Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok Facebook Twitter

Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok

0

Στα βίντεο βλέπουμε πιατέλες με φαγητά και ακούγεται ο ήχος μιας γυναικείας στεντόρειας φωνής να λέει «This is my meal, I call this “girl dinner”» που θα πει «αυτό είναι το γεύμα μου, το ονομάζω “girl dinner”». Βέβαια, ο τίτλος μπορεί να κάνει αναφορά μόνο στα κορίτσια, αλλά ουσιαστικά αφορά όσους επιστρέφουμε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το φαγητό ή δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τι θα φάμε.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να ξεκουρδίσουν τους βιορυθμούς τους για να επιβιώσουν και ξοδεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους στο ενοίκιο. Oι millennials και η Gen Z είναι οι πιο μοναχικές γενιές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Το ότι τρώνε μόνοι τους μπροστά σε κάποια οθόνη υπολογιστή θεωρείται δεδομένο, τουλάχιστον τις εργάσιμες ημέρες. Το τέλος των μεσοβδόμαδων οικογενειακών δείπνων είναι απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αφού δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ούτε για να φας κανονικά μέσα στην ημέρα.

Oι millennials και η Gen Z είναι οι πιο μοναχικές γενιές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Το ότι τρώνε μόνοι τους μπροστά σε κάποια οθόνη υπολογιστή θεωρείται δεδομένο, τουλάχιστον τις εργάσιμες ημέρες. Το τέλος των μεσοβδόμαδων οικογενειακών δείπνων είναι απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αφού δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ούτε για να φας κανονικά μέσα στην ημέρα.

Στα καλά νέα, το να φτιάξεις ένα μικρό πιάτο με χίλια δυο καλούδια και να τσιμπάς από αυτό βοηθάει στο να νιώσεις τη ικανοποίηση ότι έκανες κάτι λίγο πιο δημιουργικό από το να παραγγείλεις ντελίβερι· παράλληλα παίρνεις και την ευχαρίστηση που προσφέρει η μαγειρική καθώς παίζεις με τα σχήματα, τα χρώματα και τις υφές, χωρίς να χρειαστεί να μπεις πολύ βαθιά στην κουζίνα. Επιπλέον, δημιουργείς ένα πιάτο που έχει διατροφική αξία και έφτιαξες με τα χεράκια σου, πάρα πολύ γρήγορα. 

Το περιοδικό «Dazed» σημειώνει πως πίσω από την τάση του «Girl Dinner» δεν υπάρχει κάποια έμφυλη διάκριση. Ο όρος προέρχεται από εκείνη τη διασκεδαστική, παιχνιδιάρικη ενέργεια που είχες όταν ήσουν μικρός και σε πλημμυρίζει όταν φτιάχνεις ένα νόστιμο σνακ για τον εαυτό σου.

Εμείς ζητήσαμε από επτά κορίτσια που ζουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της πόλης να μας συστηθούν και να μας δείξουν τις πιατέλες τους.

1.

Αναστασία Τσάμη

Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok Facebook Twitter
Το πιάτο μου θυμίζει κάτι από παραδοσιακό κολατσιό. Φωτ.: @photoshoe__

Ονομάζομαι Αναστασία, είμαι interior designer και store manager στο Myran Scandinavian Design. Το πιάτο μου θυμίζει κάτι από παραδοσιακό κολατσιό, αφού εδώ θα βρεις κουλούρι Θεσσαλονίκης, ντομάτες, αγγούρια, γραβιέρα Αμφιλοχίας, ελίτσες, παστέλια και γιαούρτι με μέλι και καρύδια. Η αλήθεια είναι πως τρώω αρκετά μόνη μου, αν σκεφτείς ότι συνήθως τρώω στη δουλειά. Η διαδικασία του plating και γενικά το πώς τοποθετώ τα πράγματα στο πιάτο μού φαίνεται πολύ δημιουργική και διασκεδαστική, το κάνω συνέχεια γιατί μου φτιάχνει το κέφι. Για την πιατέλα και όσα βρίσκονται σε αυτήν έδωσα περίπου 18 ευρώ.
@anastasia.tma19

2.

Ολίνα

Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok Facebook Twitter
Το πιάτο μου σήμερα είναι δροσιστικό και πλούσιο σε βιταμίνες.

Με λένε Ολίνα. Γράφω στίχους και τραγουδάω. Το πιάτο μου σήμερα είναι δροσιστικό και πλούσιο σε βιταμίνες. Έχει χούμους, φέτα, γίγαντες, παντζάρια με γιαούρτι, ντοματίνια, αγγουράκια, ξηρούς καρπούς, ελιές, παξιμάδια χαρουπιού, chutney σύκου, καρπούζι και μπόλικο λάδι. Τρώω συχνά μόνη, πρώτον γιατί δεν τρώω κρέας ‒ πριν καν αποφασίσουν οι άλλοι από πού θα πάρουν σουβλάκια, εγώ έχω ήδη φάει τη σαλάτα μου. Δεύτερον, τα αγαπημένα μου φαγητά είναι οι φακές και τα φασολάκια, τα οποία μαγειρεύω συχνά, ωστόσο δεν είμαι καλή μαγείρισσα. Οπότε πάντα καταλήγω να τα τρώω μόνη μου.

ολίνα - αθωότητα

olina._

3.

Νεφέλη Καζάκη

Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok Facebook Twitter
Σπάνια θα φάω με παρέα, ίσως κανένα Σ/Κ θα φάω με τους δικούς μου.

Είμαι η Νεφέλη και ασχολούμαι με τα social media. Επειδή μένω μόνη μου, είμαι συνηθισμένη να τρώω μόνη. Σπάνια θα φάω με παρέα, ίσως κανένα Σ/Κ θα φάω με τους δικούς μου. Από αλμυρά, το πιάτο έχει αγγουράκια και καροτάκια σε στικ, ντοματίνια κομμένα στη μέση, ένα φοβερό χούμους με πέστο, ελιές Καλαμών από ένα μαγαζάκι στην Καλλιθέα, κρητικά παξιμαδάκια με χαρούπι και αυτά τα τέλεια κριτσίνια με κινόα και δεντρολίβανο. Κι επειδή μου αρέσουν πολύ οι συνδυασμοί γλυκού-αλμυρού, έχω βάλει και λίγα πράσινα σταφυλάκια και κερασάκια. Μου αρέσει πολύ να κόβω τα υλικά και να τα τοποθετώ στο πιάτο όσο πιο όμορφα μπορώ. Όλα τα υλικά που αγόρασα πρέπει να κοστίζουν γύρω στα 10-12 ευρώ και θα μου φτάσουν για τουλάχιστον 5 τέτοιες πιατέλες και για άλλα φαγητά. Άρα θα πω πως το κόστος της συγκεκριμένης πιατέλας είναι κάπου στα 3 ευρώ. Αργότερα ίσως φάω παγωτό για να δροσιστώ. Το βράδυ μάλλον θα φτιάξω ντάκο με τα παξιμαδάκια και τις ελιές.

4.

Bάσια Κοντού

Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok Facebook Twitter

Είμαι η Bάσια, δουλεύω στο grandmama, μια start up πλατφόρμα. Η αλήθεια είναι πως τρώω μόνη μου σχεδόν κάθε μέρα. Μου αρέσει η φρεσκάδα γι’ αυτό φροντίζω να τρώω αρκετά φρούτα, με τα οποία συνήθως φτιάχνω smoothies ή τα τσιμπάω ωμά. Σε αυτή την πιατέλα έχω μπανάνα, σπανάκι, ροδάκινο, τζίντζερ, λάιμ και πεπόνι. Απολαμβάνω τη διαδικασία προετοιμασίας καθώς κάθε εποχή αλλάζουν τα φρούτα και μου αρέσει να παίζω με τους φανταστικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Ειδικά όταν κάνω smoothies, αυτό για το οποίο αδημονώ περισσότερο είναι το τελικό χρώμα του χυμού στο μίξερ. Αργότερα, ίσως φάω ψητά λαχανικά στον φούρνο με κουρκουμά και αλλά μυρωδικά. Η πιατέλα που βλέπουμε συνολικά κόστισε περίπου 15 ευρώ.
@vassia.kodu

5.

Ελένη Τσούτση

Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok Facebook Twitter
Το πιάτο μου έχει ό,τι λατρεύω να τρώω κάθε καλοκαίρι! Φωτ.: Μυρτώ Τσίναλη

Είμαι η Ελένη και είμαι beauty editor. Το πιάτο μου έχει ό,τι λατρεύω να τρώω κάθε καλοκαίρι! Ντοματίνια, ελιές Καλαμών, φέτα με λάδι και ρίγανη, κάππαρη, παξιμάδια, φιστίκια Αιγίνης και τα αγαπημένα μου σταφύλια (χωρίς κουκούτσι). Απολαμβάνω πολύ να τρώω μόνη μου, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, που έχω περισσότερο χρόνο. Είναι μια στιγμή χαλάρωσης και πάντα φροντίζω να έχω και μουσική υπόκρουση ανάλογη το mood μου.

Λατρεύω τη μεσογειακή κουζίνα και μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι στην Κρήτη κατάλαβα πως ο ντάκος είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις. Τα τραγανά κριθαροκούλουρα, οι ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες, οι ελιές, η ξινομυζήθρα και φυσικά το ελαιόλαδο και η ρίγανη δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό! Περισσότερο μου αρέσει η διαδικασία, π.χ. να βρίσκω καλές πρώτες ύλες, και, φυσικά, μου αρέσει οι δικοί μου απολαμβάνουν το φαγητό που έχω ετοιμάσει. Δεν πειραματίζομαι πολύ με τις γεύσεις γιατί ξέρω τι μου αρέσει και σχεδόν πάντα κινούμαι safe. Δεν θα έλεγα όχι σε ένα παγωτό βανίλια! Όλα αυτά που έχω στην πιατέλα μου κόστισαν περίπου 17 ευρώ.
@Elens_theory

6.

Ηλέκτρα Ψαράκη

Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok Facebook Twitter
Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω και να πειραματίζομαι

Ονομάζομαι Ηλέκτρα, έχω σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός, εργάζομαι στην οικογενειακή μας επιχείρηση και είμαι δασκάλα χιπ χοπ. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το TikTok, στο οποίο μοιράζομαι εύκολες και γρήγορες συνταγές. Το πιάτο έχει κάποια από τα αγαπημένα μου ελληνικά προϊόντα: φέτα, γραβιέρα, μέλι, αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα. Ακόμη έχει καπνιστή γαλοπούλα, πάριζα, αγγουράκι τουρσί, ντοματίνια και ελιές. Τέλος, έχει παξιμάδια με ρίγανη και κριτσίνια με ρίγανη και ντομάτα.

Συνήθως, τρώω σνακ κάθε πρωί πριν από τη δουλειά και κάποια απογεύματα. Ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι αλμυρά πατατάκια με σοκολάτα. Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω και να πειραματίζομαι, οπότε απολαμβάνω όλη αυτήν τη διαδικασία τού να φτιάχνω κάτι διαφορετικό και νόστιμο. Φυσικά, απολαμβάνω και το αποτέλεσμα και νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενη όταν παίρνω θετικά σχόλια από όποιον δοκιμάζει τα πιάτα μου. Το ποσό που έδωσα συνολικά ήταν περίπου 30 ευρώ.
TikTok: elektraps

Instagram: elektraps

7.

Δανάη Γιατράκη

Το «Girl Dinner» είναι ένα τρεντ με πρόχειρο φαγητό που σαρώνει στο TikTok Facebook Twitter
Το καλοκαίρι είναι η μοναδική περίοδος που πραγματικά δεν χρειάζομαι τίποτα περισσότερο από φρούτα και λαχανικά.

Ονομάζομαι Δανάη, είμαι graphic designer και illustrator και μένω στην Αθήνα. Το πιάτο που βλέπετε περιλαμβάνει κάποια από τα αγαπημένα μου φρούτα, όπως ροδάκινο, μπανάνα, σταφύλια, αχλάδι (λείπει το βερίκοκο), και την ντομάτα, που τα τελευταία χρόνια την τρώω καθημερινά σε σαλάτες όλων των συνδυασμών. Το καλοκαίρι είναι η μοναδική περίοδος που πραγματικά δεν χρειάζομαι τίποτα περισσότερο από φρούτα και λαχανικά. Λόγω της ζέστης, ειδικά στην πόλη, συνήθως τρέφομαι πολύ ελαφριά και ενυδατώνομαι συνεχώς. Οπότε αντίο πίτσες, μακαρόνια και τηγανητά. Αν είμαι σπίτι, τρώω κυρίως μόνη μου, οπότε αυτά τα σνακ είναι must όταν δουλεύω, βλέπω ταινία ή διαβάζω.

Τα φρούτα πραγματικά μού φτιάχνουν τη διάθεση, οπότε, ακόμα και τη στιγμή που τα κόβω για να φτιάξω το σνακ μου, είμαι ενθουσιασμένη. Μου αρέσουν συνδυασμοί με φυτικό γιαούρτι, βρόμη, σπόρους chia, φιστικοβούτυρο ή ταχίνι, μέλι και κανέλα. Εντάξει, το φιστικοβούτυρο είναι αγάπη. Σήμερα σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να φάω σύκα, αλλά περιμένω τον Αύγουστο, που θα τα τσακίσω. Το πιάτο πραγματικά κοστίζει ελάχιστα και μαζί με τους συνδυασμούς που ανέφερα ίσως να φτάνει τα 10 ευρώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Freelee επέστρεψε μετά από χρόνια στα social media και εξακολουθεί να τρώει μπανάνες

Social Media / Τι απέγινε η «γυμνή vegan blogger» που έτρωγε μόνο μπανάνες; Επέστρεψε και δεν είναι για καλό

«Είμαι πολύ αδύνατη ή η κοινωνία γίνεται πολύ χοντρή;»: Η Freelee επέστρεψε μετά από χρόνια στα social media με νέες θεωρίες συνωμοσίας, αμφιλεγόμενες δίαιτες και όρεξη για bodyshaming σε όποι@ δεν της μοιάζει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20/03-«Η μεγαλύτερη παρερμηνεία για την Gen Z είναι ότι δεν είμαστε πολιτικοποιημένοι»

Radio Lifo / «Η μεγαλύτερη παρερμηνεία για την Gen Z είναι ότι δεν είμαστε πολιτικοποιημένοι»

Ο Νίκος Ευσταθίου μιλά με τον 21χρονο φοιτητή Ιατρικής Γιώργο Σάββα για τις ανησυχίες του σε σχέση με το μέλλον του στην Ελλάδα, αλλά και για το πώς διαμορφώνει την πολιτική του συνείδηση.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ