Γαστροσέξουαλ

Facebook Twitter
0

o Curtis Stone

Υπάρχει αντρικό περιοδικό χωρίς «αντρικές» συνταγές; Ας αφήσουμε τα εισαγωγικά, φυσικά υπάρχουν αντρικά φαγητά- οι άντρες πρέπει να ξέρουν να ψήνουν μπριζόλες, αλλά κανείς δεν περιμένει από αυτούς να φτιάχνουν πίτες και σούπες ή φαγητά για κρυολόγημα. Οι άντρες μαγειρεύουν όπως ασχολούνται με τον κήπο ή όπως ασχολούνται με ξυλουργική: περισσότερο ενδιαφέρον έχει ο εξοπλισμός. Όσοι είναι πράγματι ικανοί να μαγειρέψουν, είναι συνήθως ανίκανοι να μαζέψουν τα πιάτα ή να κάνουν έξυπνα ψώνια. Παρόλα αυτά, ο άντρας που μαγειρεύει εντυπωσιάζει όπως ένα παιδάκι που ξέρει τέλεια την προπαίδεια- είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει, αλλά δεν το θεωρούμε καθόλου αυτονόητο.

Ναι, ναι, γενικεύσεις, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικές. Μία βόλτα στο ίντερνετ βοηθάει στην εγκαθίδρυση του στερεότυπου.  Από τα γήπεδα στα κάρβουνα: ένα θέμα που πάντα πυροδοτεί έντονες συζητήσεις.

Άκουσέ με, και θα με θυμηθείς

o Eric Ripert

Στο Αskmen διαβάζω:

«Δεν μπορούν όλοι οι άντρες να μαγειρεύουν καλά. Ούτε όλοι οι άντρες θέλουν να μαγειρεύουν καλά, ούτε και χρειάζεται. Αλλά ο κάθε άντρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το να μαγειρεύει που και που για μια γυναίκα είναι κάτι που θα την εντυπωσιάσει στα σίγουρα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο κάθε άντρας να μπορεί να φτιάξει σωστά μερικά εύκολα φαγητά.

Οι παρακάτω συνταγές απαιτούν πολύ λίγα υλικά και πολύ απλά βήματα, αλλά η επιβράβευση που θα ακολουθήσει είναι ανεκτίμητη. Προσοχή στην εμφάνιση του πιάτου: οι γυναίκες λατρεύουν την παρουσίαση όσο τη γεύση.»

Μετάφραση: κι ένας εκπαιδευμένος μπαμπουίνος μπορεί να μάθει να κάνει κάτι που θα τον οδηγήσει στον απόλυτο στόχο. Οι γυναίκες θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι δε έβαλες φωτιά στην κουζίνα ή στον εαυτό σου. Μην είσαι κορόιδο, είναι πιο εύκολο από το να είσαι γοητευτικός.


Αν σου τηγανίσω ένα αβγό, τι θα κερδίσω;

Marco Pierre White

Σύμφωνα με την έρευνα 'Emergence of the Gastrosexual' που έγινε για την εταιρία PurAsia το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι γνώσεις μαγειρικής κάνουν τον άλλον πιο ελκυστικό και το 23% των αντρών μεταξύ 18-34 ετών δήλωσε ότι έχει μαγειρέψει σε κάποιον με στόχο την αποπλάνηση. Περιέργως, ο ενθουσιασμός των αντρών για το μαγείρεμα δεν έχει συμπαρασύρει και δουλειές όπως το πλύσιμο ρούχων και πιάτων. Οι Gordon Ramsey και ο Jamie Oliver είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του μάτσο, ανταγωνιστικού άντρα μάγειρα που περιμένει επιβράβευση και –πώς να το κάνουμε- ανταπόδοση.

Αυτά που λένε οι άντρες μεταξύ τους

Mario Batali

Ο Mario Batali είναι ένας αναγνωρισμένος μάγειρας και γνώστης της ιταλικής κουζίνας, με πολλά επιτυχημένα εστιατόρια. Ο ίδιος ντύνεται με σορτς και Crocs, αλλά μάλλον είναι από τους άντρες που δε χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ: στο άρθρο του για το Esquire συμβουλεύει τους Άντρες, από Άντρα σε Άντρα. Αν το διαβάσετε ολόκληρο μονορούφι μπορεί να θελήσετε να κατουρήσετε ένα δέντρο ή να ξεκινήσετε καυγά σε μπαρ. Ξεκινάει λέγοντας ότι «το καλύτερο φαγητό ήταν αυτό που μπορούσατε να βρείτε» ή «αυτό που πουλάνε σε γήπεδα» και καταλήγει λέγοντας ότι «το μαγείρεμα είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε τρεις φορές την ημέρα, χωρίς χάπια, για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και για δύο δραστηριότητες απαιτείται εξάσκηση.»

Αναρωτιέμαι ποια να είναι η δεύτερη….  Πάντως οι ενδιάμεσες συμβουλές «αγοράστε τρία καλά μαχαίρια, πέντε σκεύη για μαγείρεμα και δύο καλά βιβλία μαγειρικής» είναι καλές.

Αν ζούσε ο Χέμινγκγουεϊ στην εποχή του ίντερνετ, θα έγραφε κριτικές για εστιατόρια;

Pho

Ο εκδοτικός οίκος Timothy Mc Sweeney’s από το Σαν Φραντζίσκο έχει εκτός από τα βιβλία του, ένα σάιτ χιουμοριστικό και τεράστιο, με καταπληκτική αισθητική. Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το “Ernest Hemingway, Yelper” στο οποίο ο Alex Buckley γράφει για ρεστοράν και καφέ με το ύφος του μεγάλου συγγραφέα. Και τον πετυχαίνει απόλυτα:

Sun City Asian Bistro and Café
Κατηγορία: Ασία
Δύο αστέρια

Τηλεφώνησα στον Σαμ και τον ρώτησα αν ήθελε να πάμε για φαγητό αλλά είπε ότι είχε προπόνηση σόφτμπολ και του είπα ότι ήταν κρίμα και το έκλεισα. Όταν έφτασα στο Sun City η Μπέα και ο Ρομπ ήταν στο μπαρ, πίσω από γυναίκες με τατουάζ και άντρες με κιθάρες. Καθόταν στη σκιά και οι μπύρες τους ήταν μισάδειες. Ήπιαμε μπύρα και φάγαμε Φο (βιετναμέζικη σούπα με νουντλς) αλλά ο Ρομπ ήταν ανήσυχος και δεν μιλούσε πολύ. Είπε ότι ήθελε να δει μια μπάντα που έπαιζε σε ένα μπαρ στην άλλη πλευρά της πόλης. Η Μπέα τον αποκάλεσε φαντασμένο χίπστερ και ο Ρομπ την αποκάλεσε σκύλα κι εγώ καθόμουν κι έπινα τη μπύρα και ευχόμουν να μην είχα πάει. Έφυγαν νωρίς και πλήρωσα για τα σπρινγκ ρολς της Μπέα και πήγα σπίτι μόνος.

Σημείωση: φυσικά και γνωρίζω αγόρια που ξέρουν να μαγειρεύουν, που είναι νοικοκύρηδες και δεν το κάνουν και θέμα αλλά δε μπορώ να σας τους γνωρίσω γιατί είναι όλοι μέλη μίας απολύτως μυστικής οργάνωσης και απειλείται η ζωή μου.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT