H πίτσα είναι λαχανικό

Facebook Twitter
0


«Πύργοι από χάμπουργκερ, σωροί από βάφλες με σιρόπι, λόφοι από ζαχαρωτά… τζανκ φουντ. Είναι η γεύση της Αμερικής. Είναι αυτό που τρώμε. Είναι αυτό που είμαστε. Η ασίγαστη αμερικανική πείνα βαδίζει στο μονοπάτι της κατανάλωσης. Καταβροχθίζουμε μέχρι να μην μείνει τίποτα, τίποτα εκτός από τα αναγκαστικά σκουπίδια. Αν είσαι αμερικανός τότε το τζανκ φουντ δεν είναι μόνο το μέρος της διατροφής σου, αλλά η επιτομή των πολιτισμικών σου ιδεών και των κοινωνιολογικών σου κανόνων. Μέσα από το έργο μου προσπαθώ να θέσω ερωτήματα σε μία κουλτούρα η οποία εξισώνει την πληρότητα, ευχαρίστηση και την ευτυχία με την κατανάλωση.

Είτε πρόκειται για μεγάλες ποσότητες τζανκ φουντ ή για το μοναχικό άδειο περιτύλιγμα, παρατημένο όταν το εσωτερικό καταναλώθηκε, οι εικόνες είναι φορτισμένες πολιτισμικά. Αμφισβητεί μία κοινωνία που αναζητά την πλήρη και την άμεση ικανοποίηση ενώ αγνοεί τις συνέπειες. Είναι οι εικόνες ασίγαστης πείνας- είναι εικόνες των συνεπειών της.»










Με αυτά τα λόγια περιγράφει η ζωγράφος Pamela Michelle Johnson το έργο της. Κάπως χιλιοειπωμένο θέμα; Ίσως, αλλά όσο και να ειπωθεί, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ζούμε σε μία κοινωνία που ζητάει την άμεση και πλήρη ικανοποίηση αγοράζοντας, τρώγοντας και καταναλώνοντας. Όπως και να έχει, οι εικόνες είναι πολύ καλές.

Η πίτσα είναι λαχανικό

Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε ότι η σάλτσα ντομάτα που περιέχει η πίτσα ισοδυναμεί με τη μισή δόση λαχανικών που είναι απαιτούμενα καθημερινά στην σωστή διατροφή. Η απόφαση αφορά στο φαγητό των παιδιών στο σχολείο, οπότε η είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ας μη γελιόμαστε βέβαια: δεν πρόκειται για αφέλεια του Κογκρέσου (το οποίο φαντάζομαι φροντίζει πολύ τη διατροφή του) αλλά για αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών πιέσεων από διάφορες ομάδες παραγωγών. Το θέμα είναι σοβαρό αλλά πάντα χωράει και λίγο χιούμορ: ο Jonathan Mann έγραψε ένα σχετικό τραγούδι με τίτλο «η πίτσα είναι λαχανικό». Το ήξερα!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ