[via] Ο κριτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σήμερα είναι ένας κριτικός κρασιού. Δεν πρόκειται για κάποιον σνομπ όπως θα φανταζόταν κανείς, αλλά για έναν συνηθισμένο Αμερικάνο, έναν άντρα από το βόρειο Μέριλαντ, που ζει ακόμα σε μια φάρμα. Το όνομά του είναι Robert Parker Jr, Bob για τους φίλους του, και δεν έχει κλασική εκπαίδευση στο κρασί.
Δεν δουλεύει μπροστά σε άλλους αλλά μόνος του, σε ένα γραφείο, το οποίο έχει έναν υπολογιστή, πολλά CD, (Bob Dylan, Neil Young), έναν πάγκο γεμάτο με μπουκάλια κρασί, μια σειρά με καθαρά ποτήρια κρασιού, και ένα νεροχύτη αρκετά βαθύ για να μπορεί να φτύνει χωρίς να λερώνεται. Εκεί γράφει το περιοδικό του με όνομα The Wine Advocate, με υπότιτλο “ανεξάρτητος διμηνιαίος οδηγός για καλό κρασί.» Το περιοδικό δεν έχει φωτογραφίες.
Το περιοδικό δεν δέχεται διαφημίσεις. Η συνδρομή κάνει 40 ευρώ το χρόνο. κάθε τεύχος έχει ένα εντιτόριαλ και περίπου πενήντα έξι σελίδες με σχόλια για κρασιά που έχει δοκιμάσει ο ίδιος. Τα σχόλια συνήθως είναι σύντομα, δύο ή τρεις προτάσεις, και η βαθμολογία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100.
Το περιοδικό έχει 40.000 συνδρομητές, σε όλη την Αμερική και σε 37 ξένες χώρες. Οι αναγνώστες έχουν επίσης επιρροή και οι γνώμες κυκλοφορούν, ανεβοκατεβάζοντας υπολήψεις και παραγωγούς στην Ασία, στις ΗΠΑ, τώρα ακόμα και στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα φαίνονται στα ράφια, όπου οι πωλητές αναρτούν τα σχόλια του Parker και αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που φτάνουν ξανά πίσω, μέχρι τους παραγωγούς. Ήταν η πρώτη φορά που αυτός ο κλάδος απέκτησε μία τόσο ισχυρή φωνή.
Βέβαια από το 2008 και μετά οι φήμες σχετικά με την αμεροληψία του και την αντικειμενικότητά του έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν: ταξίδια πληρωμένα από εφημερίδες, συγγενείς που συμμετέχουν σε εταιρίες σχετικές με κρασί, υπάλληλοι που κατηγορήθηκαν ευθέως για χρηματισμό, έχουν κλονίσει το όνομά του αλλά δεν τον έχουν εκθρονίσει. Πριν από μερικά χρόνια δήλωσε ότι αφήνει τις κριτικές για τα κρασιά της Καλιφόρνια σε συνεργάτη του, κάτι που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση απόσυρσης.
Tώρα ο Parke rέχει και Twitter. Ποιό περιοδικό κατέληξε σ’ αυτό το ποσοστό, αναρωτιέμαι, γιατί ούτε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βγάλει άκρη ακόμα.
σχόλια