Ένα τραπέζι για να έρθει το καλοκαίρι

Ένα τραπέζι για να έρθει το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΙΧΑΗΛ

 

Παρασκευή 23.5

Έχω ξαναγράψει για το περίφημο Φεστιβάλ Γεμιστών. Δεν είναι δα και τίποτα τρομερό. Είναι βασικά ένας τύπος (εγώ) που εισακούει τη βασική επιθυμία των φίλων του: να έρθει το καλοκαίρι και να δοκιμάσουν το αγαπημένο τους φαγητό, τα γεμιστά. Αυτό μετά παίρνει κάποιες προεκτάσεις, διότι ο εν λόγω μάγειρας, που διαθέτει ένα κουζινάκι-τρύπα, αναγκάζεται να ψήσει τουλάχιστον τέσσερα ταψιά γεμιστά, να γεμίσει κρεμμύδια τα οποία θα ψήσει στην κατσαρόλα και, εν ολίγοις, να παραμείνει σε μια μικρή και καυτερή κουζινούλα για ώρες μέχρι να ετοιμαστούν. Τα «έτοιμα» ταψιά ισορροπούν πάνω σε σκάλες υπηρεσίας και πατώματα δροσερά μέχρι να έρθει η ώρα τους. Αυτά για τον σταρ της βραδιάς που είναι πάντα ο ίδιος και που δεν έχει κανένα νόημα να κάτσω τώρα να σας γράψω τη συνταγή που κάνω, γιατί όλοι ξέρουμε πως τα γεμιστά δεν είναι τόσο πολύ η συνταγή, αλλά η εμπειρία που έχει ο καθένας με το συγκεκριμένο πιάτο. Αν έχω συμβουλές; Ναι, φυσικά έχω. Εννοείται πως όλη η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς πρέπει να είναι πολύ καλή. Αν βάλεις ξινές και άγουρες ντομάτες, τι περιμένεις να γευτείς; Αν οι πιπεριές σου είναι σαν αγγούρια, τι θες; Πέρα από αυτά, η γέμιση πρέπει να μπαίνει υγρή στο γεμιστό. Όταν την ψήνετε (αν την ψήνετε), να φροντίζετε να μένει αρκετό ζουμί. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από στεγνά γεμιστά. Και καλά, οι ντομάτες θα δώσουν υγρασία, οι πιπεριές και τα κολοκύθια θέλουν πολλή προσοχή. Το γεμιστό πρέπει, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, να το περιχύσεις με τα ζουμιά του ταψιού κάνα δυο φορές. Αν δεν το κάνεις, τα γεμιστά θα έχουν ξερή φλούδα και δεν θα είναι ωραία. Μη βιαστείς να τα βγάλεις από τον φούρνο, άσ' τα να ψηθούν λίγο παραπάνω, να μελώσει η γέμιση, να γίνουν τα καπάκια ξεροψημένα και κριτσανιστά. Τέλος, τα γεμιστά τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, μην το ξεχνάς αυτό! Καυτά από τον φούρνο δεν είναι ωραία. Και κάτι ακόμα, με τα γεμιστά πάει η φέτα. Είναι το μόνο που χρειάζονται. Οπότε, βρες μια καλή. Εμείς προχθές δοκιμάσαμε μια φέτα από γίδινο γάλα. Ήταν υπέροχη, αν και είμαι σίγουρος πως εκεί έξω μπορείς να βρεις δεκάδες καλές φέτες. Αυτά για τα γεμιστά.


Tώρα στο συναισθηματικό κομμάτι του πράγματος. Αυτό είναι ένα τραπέζι που γίνεται για τρίτη φορά. Οι καλεσμένοι είναι περίπου πάντα οι ίδιοι. Συνήθως, τους βλέπω σπάνια. Ή, τουλάχιστον, όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελα. Ίσως και αυτό το περίφημο πια φεστιβάλ να είναι η παγίδα μου για να τους δελεάσω να μαζευτούμε πριν αρχίσουν τα Σαββατοκύριακα στα νησιά και στις εξοχές. Είμαι πολύ ήσυχος, δεν υπάρχει άγχος, αυτό το φαγητό το έχω κάνει χιλιάδες φορές. Όταν έρχονται όλοι, κάθομαι κι εγώ μαζί τους, δεν τρέχω πάνω κάτω. Οι μισοί στη βεράντα, οι μισοί μέσα, φωνές και γέλια παντού, στο βάθος ακούγεται μουσική. Φέτος, ο Μ.Μ. έφτιαξε ένα παντς που έκλεψε τη βραδιά: πράσινο τσάι, λικέρ elderflower, τζιν, bitters και το στόλισε με λεμόνια, λάιμ και λευκά άνθη που μάζεψε από τον δρόμο. Στα γλυκά τού τη φύλαγα όμως. Κατόπιν παραγγελίας έφτιαξα το διάσημο σεμιφρέντο μου με μαρσάλα, ρούμι, σοκολάτα, τορόνε και φουντούκια. Το σέρβιρα με μια ωραία γκανάς. Παράλληλα, ξεφούρνισα κι ένα crumble με κόκκινα φρούτα και αμύγδαλα. Μόλις τελείωσαν με το ένα, είχε παγώσει και το άλλο αρκετά, για να δοκιμάσουν το crumble.


Νομίζω πως όλα ήταν ωραία. Για κάποιον που του αρέσει να κάνει τραπέζια και να μαγειρεύει, αυτή η στιγμή του γλυκού είναι εκείνη που μπορεί στα σίγουρα να διαπιστώσει αν έκανε καλά τη δουλειά του ή όχι. Σήμερα τους βλέπω όλους να ζουζουνίζουν πάνω από το σεμιφρέντο χαριτωμένα και χαίρομαι διπλά. Χαίρομαι που όχι μόνο έχω τη δυνατότητα να μαζεύω κόσμο γύρω από ένα τραπέζι, να γεμίζω το σπίτι μου ζωή και να τους δίνω χαρά. Χαίρομαι που είμαστε ακόμα ζωντανοί και υγιείς και που για όσο ακόμα μπορούμε, ξέρουμε πως γύρω από ένα τραπέζι θα είναι όλα καλά. Πολύ αργά, όταν έμεινα μόνος με τις στοίβες τα πιάτα και τα ταψιά στην κουζίνα, είπα και ένα «ευχαριστώ» στον αέρα, με τη σιγουριά πως κάπου ακούστηκε.


Σας φιλώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT