Το φαγητό στην τελετή των Όσκαρ

Facebook Twitter
0

[via] Μέχρι το 1944 η τελετή των Όσκαρ γινόταν κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου. Εκείνη τη χρονιά το δείπνο εξαφανίστηκε και η τελετή άρχισε να γίνεται σε αμφιθέατρο, χωρίς φαγητό. Το φαγητό επέστρεψε το 1958, τη χρονιά που η καλύτερη ταινία ήταν «η γέφυρα του ποταμού Κβάι.»

Για πολλά χρόνια η τελετή γινόταν στο ξενοδοχείο Beverly Hilton και το μενού σχεδιαζόταν από έναν υπεύθυνο του ξενοδοχείου, ο οποίος συχνά σχολιαζόταν περιπαικτικά. Ας πούμε, το 1982, οι 1380 καλεσμένοι έφαγαν κάτι που ονομαζόταν «Supreme de Volaille en Croute Lucullus.»

Τα υπόλοιπα χρόνια η τελετή μετακόμιζε συνεχώς. Το 1988 πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ίδια αίθουσα και το φαγητό ανέλαβε μια εταιρία κέτερινγκ που λεγόταν Abrosia Caterers, για να τους διαδεχτεί η Pavilion Catering στις αρχές του 1990, σε νέα τοποθεσία.

Για την φετινή διοργάνωση και με νέα γενική διευθύντρια, Dawn Hudson, αποφασίστηκε για πρώτη φορά να εγκαταλειφθεί το επίσημο δείπνο με συγκεκριμένες θέσεις. Πολύς κόσμος διαμαρτυρόταν για τις θέσεις ή για τα μεγάλα πιάτα, οπότε φέτος η διοργάνωση θα έχει πιο χαλαρό χαρακτήρα, και οι ηθοποιοί θα μπορούν να κάθονται όπου θέλουν.

αρνί με βινεγκρέτ κόλιανδρου και μέντας 

Επίσης δεν θα υπάρχει κυρίως πιάτο αλλά δέκα μικρά, κρύα ορεκτικά, σούσι μαζί με πιατέλες που θα περιφέρονται: αρνί με βινεγκρέτ κόλιανδρου και μέντας – αστακός και καβούρι με horseradish και μαριναρισμένες ντομάτες – αστακός με κάρι καρύδας, ρύζι και τζίντερ – ψητές πατάες με χαβιάρι και crème fraîche.

ο Wolfgang Puck 

Εδώ και χρόνια, ο σεφ που σχεδιάζει και εκτελεί το μενού είναι ο πανίσχυρος Wolfgang Puck από την Αυστρία. «Τώρα η Dawn κανονίζει, και θέλει να γίνει πάρτι – δεν θέλει ένα επίσημο δείπνο, και είναι αυτό που τους έλεγα εδώ και χρόνια,» λέει ο Puck. “Αλλά το πρόβλημά τους ήταν πάντα οι θέσεις – μαλώσαμε τόσες πολλές φορές – ήταν εντελώς άκαμπτοι σχετικά με τις θέσεις. Φέτος θα έχουμε χαμηλά τραπέζια, καναπέδες, μικρά πιάτα, φαγητά που μπορείς να φας με ένα πιρούνι ή με τα χέρια σου.»

Ο Puck είχε παρατηρήσει ότι οι καλεσμένοι καθόταν στις θέσεις τους για πολύ λίγο – σύντομα άρχιζαν να περιφέρονται σε όλο το χώρο, κι αυτό έκανε τη διανομή φαγητού προβληματική.

Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Τα Smartphones, το Twitter και οι ταμπλέτες έχουν κάνει τον κόσμο ανήσυχο. Τα πάντα είναι πιο γρήγορα, πιο αποσπασματικά, έτσι και το φαγητό, έτσι και η διαδικασία του δείπνου. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το φαγητό, αλλά ποιός θα μιλήσει με ποιόν και ποιόν θα κουτσομπολέψουν.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ