτά, η γέμιση πρέπει να μπαίνει υγρή στο γεμιστό. Όταν την ψήνετε (αν την ψήνετε), να φροντίζετε να μένει αρκετό ζουμί. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από στεγνά γεμιστά. Και καλά, οι ντομάτες θα δώσουν υγρασία, οι πιπεριές και τα κολοκύθια θέλουν πολλή προσοχή. Το γεμιστό πρέπει, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, να το περιχύσεις με τα ζουμιά του ταψιού κάνα δυο φορές. Αν δεν το κάνεις, τα γεμιστά θα έχουν ξερή φλούδα και δεν θα είναι ωραία. Μη βιαστείς να τα βγάλεις από τον φούρνο, άσ' τα να ψηθούν λίγο παραπάνω, να μελώσει η γέμιση, να γίνουν τα καπάκια ξεροψημένα και κριτσανιστά. Τέλος, τα γεμιστά τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, μην το ξεχνάς αυτό! Καυτά από τον φούρνο δεν είναι ωραία. Και κάτι ακόμα, με τα γεμιστά πάει η φέτα. Είναι το μόνο που χρειάζονται. Οπότε, βρες μια καλή. Εμείς προχθές δοκιμάσαμε μια φέτα από γίδινο γάλα. Ήταν υπέροχη, αν και είμαι σίγουρος πως εκεί έξω μπορείς να βρεις δεκάδες καλές φέτες. Αυτά για τα γεμιστά.


Tώρα στο συναισθηματικό κομμάτι του πράγματος. Αυτό είναι ένα τραπέζι που γίνεται για τρίτη φορά. Οι καλεσμένοι είναι περίπου πάντα οι ίδιοι. Συνήθως, τους βλέπω σπάνια. Ή, τουλάχιστον, όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελα. Ίσως και αυτό το περίφημο πια φεστιβάλ να είναι η παγίδα μου για να τους δελεάσω να μαζευτούμε πριν αρχίσουν τα Σαββατοκύριακα στα νησιά και στις εξοχές. Είμαι πολύ ήσυχος, δεν υπάρχει άγχος, αυτό το φαγητό το έχω κάνει χιλιάδες φορές. Όταν έρχονται όλοι, κάθομαι κι εγώ μαζί τους, δεν τρέχω πάνω κάτω. Οι μισοί στη βεράντα, οι μισοί μέσα, φωνές και γέλια παντού, στο βάθος ακούγεται μουσική. Φέτος, ο Μ.Μ. έφτιαξε ένα παντς που έκλεψε τη βραδιά: πράσινο τσάι, λικέρ elderflower, τζιν, bitters και το στόλισε με λεμόνια, λάιμ και λευκά άνθη που μάζεψε από τον δρόμο. Στα γλυκά τού τη φύλαγα όμως. Κατόπιν παραγγελίας έφτιαξα το διάσημο σεμιφρέντο μου με μαρσάλα, ρούμι, σοκολάτα, τορόνε και φουντούκια. Το σέρβιρα με μια ωραία γκανάς. Παράλληλα, ξεφούρνισα κι ένα crumble με κόκκινα φρούτα και αμύγδαλα. Μόλις τελείωσαν με το ένα, είχε παγώσει και το άλλο αρκετά, για να δοκιμάσουν το crumble.


Νομίζω πως όλα ήταν ωραία. Για κάποιον που του αρέσει να κάνει τραπέζια και να μαγειρεύει, αυτή η στιγμή του γλυκού είναι εκείνη που μπορεί στα σίγουρα να διαπιστώσει αν έκανε καλά τη δουλειά του ή όχι. Σήμερα τους βλέπω όλους να ζουζουνίζουν πάνω από το σεμιφρέντο χαριτωμένα και χαίρομαι διπλά. Χαίρομαι που όχι μόνο έχω τη δυνατότητα να μαζεύω κόσμο γύρω από ένα τραπέζι, να γεμίζω το σπίτι μου ζωή και να τους δίνω χαρά. Χαίρομαι που είμαστε ακόμα ζωντανοί και υγιείς και που για όσο ακόμα μπορούμε, ξέρουμε πως γύρω από ένα τραπέζι θα είναι όλα καλά. Πολύ αργά, όταν έμεινα μόνος με τις στοίβες τα πιάτα και τα ταψιά στην κουζίνα, είπα και ένα «ευχαριστώ» στον αέρα, με τη σιγουριά πως κάπου ακούστηκε.


Σας φιλώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ