Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter
0

Το κρασί είναι φως του ήλιου διαλυμένο σε νερό. Είναι ποίηση σε ένα μπουκάλι. Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στην ευχαρίστηση, την απόλαυση, στο απόλυτο ἦδος. Είναι το απόσταγμα μιας εμπειρίας στην καλλιέργεια του αμπελιού που μετρά δεκαετίες, μιας αφοσίωσης στην ποιοτική οινοποιία που μετρά μόνο χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και μιας αγάπης που στο Χαρτοδιπλωμένος Winery περνάει σταθερά από γενιά σε γενιά. Και δικαίως εδώ και χρόνια μαγεύει τους οινόφιλους.

Λίγο έξω από τη Λαμία, υπάρχει ένα οινοποιείο που έχει καταφέρει να εμφιαλώσει όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο, που σήμερα γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στον κόσμο του κρασιού.

Μια ιστορία που ξεκινά στο μακρινό 1897, όταν ο παππούς Ηρακλής φύτευε, καλλιεργούσε αμπέλια, οινοποιούσε και εμπορευόταν το κρασί στην ταβέρνα του, συνεχίζεται στο 1960 όταν η οικογένεια Χαρτοδιπλωμένου αρχίζει να καλλιεργεί πλέον συστηματικά αμπελώνες και φτάνει πριν μερικά χρόνια, το 2012, στην ίδρυση πλέον ενός οινοποιείου με μοναδικό όραμα τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας με λεπτεπίλεπτα αρώματα, βελούδινη υφή και μοναδική δροσιστική οξύτητα.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το «Ακάτιο» και το «Ήδος», δυο σειρές κρασιών που συνδυάζουν πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα φρεσκάδα, αφήνοντας μια επίγευση που διαρκεί και παράλληλα περικλείει όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της Φθιωτικής γης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βραβεύονται διεθνώς, αφού η σύνθεση και των δύο σειρών κρύβει πολλά στοιχεία και μικρές γευστικές εκρήξεις, κατακτώντας διακρίσεις που δικαιώνουν κάθε φορά τη μεγάλη προσοχή αλλά και την πολυετή προσπάθεια που κρύβεται πίσω από ένα μπουκάλι. 

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ταξίδεψαν για ακόμη μία φορά μέχρι το Βερολίνο της Γερμανίας, εκεί όπου ανήσυχοι οινοποιοί από όλο τον κόσμο έφεραν ο καθένας από την πατρίδα του το δικό του κρασί, προκειμένου να αναδειχθούν οι κορυφαίοι οίνοι σε κάθε κατηγορία μέσα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Berliner Wine Trophy, με το «Ακάτιο» Λευκό και το «Ήδος» Λευκό να κατακτούν τελικά το χρυσό βραβείο.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Δυο διακρίσεις, επισφράγιση της λεπτότητας και της κομψότητας του χαρακτήρα τους, που μας έκαναν επίσης να τα ξεχωρίσουμε στο φετινό Οινόραμα, τη μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμου του ελληνικού κρασιού. Γιατί όσο ψαγμένος foodie κι αν είσαι, ο τρόπος που ένα καλό κρασί προκαλεί τον ουρανίσκο σου θα είναι πάντα μοναδικός, αφού τα αρώματα, τα χρώματα και οι γεύσεις που διαδέχονται η μία την άλλη θα δημιουργούν κάθε φορά την πιο συναρπαστική εμπειρία. 

Ακάτιο & Ήδος: Έξι μοναδικά και ιδιαίτερα κρασιά για κάθε περίσταση

Με λαμπερό ρουμπινί χρώμα και ένα πληθωρικό μπουκέτο ώριμων μικρών κόκκινων φρούτων, το ερυθρό ημίγλυκο Ακάτιο, προσφέρει μια πλούσια γεμάτη γεύση με επίγευση μαρμελάδας κεράσι, ιδανικό να καταναλωθεί μόνο του ή με πικάντικα πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ψωμιά με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Aν πάλι αναζητάτε ένα κρασί να συνοδεύσετε δροσερές σαλάτες, ζυμαρικά και πίτσες, το ροζέ ημίγλυκο Ακάτιο, με έντονα λαμπερό, ρόδινο χρώμα, πολύπλοκο αρωματικό σύνολο με νότες κερασιού και μαρμελάδας φράουλα και απολαυστική επίγευση θα δικαιώσει την επιλογή σας.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter

Τη σειρά εδώ ολοκληρώνει το λευκό ημίξηρο Ακάτιο, με χρώμα ανοιχτό κίτρινο, κομψά αρώματα φρούτων, λευκών ανθέων και νότες τριαντάφυλλου, που εξασφαλίζουν μια γεύση ισορροπημένη, όμορφα γλυκιά και όξινη, ιδανική γλυκόξινες σάλτσες, δροσερές φρουτοσαλάτες, αλλά και μόνο του ως απεριτίφ. 

Η κλασική ερυθρή οινοποίηση του βασιλιά Cabernet Sauvignon και του μοναδικού Merlot δίνει το Ήδος Ερυθρός Ξηρός, ένα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα και πλούσια αρωματική ένταση μεγάλης πολυπλοκότητας με νότες βατόμουρου και αγριοκέρασου. Από την πρώτη κιόλας γουλιά θα αισθανθείς την απαλή, με αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων, γεύση του, που το καθιστά ιδανική επιλογή για κόκκινα κρέατα ή μαγειρευτά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ποικιλία αλλαντικών.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter

Με εντυπωσιακό κρυστάλλινο τριανταφυλλί χρώμα με ροδί ανταύγειες, το Ήδος Ροζέ Ξηρός, διαθέτει ένα άρωμα φρεσκοκομμένων φρούτων και λουλουδιών και μια πλούσια φρουτώδη επίγευση, που ταιριάζει άψογα με ορεκτικά, μαλακά τυριά, ζυμαρικά αλλά και λαδερά πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Αν, τέλος, επιλέξετε το Ήδος Λευκός Ξηρός, ετοιμαστείτε για την πιο απολαυστική Μαλαγουζιά με πλούσια αρωματική και γευστική ένταση, καρπό των ιδιόκτητων αμπελώνων και ένα κρασί που κάνει ιδανικά pairing με θαλασσινά. 

Βρείτε τα κρασιά Χαρτοδιπλωμένος Winery στην κάβα Boot Legger, Δερβενακίων 47, Περιστέρι.

Μάθετε εδώ περισσότερα για το Οινοποιείο/Αμπελώνας Χαρτοδιπλωμένος ή ακολουθήστε τις σελίδες σε Facebook και Instagram.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM