Πολύ πριν από την εμφάνιση του Instagram ο Itsuo Kobayashi αφιέρωνε χρόνο για να ζωγραφίζει κάθε γεύμα που έτρωγε. Προφανώς δεν χρησιμοποιούσε το smartphone του, αλλά στυλό και μελάνι, γεμίζοντας σημειωματάρια ολόκληρα με υπέροχα σκίτσα.
Ο Ιαπωνέζος καλλιτέχνης και επαγγελματίας μάγειρας, γεννημένος το 1962, άρχισε αρχικά να κρατάει ημερολόγια γεύσης ως έφηβος. Στα 20 του, άρχισε να προσθέτει εικονογραφήσεις από τα πιάτα που έφτιαχνε στη δουλειά αλλά και αυτά που έτρωγε έξω.
Στην ηλικία των 46 ετών, ο Kobayashi διαγνώστηκε με την πάθηση που ονομάζεται αλκοολική νευρίτιδα. Αυτή η εξουθενωτική νευρολογική διαταραχή έκανε το περπάτημα δύσκολη υπόθεση και είχε ως αποτέλεσμα να μένει, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, αρκετά περιορισμένος στο σπίτι του.
Παρόλο που η καθημερινότητά του σπανίως κρύβει εκπλήξεις ωστόσο δεν έχει σταματήσει στιγμή να εξελίσσει την τέχνη του κρατώντας αδιάλειπτα τα καθημερινά ημερολόγια γεύσης του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η τέχνη του Kobayashi απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξία για τον ίδιο μια και κάθε γεύμα του λειτουργούσε ως δημιουργική διέξοδος.
«Αφού αρρώστησε και δυσκολευόταν να βγει από το σπίτι ξεκίνησε να σχεδιάζει lunch boxes» δήλωσε ο N. Kushino, ο ατζέντης του καλλιτέχνη, στο Artnet News. Ο Kushino, ο οποίος διευθύνει τη γκαλερί Kushino Terrace στην Φουκουγιάμα της Ιαπωνίας, έμαθε για τον Kobayashi τον Δεκέμβριο του 2014.
«Έπεσα πάνω σε ένα μικρό σκίτσο του Kobayashi σε μια έκθεση με έργα ατόμων με αναπηρία στο νομό Σαϊτάμα» λέει ο Kushino. «Όταν επισκέφθηκα το σπίτι του αντιλήφθηκα ότι υπήρχαν χιλιάδες τέτοια έργα τέχνης».
Σήμερα η ζωγραφική του Kobayashi βασίζεται κυρίως στα ντελίβερι – μερικές φορές από εστιατόρια κι άλλες από τη μητέρα του. Και παρόλο που η καθημερινότητά του σπανίως κρύβει εκπλήξεις ωστόσο δεν έχει σταματήσει στιγμή να εξελίσσει την τέχνη του κρατώντας αδιάλειπτα τα καθημερινά ημερολόγια γεύσης του.
Η γκαλερί Kushino Terrace έδωσε στον Kobayashi την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, στην έκθεση Outsider Art της Νέας Υόρκης, ενώ πλέον έχει τη δυνατότητα να πουλάει έργα του από 500 έως και 3.000 δολάρια.
Πηγή: Αrt Νet
σχόλια