Γαστροσέξουαλ

Facebook Twitter
0

o Curtis Stone

Υπάρχει αντρικό περιοδικό χωρίς «αντρικές» συνταγές; Ας αφήσουμε τα εισαγωγικά, φυσικά υπάρχουν αντρικά φαγητά- οι άντρες πρέπει να ξέρουν να ψήνουν μπριζόλες, αλλά κανείς δεν περιμένει από αυτούς να φτιάχνουν πίτες και σούπες ή φαγητά για κρυολόγημα. Οι άντρες μαγειρεύουν όπως ασχολούνται με τον κήπο ή όπως ασχολούνται με ξυλουργική: περισσότερο ενδιαφέρον έχει ο εξοπλισμός. Όσοι είναι πράγματι ικανοί να μαγειρέψουν, είναι συνήθως ανίκανοι να μαζέψουν τα πιάτα ή να κάνουν έξυπνα ψώνια. Παρόλα αυτά, ο άντρας που μαγειρεύει εντυπωσιάζει όπως ένα παιδάκι που ξέρει τέλεια την προπαίδεια- είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει, αλλά δεν το θεωρούμε καθόλου αυτονόητο.

Ναι, ναι, γενικεύσεις, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικές. Μία βόλτα στο ίντερνετ βοηθάει στην εγκαθίδρυση του στερεότυπου.  Από τα γήπεδα στα κάρβουνα: ένα θέμα που πάντα πυροδοτεί έντονες συζητήσεις.

Άκουσέ με, και θα με θυμηθείς

o Eric Ripert

Στο Αskmen διαβάζω:

«Δεν μπορούν όλοι οι άντρες να μαγειρεύουν καλά. Ούτε όλοι οι άντρες θέλουν να μαγειρεύουν καλά, ούτε και χρειάζεται. Αλλά ο κάθε άντρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το να μαγειρεύει που και που για μια γυναίκα είναι κάτι που θα την εντυπωσιάσει στα σίγουρα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο κάθε άντρας να μπορεί να φτιάξει σωστά μερικά εύκολα φαγητά.

Οι παρακάτω συνταγές απαιτούν πολύ λίγα υλικά και πολύ απλά βήματα, αλλά η επιβράβευση που θα ακολουθήσει είναι ανεκτίμητη. Προσοχή στην εμφάνιση του πιάτου: οι γυναίκες λατρεύουν την παρουσίαση όσο τη γεύση.»

Μετάφραση: κι ένας εκπαιδευμένος μπαμπουίνος μπορεί να μάθει να κάνει κάτι που θα τον οδηγήσει στον απόλυτο στόχο. Οι γυναίκες θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι δε έβαλες φωτιά στην κουζίνα ή στον εαυτό σου. Μην είσαι κορόιδο, είναι πιο εύκολο από το να είσαι γοητευτικός.


Αν σου τηγανίσω ένα αβγό, τι θα κερδίσω;

Marco Pierre White

Σύμφωνα με την έρευνα 'Emergence of the Gastrosexual' που έγινε για την εταιρία PurAsia το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι γνώσεις μαγειρικής κάνουν τον άλλον πιο ελκυστικό και το 23% των αντρών μεταξύ 18-34 ετών δήλωσε ότι έχει μαγειρέψει σε κάποιον με στόχο την αποπλάνηση. Περιέργως, ο ενθουσιασμός των αντρών για το μαγείρεμα δεν έχει συμπαρασύρει και δουλειές όπως το πλύσιμο ρούχων και πιάτων. Οι Gordon Ramsey και ο Jamie Oliver είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του μάτσο, ανταγωνιστικού άντρα μάγειρα που περιμένει επιβράβευση και –πώς να το κάνουμε- ανταπόδοση.

Αυτά που λένε οι άντρες μεταξύ τους

Mario Batali

Ο Mario Batali είναι ένας αναγνωρισμένος μάγειρας και γνώστης της ιταλικής κουζίνας, με πολλά επιτυχημένα εστιατόρια. Ο ίδιος ντύνεται με σορτς και Crocs, αλλά μάλλον είναι από τους άντρες που δε χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ: στο άρθρο του για το Esquire συμβουλεύει τους Άντρες, από Άντρα σε Άντρα. Αν το διαβάσετε ολόκληρο μονορούφι μπορεί να θελήσετε να κατουρήσετε ένα δέντρο ή να ξεκινήσετε καυγά σε μπαρ. Ξεκινάει λέγοντας ότι «το καλύτερο φαγητό ήταν αυτό που μπορούσατε να βρείτε» ή «αυτό που πουλάνε σε γήπεδα» και καταλήγει λέγοντας ότι «το μαγείρεμα είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε τρεις φορές την ημέρα, χωρίς χάπια, για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και για δύο δραστηριότητες απαιτείται εξάσκηση.»

Αναρωτιέμαι ποια να είναι η δεύτερη….  Πάντως οι ενδιάμεσες συμβουλές «αγοράστε τρία καλά μαχαίρια, πέντε σκεύη για μαγείρεμα και δύο καλά βιβλία μαγειρικής» είναι καλές.

Αν ζούσε ο Χέμινγκγουεϊ στην εποχή του ίντερνετ, θα έγραφε κριτικές για εστιατόρια;

Pho

Ο εκδοτικός οίκος Timothy Mc Sweeney’s από το Σαν Φραντζίσκο έχει εκτός από τα βιβλία του, ένα σάιτ χιουμοριστικό και τεράστιο, με καταπληκτική αισθητική. Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το “Ernest Hemingway, Yelper” στο οποίο ο Alex Buckley γράφει για ρεστοράν και καφέ με το ύφος του μεγάλου συγγραφέα. Και τον πετυχαίνει απόλυτα:

Sun City Asian Bistro and Café
Κατηγορία: Ασία
Δύο αστέρια

Τηλεφώνησα στον Σαμ και τον ρώτησα αν ήθελε να πάμε για φαγητό αλλά είπε ότι είχε προπόνηση σόφτμπολ και του είπα ότι ήταν κρίμα και το έκλεισα. Όταν έφτασα στο Sun City η Μπέα και ο Ρομπ ήταν στο μπαρ, πίσω από γυναίκες με τατουάζ και άντρες με κιθάρες. Καθόταν στη σκιά και οι μπύρες τους ήταν μισάδειες. Ήπιαμε μπύρα και φάγαμε Φο (βιετναμέζικη σούπα με νουντλς) αλλά ο Ρομπ ήταν ανήσυχος και δεν μιλούσε πολύ. Είπε ότι ήθελε να δει μια μπάντα που έπαιζε σε ένα μπαρ στην άλλη πλευρά της πόλης. Η Μπέα τον αποκάλεσε φαντασμένο χίπστερ και ο Ρομπ την αποκάλεσε σκύλα κι εγώ καθόμουν κι έπινα τη μπύρα και ευχόμουν να μην είχα πάει. Έφυγαν νωρίς και πλήρωσα για τα σπρινγκ ρολς της Μπέα και πήγα σπίτι μόνος.

Σημείωση: φυσικά και γνωρίζω αγόρια που ξέρουν να μαγειρεύουν, που είναι νοικοκύρηδες και δεν το κάνουν και θέμα αλλά δε μπορώ να σας τους γνωρίσω γιατί είναι όλοι μέλη μίας απολύτως μυστικής οργάνωσης και απειλείται η ζωή μου.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ