Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter
0

Το κρασί είναι φως του ήλιου διαλυμένο σε νερό. Είναι ποίηση σε ένα μπουκάλι. Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στην ευχαρίστηση, την απόλαυση, στο απόλυτο ἦδος. Είναι το απόσταγμα μιας εμπειρίας στην καλλιέργεια του αμπελιού που μετρά δεκαετίες, μιας αφοσίωσης στην ποιοτική οινοποιία που μετρά μόνο χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και μιας αγάπης που στο Χαρτοδιπλωμένος Winery περνάει σταθερά από γενιά σε γενιά. Και δικαίως εδώ και χρόνια μαγεύει τους οινόφιλους.

Λίγο έξω από τη Λαμία, υπάρχει ένα οινοποιείο που έχει καταφέρει να εμφιαλώσει όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο, που σήμερα γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στον κόσμο του κρασιού.

Μια ιστορία που ξεκινά στο μακρινό 1897, όταν ο παππούς Ηρακλής φύτευε, καλλιεργούσε αμπέλια, οινοποιούσε και εμπορευόταν το κρασί στην ταβέρνα του, συνεχίζεται στο 1960 όταν η οικογένεια Χαρτοδιπλωμένου αρχίζει να καλλιεργεί πλέον συστηματικά αμπελώνες και φτάνει πριν μερικά χρόνια, το 2012, στην ίδρυση πλέον ενός οινοποιείου με μοναδικό όραμα τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας με λεπτεπίλεπτα αρώματα, βελούδινη υφή και μοναδική δροσιστική οξύτητα.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το «Ακάτιο» και το «Ήδος», δυο σειρές κρασιών που συνδυάζουν πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα φρεσκάδα, αφήνοντας μια επίγευση που διαρκεί και παράλληλα περικλείει όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της Φθιωτικής γης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βραβεύονται διεθνώς, αφού η σύνθεση και των δύο σειρών κρύβει πολλά στοιχεία και μικρές γευστικές εκρήξεις, κατακτώντας διακρίσεις που δικαιώνουν κάθε φορά τη μεγάλη προσοχή αλλά και την πολυετή προσπάθεια που κρύβεται πίσω από ένα μπουκάλι. 

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ταξίδεψαν για ακόμη μία φορά μέχρι το Βερολίνο της Γερμανίας, εκεί όπου ανήσυχοι οινοποιοί από όλο τον κόσμο έφεραν ο καθένας από την πατρίδα του το δικό του κρασί, προκειμένου να αναδειχθούν οι κορυφαίοι οίνοι σε κάθε κατηγορία μέσα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Berliner Wine Trophy, με το «Ακάτιο» Λευκό και το «Ήδος» Λευκό να κατακτούν τελικά το χρυσό βραβείο.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Δυο διακρίσεις, επισφράγιση της λεπτότητας και της κομψότητας του χαρακτήρα τους, που μας έκαναν επίσης να τα ξεχωρίσουμε στο φετινό Οινόραμα, τη μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμου του ελληνικού κρασιού. Γιατί όσο ψαγμένος foodie κι αν είσαι, ο τρόπος που ένα καλό κρασί προκαλεί τον ουρανίσκο σου θα είναι πάντα μοναδικός, αφού τα αρώματα, τα χρώματα και οι γεύσεις που διαδέχονται η μία την άλλη θα δημιουργούν κάθε φορά την πιο συναρπαστική εμπειρία. 

Ακάτιο & Ήδος: Έξι μοναδικά και ιδιαίτερα κρασιά για κάθε περίσταση

Με λαμπερό ρουμπινί χρώμα και ένα πληθωρικό μπουκέτο ώριμων μικρών κόκκινων φρούτων, το ερυθρό ημίγλυκο Ακάτιο, προσφέρει μια πλούσια γεμάτη γεύση με επίγευση μαρμελάδας κεράσι, ιδανικό να καταναλωθεί μόνο του ή με πικάντικα πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ψωμιά με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Aν πάλι αναζητάτε ένα κρασί να συνοδεύσετε δροσερές σαλάτες, ζυμαρικά και πίτσες, το ροζέ ημίγλυκο Ακάτιο, με έντονα λαμπερό, ρόδινο χρώμα, πολύπλοκο αρωματικό σύνολο με νότες κερασιού και μαρμελάδας φράουλα και απολαυστική επίγευση θα δικαιώσει την επιλογή σας.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter

Τη σειρά εδώ ολοκληρώνει το λευκό ημίξηρο Ακάτιο, με χρώμα ανοιχτό κίτρινο, κομψά αρώματα φρούτων, λευκών ανθέων και νότες τριαντάφυλλου, που εξασφαλίζουν μια γεύση ισορροπημένη, όμορφα γλυκιά και όξινη, ιδανική γλυκόξινες σάλτσες, δροσερές φρουτοσαλάτες, αλλά και μόνο του ως απεριτίφ. 

Η κλασική ερυθρή οινοποίηση του βασιλιά Cabernet Sauvignon και του μοναδικού Merlot δίνει το Ήδος Ερυθρός Ξηρός, ένα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα και πλούσια αρωματική ένταση μεγάλης πολυπλοκότητας με νότες βατόμουρου και αγριοκέρασου. Από την πρώτη κιόλας γουλιά θα αισθανθείς την απαλή, με αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων, γεύση του, που το καθιστά ιδανική επιλογή για κόκκινα κρέατα ή μαγειρευτά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ποικιλία αλλαντικών.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter

Με εντυπωσιακό κρυστάλλινο τριανταφυλλί χρώμα με ροδί ανταύγειες, το Ήδος Ροζέ Ξηρός, διαθέτει ένα άρωμα φρεσκοκομμένων φρούτων και λουλουδιών και μια πλούσια φρουτώδη επίγευση, που ταιριάζει άψογα με ορεκτικά, μαλακά τυριά, ζυμαρικά αλλά και λαδερά πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Αν, τέλος, επιλέξετε το Ήδος Λευκός Ξηρός, ετοιμαστείτε για την πιο απολαυστική Μαλαγουζιά με πλούσια αρωματική και γευστική ένταση, καρπό των ιδιόκτητων αμπελώνων και ένα κρασί που κάνει ιδανικά pairing με θαλασσινά. 

Βρείτε τα κρασιά Χαρτοδιπλωμένος Winery στην κάβα Boot Legger, Δερβενακίων 47, Περιστέρι.

Μάθετε εδώ περισσότερα για το Οινοποιείο/Αμπελώνας Χαρτοδιπλωμένος ή ακολουθήστε τις σελίδες σε Facebook και Instagram.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ