Για μεζεδάκι στην όμορφη Λότζα

Για μεζεδάκι στην όμορφη Λότζα Facebook Twitter
Ένα παλιό καφενείο μεταμορφώθηκε σε έναν χαριτωμένο χώρο με χαρούμενα χρώματα και μεγάλη πράσινη αυλή με σιδερένια τραπεζάκια και κίτρινες, ξύλινες καρέκλες.
0


Φαγάδικα με πρωταγωνιστή το εθνικό μας street food, το σουβλάκι, υπάρχουν πολλά και διαρκώς ανοίγουν περισσότερα. Και πάνω που αναρωτιέσαι τι παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει ένα καινούργιο, συνειδητοποιείς ότι σε αυτές τις περιπτώσεις του παραδοσιακού και του κλασικού δεν μετρά τόσο το να προσφέρεις κάτι διαφορετικό αλλά το να τηρήσεις με ευλάβεια τους βασικούς κανόνες: ποιότητα στις πρώτες ύλες, προσεγμένη παρασκευή, φροντισμένος χώρος και καλό σέρβις. Με αυτές τις προδιαγραφές το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κακό. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι το Λότζα που άνοιξε πριν από έναν μήνα στην Ηλιούπολη.

Ένα παλιό καφενείο μεταμορφώθηκε σε έναν χαριτωμένο χώρο με χαρούμενα χρώματα και μεγάλη πράσινη αυλή με σιδερένια τραπεζάκια και κίτρινες, ξύλινες καρέκλες. Κουζίνα ανοιχτή που αστράφτει από καθαριότητα και ψησταριά με τα κάρβουνα αναμμένα, σε ετοιμότητα. Υπάρχει σπιτική προσέγγιση που ανακαλύπτεις στη σαλάτα «Λότζα» που έρχεται με φρεσκοκομμένο μαρούλι, λόλα, iceberg, φέτες πορτοκάλι, κρουτόν και είναι καλά αρτυμένη με σος μουστάρδας, ενώ στην κορυφή της φιγουράρει ψητό χαλούμι (€6). Δροσερή, με τα λαχανικά όλο φρεσκάδα, τρώγεται ευχάριστα. Η καταγωγή του ιδιοκτήτη από το Αίγιο δίνει και την ιδέα του αιγιώτικου καγιανά με σουτζούκι (€4,50), που του χαρίζει πικάντικη γεύση. Εκτός από τα κλασικά καλαμάκια σουβλάκια με χοιρινό (€1,70) και στήθος κοτόπουλο (€1,80), υπάρχει πρόταση και για χορτοφάγους, με μανιτάρια Πορτομπέλο, χαλούμι και ντομάτα (€2,20). Παραγγείλαμε το γιαουρτλού κεμπάπ και ήρθε στο τραπέζι ένα πιάτο με τρία ζουμερά κεμπάπ που συνοδεύονταν από ψητή ντομάτα, πίτα, ψητή πιπεριά και κρεμμύδι με μαϊντανό (€7). Καλοφτιαγμένο το κεμπάπ, με πλούσια γεύση και διακριτικά πικάντικη επίγευση. Για πιο ψαγμένους κρεατολάγνους σερβίρονται και μπριζολάκια πρόβατο φιλέτο (€6,50). Στη Λότζα, εκτός από το φαγητό, θα χαρείς και τη φιλοξενία και στο τέλος θα σε γλυκάνουν με ένα σφηνάκι παγωτό λεμόνι για καλό κατευόδιο.

☛ Λότζα, Κυπρίων Ηρώων 57, Ηλιούπολη, 210 9950057.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ