Επίσης, απίθανο!

Facebook Twitter
0

Με φρίκη βλέπω στο meteo.gr ότι έρχεται κι άλλος καύσωνας. Αυτοί οι καύσωνες του Σεπτεμβρίου είναι τελείως αποκαρδιωτικοί και κάθε χρόνο πιστοί στου ραντεβού τους: πολλές ζωές πριν, γυρνώντας από διακοπές, μας περίμενε μία εξεταστική περίοδος  πνιγμένη στον ιδρώτα και στην υγρασία, ενώ το μαύρισμά μας χανόταν υπερβολικά γρήγορα.

Μαζί με το νέο κύμα ζέστης έρχονται και οι ειδήσεις που είχαμε αποφύγει για λίγες εβδομάδες. Μερικοί, ως άλλα τζιτζίκια, αποφεύγουμε ακόμα να βλέπουμε και να διαβάζουμε ειδήσεις μέχρι να μας αναγκάσει η βροχή και το κρύο να μείνουμε σπίτι.

Και πάλι όμως, δεν μπόρεσα να αποφύγω να διαβάσω για τα φαγητά των δύσκολων εποχών. Χαζεύοντας δεξιά αριστερά στο ίντερνετ έπεσα πάνω σε μία περιγραφή του «γλυκού ψυγείου», ένας γλυκό ημί-προκατασκευασμένο, το οποίο δεν ήθελε ψήσιμο και υπήρχε σε διάφορες παραλλαγές. Την περιγραφή του γλυκού ψυγείου έχει κάνει τέλεια ο Μιχάλης Μιχαήλ εδώ. Οι μαμάδες εκείνης της εποχής καμάρωναν πολύ για τις επιδόσεις τους και αυτό το γλυκό έμοιαζε τότε χιπ και δροσερό και ελαφρύ και μοντέρνο. Αυτή ήταν η χροιά που του δώσαμε εμείς τότε: όμως αυτό το γλυκό γεννήθηκε κατά την περίοδο της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης του Μεσοπολέμου. Είναι φτηνό, δεν χρειάζεται ρεύμα για να ψηθεί, δεν είναι καθόλου άσχημο στη γεύση. Αναρωτιέμαι σε πόσο καιρό θα γίνει πάλι της μόδας στην Ελλάδα, αυτή τη φορά γι’ αυτούς τους λόγους.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1933, μερικά χρόνια μετά το Μεγάλο Κραχ, στην εφημερίδα Chicago Daily Tribune, η συντάκτρια Mary Meade, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι. Η προσπάθειά της είναι συγκινητική:

Γεια σας! Επίσης, απίθανο! Μόλις κρυφοκοιτάξαμε στο ψυγείο και η μητέρα ψήνει ένα γλυκό! Δεν αστειεύομαι, είναι ένα κανονικό ψυγείο. Επίσης, είναι ένα κανονικό γλυκό. Μπήκε μέσα μαλακό και ρευστό και βγαίνει τρεμουλιαστά σφιχτό, δελεαστικά αφράτο- το πιο απολαυστικό για τον ουρανίσκο γλυκό. Και η απάντηση: η άφιξη μιας νέας γενιάς γλυκών που χρειάζονται μόνο ψυγείο αναστάτωσε όλη την πόλη και καταρρίπτει όλες τις αμφιβολίες σαν ντόμινο. Η ντελικάτη σπονδυλική στήλη –αν μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει τόσο χονδροειδή χαρακτηρισμό για μια τόσο υπέροχη δημιουργία- είναι η ζελατίνη. Αλλά το αποτέλεσμα δεν μοιάζει με τίποτα με όσα γλυκά με ζελατίνη έχετε δοκιμάσει. Κομματάκια ανανά ή φρέσκες φράουλες ανατριχιάζουν από ευχαρίστηση όταν συμμετέχουν στο ψυγείο για να «ψηθούν στο κρύο» μέχρι να κόβονται ωραία. Τα γλυκά ψυγείου δε βλέπουν ποτέ το φούρνο. Συνδυασμένα με καφέ ή με τσάι, μετά από ένα ωραίο γεύμα, για μένα, είναι η ιδανική επιλογή. Ένα άλλο είδος –ή μπορεί να είναι μέλος μίας εντελώς διαφορετικής οικογένειας- ξεχωρίζει επειδή κάποιος ανακάλυψε ότι ο χυμός λεμονιού πήζει το συμπυκνωμένο γάλα…

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ