Greek Food Facts

Facebook Twitter
0

Έχουμε μία σχιζοφρενική σχέση με τους «ξένους». Από τη μία αγανακτούμε με τις παραινέσεις τους, από την άλλη κάθε αναφορά της Ελλάδας στον ξένο τύπο γίνεται τεράστιο θέμα συζήτησης, όπως έγινε με το εξώφυλλο της Liberation. Φερόμαστε σαν ένα έθνος ανώριμων ενηλίκων – θέλουμε να κάνουμε επανάσταση ενάντια στους γονείς μας αλλά ταυτόχρονα ζητούμε απεγνωσμένα την αποδοχή τους. Δηλαδή όπως είμαστε και στην πραγματικότητα.

Μια βόλτα στο ίντερνετ αποκαλύπτει πως βλέπουν οι «ξένοι» το ελληνικό φαγητό. Άλλα είναι γεμάτα με κοινοτοπίες που ξεσήκωσαν από το “My big fat Greek Wedding” κι άλλα που φαίνεται ότι έχουν γραφτεί από κάποιον που, τουλάχιστον, έχει επισκεφτεί την Ελλάδα. Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά.

 

Ultimate guide to Greek food 

  • "H οικογενειακή έξοδος για φαγητό είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική και πολύ συχνά οι ελληνικές οικογένειες βγαίνουν μαζί με τα παιδιά τους. Τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα και συμμετέχουν παντού. Δε θα δεις παιδιά να κάθονται σε ξεχωριστό τραπέζι αγνοημένα από τους μεγάλους. Αν τα παιδιά είναι μικρά και κουραστούν μπορεί να κοιμηθούν στα καρότσια τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι συνηθισμένα στο να μένουν μέχρι αργά, άλλωστε κοιμούνται το μεσημέρι, και γρήγορα μαθαίνουν στο πρόγραμμα των ενηλίκων."
  • "Οι Έλληνες ξεκινούν νωρίς για τη δουλειά τους, ειδικά το καλοκαίρι προκειμένου να γλιτώσουν τη ζέστη. Το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όπως έχουμε μάθει εμείς από μικροί. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι κακό να παραβλέπεις αυτό το γεύμα. Το πρωινό τους είναι συνήθως ένα φλιτζάνι καφέ (και για τους περισσότερους συνοδεία τσιγάρου!).  Μερικές φορές μπορεί να φάνε μία φέτα γλυκού ψωμιού, όπως είναι το τσουρέκι."
  • "Οι Έλληνες δεν είναι γνωστοί για ήσυχη, διακριτική και επίσημη συμπεριφορά και το φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση. Έντονα συναισθήματα, δυνατή ομιλία, πολλά γέλια ξεσπούν στα τραπέζια, το φαγητό και το ποτό συνεχίζεται για ώρες. Όλοι είναι φιλικοί, χαρούμενοι, ακόμα μιλάνε και στα διπλανά τραπέζια. Η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι ηλεκτρισμένη, το γέλιο και η χαρά κολλητική. Για μερικές ώρες μπορείς να ξεχάσεις όλα τα προβλήματα της ημέρας, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη ζωή!"

Από κάποιον που μάλλον έχει δει την Ελλάδα μόνο σε αμερικάνικο σήριαλ, στο eHow:

  • "Το κρέας που τρώνε οι Έλληνες στα σπίτια και στα εστιατόρια είναι το αρνίσιο, που συνήθως είναι μαγειρεμένο στη σούβλα. Το αρνί τρώγεται ως κυρίως πιάτο στην κατσαρόλα με λαχανικά. Άλλα κρέατα είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό, το μοσχάρι και το ψάρι. Όλα τα κρέατα γίνονται σουβλάκι, ένα από τα πιο αγαπημένα τυλιχτά σάντουιτς ."
  • "Η «πίτα» σερβίρεται στα περισσότερα ελληνικά γεύματα. Η πίτα συνδυάζεται με μία σάλτσα που αποτελείται από γιαούρτι με αγγούρια ή με ελαιόλαδο και λεμόνι και άλλα μπαχαρικά. Με την πίτα τυλίγουν και τα ελληνικά σάντουιτς όπως ο γύρος, ο οποίος περιέχει επίσης αρνί σε μικρά κομμάτια, ντομάτα, κρεμμύδι και ντρέσινγκ γιαουρτιού."

Από το In2Greece

  • "Το ελαιόλαδο  εμπλουτίζει και δίνει γεύση στις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος, ψησίματος και αργού βρασίματος. Το να τρως και να πίνεις έξω είναι μία υπέροχη και πολύ δημοκρατική διαδικασία. Νέοι και γέροι, πλούσιοι και όχι τόσο πλούσιοι, ο συνηθισμένος πολίτης και η διασημότητα, όλοι πηγαίνουν στην ίδια παραδοσιακή ταβέρνα της γειτονιάς, ρεστοράν ή καφέ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι περισσότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις γίνονται σε ταβέρνες και όχι σε σπίτια, πράγμα που σημαίνει ότι εσύ, ως επισκέπτης, μπορείς να συμμετέχεις στο γλέντι το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει ζωντανή μουσική, χορό, ακόμα και πυροτεχνήματα!"
  • "Η χαρά, η απλότητα και οι καλοί έμπιστοι φίλοι ήταν το κέντρο αυτού του τρόπου ζωής. Οι Ρωμαίοι συνέχισαν αυτή την παράδοση στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά την έφτασαν στα άκρα. Απόδειξη είναι τα πολλά διάσημα συμπόσια εκείνης της περιόδου. Αυτή η υπερβολή ήταν και είναι αντίθετη με το ελληνικό ταμπεραμέντο και μειώθηκε στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, συντηρώντας την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας για περισσότερο από χίλια χρόνια. Βασικά η διατροφή και οι τεχνικές μαγειρικής στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει από την αρχαιότητα, οι πρώτες γεύσεις και τα πρώτα συστατικά χρησιμοποιούνται ακόμα μαζί με το πιο σημαντικό συστατικό από όλα: το ελαιόλαδο."


Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ