Food Daily: Με τον Γιώργο Βενιέρη στην κουζίνα

Facebook Twitter
0

Ο Γιώργος Βενιέρης είναι executive chef στο Electra Palace στην Πλάκα. Εκτός από αυτό, είναι νέος, είναι φιλικός, είναι χειμαρρώδης. Αν και το «φιλικός» νομίζω ότι το κάνει ζυγίζοντας πρώτα.

«Δε μου αρέσουν τα στημένα» είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπε μόλις με είδε. Περίεργη δήλωση, αν βρεθείς στην ταράτσα στου Electra Palace με την τρομερή θέα στην Ακρόπολη, τα κολλαριστά τραπεζομάντηλα και τους αθόρυβους και ευγενικούς σερβιτόρους. Εγώ θαύμασα τη θέα, αυτός είπε «εγώ την έχω βαρεθεί». Μπορείς να βαρεθείς την Ακρόπολη; Όλα μπορείς να τα βαρεθείς!

Καθίσαμε στο «γραφείο» του, το οποίο είναι ένα τραπεζάκι στην ταράτσα με ένα λάπτοπ. «Έχεις 38 λεπτά» είπε κάποια στιγμή, θεώρησα ότι είναι υπεραρκετό. Τελικά είπαμε τόσα πολλά, που έφυγα μετά από τρεις ώρες.

Κατάγεται από οικογένεια απολύτως συνδεδεμένη με τη μαγειρική: Γιαγιά από τη Νάξο, μαγείρισσα που ήξερε να φτιάχνει την κλασική αστική κουζίνα της εποχής, που ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας, αλλά δύσκολα μπορούμε να την ξαναβρούμε. Πάνω κάτω αυτή είναι και η κατεύθυνση του Γιώργου Βενιέρη τώρα: τα σουτζουκάκια, οι αγκινάρες α λα πολίτα, τα γεμιστά, τα οποία θυμάται πολύ καλά, τώρα μας τα παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο.

Πριν σκεφτείτε περίπλοκες και εντυπωσιακές καταστάσεις που δε θυμίζουν τίποτα γνωστό, να σας προλάβω: οι γεύσεις που μαγειρεύει είναι πράγματι, αυτό που θυμόμαστε (ή νομίζουμε ότι θυμόμαστε) από τα παιδικά μας χρόνια. Νομίζω –κι ελπίζω να μην τον αδικώ τώρα ή να μην κάνω κάποιο τρομερό λάθος- ότι ο στόχος του είναι να συγκεντρώσει σε ένα πιάτο τα καλύτερα στοιχεία από τα πιο πετυχημένα γεμιστά που έχεις φάει ως τώρα στη ζωή σου και να συνθέσει το Άγιο Δισκοπότηρο όλων των Γεμιστών. Αυτό, για όλα του τα πιάτα. Μου έκανε την τιμή να δοκιμάσω πολλά δικά του πιάτα. Παντού εμφανίζεται η καλή πλευρά της ελληνικής γεύσης.

«Όλα τα φτιάχνουμε εδώ. Τους ζωμούς, τις ζύμες, δεν παίρνουμε τίποτα έτοιμο. Αυτό που έχω κάνει είναι ότι χειρίζομαι το ξενοδοχείο σα να είναι εστιατόριο, και αυτό είναι πολύ δύσκολο.» Σχολιάζω την επαγγελματικότητα που απαιτείται. Εκεί καταλαβαίνω ότι όντως, δεν του αρέσουν τα στημένα. «Πόσοι αγαπάνε όντως το φαγητό; Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Έρχεται ο αμερικανός τουρίστας και μου ζητάει βούτυρο. Εγώ έχω ψάξει κι έχω επιλέξει το τάδε ελαιόλαδο κι αυτός θέλει αυτό που ξέρει.»

Πετάγεται πάνω, με τραβάει από το χέρι, «έλα έλα στην κουζίνα, να δεις τι κάνουμε». Μπαίνω όλο άγχος, να μην ενοχλήσω, έχει φτάσει η στιγμή των πρώτων παραγγελιών. Δεν θέλω και να φύγω όμως γιατί πάντα ήθελα να δω μία επαγγελματική κουζίνα από μέσα. Πρώτη παρατήρηση, είναι πολύ πιο μικρή από όσο νόμιζα. Ρωτάω αν είναι σωστό να ζητάς να δεις τον σεφ όταν είσαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το φαγητό, είναι η μόνιμή μου απορία χρόνια τώρα: ενοχλείς ή τους κάνεις να χαίρονται; Δεν βγάζω άκρη από την απάντηση. «Πέρα από το άγχος και την ένταση, υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας που μας κάνει να είμαστε σε άλλο κόσμο: η αφόρητη ζέστη. Όταν είσαι ώρες δίπλα σε κάτι που βγάζει τόση ζέστη, τρελαίνεσαι.» Να κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ, κι επιβεβαιώνεται μόλις μπαίνω στην κουζίνα. Πάω στην άκρη, δίπλα από το κλιματιστικό, και πάλι ζεσταίνομαι.

Το κλίμα μέσα στην κουζίνα θυμίζει κάτι σαν βιβλιοθήκη, συν πολλές κατσαρόλες συν ζέστη. Όλοι κάνουν πάρα πολύ γρήγορες κινήσεις αλλά είναι σιωπηλοί και συγκεντρωμένοι. Μία ομάδα από πολύ νέα παιδιά που φαίνεται να γνωρίζονται πολύ καλά. Που και που ακούγεται η φωνή του Γιώργου με τις παραγγελίες, με ερωτήσεις αν κάτι πλησιάζει να ετοιμαστεί, αν τον κατάλαβαν καλά. «Ναι, σεφ!» απαντάνε, ακριβώς όπως το έχω δει σε εκπομπές, είναι όντως αλήθεια. Συγκρίνω το μέσα με το έξω: βρίσκομαι στη ζέστη σε fast forward, έξω είναι δροσερά και σε αργή κίνηση. Δε φαντάζονται οι έξω τι γίνεται εδώ μέσα.

Δανείζομαι το σχόλιο του Κ.: ζουν καθημερινά πίεση σε πραγματικό χρόνο. Στις περισσότερες δουλειές, αν δεν προλαβαίνεις, μπορείς να κάτσεις παραπάνω στο γραφείο, να ξενυχτήσεις. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις κουζίνες πρέπει να αποδώσουν με όλους τους τρόπους σε δεδομένο χρόνο. Είναι κάπως σαν τους ηθοποιούς και  τους τραγουδιστές. Προς το τέλος της βάρδιας ο Γιώργος με πήγε σε όλα τα ψυγεία, σε όλες τις αποθήκες, σε κάθε δωματιάκι σχετικό με την κουζίνα. «Δε φοβάμαι να δείξω ούτε τα ψυγεία μου ούτε την κουζίνα μου. Αν και είναι η δεύτερη φορά που βάζω κάποιον μέσα στην κουζίνα. Η πρώτη φορά ήταν πάλι για τη Lifo.» Φαίνεται ότι μας συμπαθεί! Προσπαθώ να καταλάβω τι άλλο κάνει εκτός από τη μαγειρική. Μάλλον τίποτα; «Πριν με ρωτήσεις, δεν έχω προσωπική ζωή.» Έχει φίλους από το επάγγελμα; Γελάει. «Εγώ έχω.» Την ώρα της μεγάλης φούριας, ένας άλλος σεφ τον παίρνει τηλέφωνο για να τον ρωτήσει τη συνταγή του σορμπέ ανανά. Ο Γιώργος του λέει τις αναλογίες δίνοντας παράλληλα και οδηγίες. Άκουσα τη συνταγή, αλλά δεν θα σας την πω.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ