Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter
0

Σε μια γειτονιά του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, εκεί που κάποτε τα καμίνια, τα αμόνια και οι τροχοί δούλευαν ολημερίς και οι σιδεράδες πάλευαν να «δαμάσουν» το δύσκολο υλικό -αυτήν την «ακατέργαστη» παραδοσιακή γειτονιά, με τα κτίρια να αποτελούν τους μάρτυρες του παρελθόντος, επέλεξαν δύο νέοι άνθρωποι για να «χτίσουν» το δικό τους όνειρο: Ένα street foοd spot.

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Ο Παναγιώτης και ο Θέμης Σιαφάκας, δύο ξαδέλφια, δύο φίλοι, δύο άνθρωποι, που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το καλό, ποιοτικό φαγητό. Ο καθένας κουβαλάει τις δικές του εμπειρίες. Το Φοlk, το Φ ελληνικό και τα υπόλοιπα αγγλικά, στον πεζόδρομο της Ζάππα, αποτελεί τον κοινό τους τόπο, το σημείο εκείνο όπου η γαστρονομία, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι –είτε πίσω, είτε μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας- δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση, απουσία οποιουδήποτε γκουρμέ καθωσπρεπισμού.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Με αισθητική και με άποψη για την κουζίνα, το Φolk, μέσα σε λίγους μήνες μόνο, έχει καταφέρει να γίνει ένα γαστρονομικό spot της πόλης. Μια «γωνιά» με το πηγαινέλα γεύσεων και ανθρώπων κάθε ηλικίας να αφήνει ήδη το αποτύπωμά του.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Οι δημιουργίες του Πάνου, ο οποίος είναι ο σεφ του διδύμου, είναι ιδιαίτερες. Τα ποιοτικά και φρέσκα υλικά είναι μια αδιαπραγμάτευτη υπόθεση, ενώ οι συνταγές που έχουν μια ιστορία πίσω τους, τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού. Από 'κει και πέρα, η δημιουργικότητα, η έμπνευση, η αυθεντικότητα και η παράδοση βρίσκουν την ισορροπία τους, χωρίς να παραβιάζουν έναν βασικό κανόνα του διδύμου: την υγιεινή διατροφή.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Με βάση τις αρχές αυτές, οι συνδυασμοί σε ξαφνιάζουν. Στο Φolk βρίσκει κανείς burger με 100% μοσχαρίσιο κιμά, μαρούλι, ντομάτα και σάλτσα από φέτα, brioche με μοσχάρι, χειροποίητη μαγιονέζα, ντομάτα, ρόκα, cheddar και ένα pesto από βαλεριάνα, ψωμάκι με λουκάνικο από κόκορα, τριμμένο λάχανο και καρότο, σπιτική κέτσαπ και τραγανά κρεμμύδια, vegetarian burger με μανιτάρια, κρέμα αβοκάντο, κρεμμύδι, ρόκα και πορτοκάλι, μοσχαρίσιο συκώτι με τζατζίκι και φύλλα καρυδιάς. Σε αυτό το στριτφουντάδικο, η μπύρα δεν λείπει, όπως δεν λείπουν και κάποιες γλυκές δημιουργίες τις οποίες μοιράζονται οι παρέες στα τραπεζάκια που υπάρχουν στον πεζόδρομο ή στον πάγκο.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Τόσο ο Πάνος, όσο και ο Θέμης δίνουν μεγάλη σημασία και σε πιάτα που ταυτίζονται με την τοπική παράδοση των Ιωαννίνων. Το όνειρο και των δύο εξάλλου, είναι η τοπική γαστρονομία να βγει προς τα έξω και να αποτελέσει ένα πιο δυναμικό πολιτιστικό στοιχείο. Το πρόβειο, η πέστροφα, η καραβίδα ή το ζυγούρι, λοιπόν, δεν λησμονούνται. Αντιθέτως έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο πολλές φορές. Σε κάθε περίπτωση όμως, το Φolk το φτιάχνουν οι άνθρωποί του. Ο Πάνος και ο Θέμης ή ο Θέμης και ο Πάνος, που καταθέτουν τη γαστρονομική τους πρόταση, που επιλέγουν έναν δρόμο επικοινωνίας με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά, που κοιτάνε στα μάτια τον κάθε επισκέπτη.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Γιατί, όπως έλεγε και ο αντισυμβατικός σεφ Άντονι Μπουρντέν: «Το φαγητό, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι και το τοπίο είναι απολύτως αχώριστοι».

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter

 

Ιnfo

Ζάππα 3, Ιωάννινα

Τηλ:6936143525

Ώρες Λειτουργίας: 20:00-01:00, Καθημερινά εκτός Κυριακής

@folk_street_food

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ