H πίτσα είναι λαχανικό

Facebook Twitter
0


«Πύργοι από χάμπουργκερ, σωροί από βάφλες με σιρόπι, λόφοι από ζαχαρωτά… τζανκ φουντ. Είναι η γεύση της Αμερικής. Είναι αυτό που τρώμε. Είναι αυτό που είμαστε. Η ασίγαστη αμερικανική πείνα βαδίζει στο μονοπάτι της κατανάλωσης. Καταβροχθίζουμε μέχρι να μην μείνει τίποτα, τίποτα εκτός από τα αναγκαστικά σκουπίδια. Αν είσαι αμερικανός τότε το τζανκ φουντ δεν είναι μόνο το μέρος της διατροφής σου, αλλά η επιτομή των πολιτισμικών σου ιδεών και των κοινωνιολογικών σου κανόνων. Μέσα από το έργο μου προσπαθώ να θέσω ερωτήματα σε μία κουλτούρα η οποία εξισώνει την πληρότητα, ευχαρίστηση και την ευτυχία με την κατανάλωση.

Είτε πρόκειται για μεγάλες ποσότητες τζανκ φουντ ή για το μοναχικό άδειο περιτύλιγμα, παρατημένο όταν το εσωτερικό καταναλώθηκε, οι εικόνες είναι φορτισμένες πολιτισμικά. Αμφισβητεί μία κοινωνία που αναζητά την πλήρη και την άμεση ικανοποίηση ενώ αγνοεί τις συνέπειες. Είναι οι εικόνες ασίγαστης πείνας- είναι εικόνες των συνεπειών της.»










Με αυτά τα λόγια περιγράφει η ζωγράφος Pamela Michelle Johnson το έργο της. Κάπως χιλιοειπωμένο θέμα; Ίσως, αλλά όσο και να ειπωθεί, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ζούμε σε μία κοινωνία που ζητάει την άμεση και πλήρη ικανοποίηση αγοράζοντας, τρώγοντας και καταναλώνοντας. Όπως και να έχει, οι εικόνες είναι πολύ καλές.

Η πίτσα είναι λαχανικό

Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε ότι η σάλτσα ντομάτα που περιέχει η πίτσα ισοδυναμεί με τη μισή δόση λαχανικών που είναι απαιτούμενα καθημερινά στην σωστή διατροφή. Η απόφαση αφορά στο φαγητό των παιδιών στο σχολείο, οπότε η είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ας μη γελιόμαστε βέβαια: δεν πρόκειται για αφέλεια του Κογκρέσου (το οποίο φαντάζομαι φροντίζει πολύ τη διατροφή του) αλλά για αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών πιέσεων από διάφορες ομάδες παραγωγών. Το θέμα είναι σοβαρό αλλά πάντα χωράει και λίγο χιούμορ: ο Jonathan Mann έγραψε ένα σχετικό τραγούδι με τίτλο «η πίτσα είναι λαχανικό». Το ήξερα!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ