Η Αθήνα γιορτάζει το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω και εξαιρετικούς ψαρομεζέδες!

Η Αθήνα γιορτάζει το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω και εξαιρετικούς ψαρομεζέδες! Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Παράμαλο
Το Παράμαλο είναι ψαροταβέρνα με άποψη και βαθιά γνώση στο ψάρι και τα θαλασσινά από τα νερά της Χαλκίδας. Κάτω από τα πεύκα θα απολαύσετε αυθεντική προσιτή ψαροφαγία. Ολόφρεσκα κυδώνια και γυαλιστερές, αθερίνα τραγανή, χταποδάκι ψητό, δυνατή ταραμοσαλάτα και συγκλονιστικές ουρές πεσκανδρίτσας.

Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927

Ουζερί - Καφενές «Η στοα»
Η μυρωδιά του ψητού χταποδιού θα σας σύρει από τη μύτη στη στοά Θεμιστοκλέους, σε ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά της Αθήνας. Απλοί, καλοφτιαγμένοι μεζέδες. Δοκιμάσαμε εξαιρετικό μπακαλιάρο με ελαφριά σκορδαλιά, ψητές σαρδελίτσες και ζεστά χόρτα εποχής.

Θεμιστοκλέους 11 (εντός στοάς), 210 3825961

Ο Θανάσης
Στις Τζιτζιφιές ο Θανάσης έχει εμπειρία 26 χρόνων στους θαλασσινούς μεζέδες. Σε έναν χώρο χαλαρό και οικείο, με σκηνικό ταξιδιάρικο που συνθέτουν φωτογραφίες νησιών, θα δοκιμάσετε καθημερινά μεζεδάκια φτιαγμένα με σπιτική προσέγγιση: φρέσκια σαρδέλα ψημένη στα κάρβουνα και ωραίο καλαμάρι ψητό, χταποδάκι σαλάτα, γαλέο με σκορδαλιά, μαρίδα τηγανητή, μύδια αχνιστά και γαρίδες σαγανάκι.

Πεισιστράτου 4, Τζιτζιφιές-Καλλιθέα, 210 9429317

Η Αθήνα γιορτάζει το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω και εξαιρετικούς ψαρομεζέδες! Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Λεωνίδας: το δικό μας
Σε μια γειτονιά της Αργυρούπολης εδώ και χρόνια η ψαροταβέρνα «Λεωνίδας: το δικό μας» κρατά σταθερή ποιότητα. Ό,τι και να φας είναι φρέσκο και σπιτικό. Θα δοκιμάσετε αυτά που ξέρετε: χταποδάκι και καλαμάρι που βγαίνουν από τα κάρβουνα, χειροποίητα ντολμαδάκια και φρέσκο ψαράκι. Σταθερή αξία.

Μ. Γερουλάνου 130, Αργυρούπολη, 210 9617901

Σαρδελάκι
Το Σαρδελάκι στη Γλυφάδα έχει πιάσει τον σφυγμό της εποχής, που θέλει προσιτή ψαροφαγία. Γρήγορη εξυπηρέτηση με τον δίσκο με τους κρύους μεζέδες που έρχεται στο τραπέζι για τσιμπολόγημα πριν βγουν τα μικρά ψαράκια από το τηγάνι. Ορεκτικά πιάτα με λακέρδα, τσιροσαλάτα και ταραμοσαλάτα θα δώσουν τη σκυτάλη στον φιλεταρισμένο τηγανητό γαύρο που τρώγεται απνευστί και στα τραγανά καλαμαράκια.

Φοίβης 15, Γλυφάδα

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη
Με θέα στον Σαρωνικό και το ούζο να ρέει στα ποτήρια, το φροντισμένο οικογενειακό ψαρομάγαζο «Το αγκυροβόλι του Σωτήρη» σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Νόστιμες ψητές σαρδέλες, αχινοσαλάτα, ταραμοσαλάτα χειροποίητη, τηγανητά καλαμαράκια και σκαθάρια ψητά.

Ακτή Θεμιστοκλέους 324, Πειραιάς, 210 4511231

Η Αθήνα γιορτάζει το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω και εξαιρετικούς ψαρομεζέδες! Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Αποστακτήριον
Με τα πρώτα καλοκαιρινά σκιρτήματα το Αποστακτήριον βγάζει τα τραπεζάκια έξω, κάτω από τα πλατάνια και τις μουριές, και είναι ό,τι πρέπει για να πιεις το ουζάκι σου συντροφιά με τον υπέροχα μαριναρισμένο γαύρο με μεσολογγίτικη συνταγή που φτιάχνει η Ζωή με τα χεράκια της. Μερακλίδικοι μεζέδες, φτιαγμένοι με αγάπη. Τη σπιτική κουζίνα θα γευτείτε στα μύδια με λαχανικά με νόστιμη σαλτσούλα, στη φιλεταρισμένη σαρδέλα στη σχάρα, στο μαριναρισμένο λαβράκι και στο γεμιστό θράψαλο. Όλα νοικοκυρεμένα και όμορφα.

Πλ. 28ης Οκτωβρίου & Αγ. Αναργύρων 2, Ν. Ερυθραία, 210 6207126

Ψιψίνα
Η Ψιψίνα είναι από τα ψαρομάγαζα που γεννούν εμπιστοσύνη και θα σας κερδίσει με τη φρεσκάδα και τη μαεστρία που αντιμετωπίζει η κουζίνα του τα ψάρια και τα θαλασσινά. Οι φιλεταρισμένες σαρδέλες είναι ζουμερές και στην εντέλεια ψημένες, το κριθαρότο με γαρίδες ξεχειλίζει νοστιμιά, το φρέσκο τηγανητό καλαμάρι και η ταραμοσαλάτα αφρός.

Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, 210 9819072

Η Αθήνα γιορτάζει το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω και εξαιρετικούς ψαρομεζέδες! Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Τριαντάφυλλος
Από τα πιο αυθεντικά φαγάδικα του κέντρου είναι ο Τριαντάφυλλος, που θα ανακαλύψετε σε μια στοά στην οδό Λέκκα. Φαγητό αληθινό, φτιαγμένο με ειλικρίνεια. Η αθερίνα βγαίνει τραγανή από το τηγάνι και την τσιμπολογάς με το χέρι, το ίδιο το τηγανητό θράψαλο και οι νόστιμες και ζουμερές χρυσοκόκκινες κουτσομούρες. Ωραιότατη είναι η ταπεινή σαρδελίτσα, γεμιστή με μαϊντανό και ψημένη ιδανικά στα κάρβουνα. Ο ιδιοκτήτης έχει ασίγαστο πάθος για την καλή πρώτη ύλη και από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα νόστιμα, που μοσχοβολούν φρεσκάδα. Δεν είναι τυχαίο που το πιστό κοινό του τιμάει εδώ και χρόνια την κουζίνα του.Κλασική αξία.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, 210 3227298

Δαμιανός
Τη γαστρονομία και τη φρεσκάδα των θαλασσινών μεζέδων του νησιού του, της Πάρου δηλαδή, μας συστήνει ο Δαμιανός στην καταπράσινη αυλή του. Μπαρμπουνάκι μαρινάτο, σαλατούρι αλλά και γούνα –λιαστό ψάρι– που συνοδεύει τη σούμα. Νόστιμα πιάτα αποδεικνύονται το χταπόδι στιφάδο, τα γιουβαρελάκια σφυρίδας και η παριανή ρεβιθάδα.

Βασ. Γεωργίου Β 34, Χαλάνδρι, 213 0055123

 

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Μια ψαροταβέρνα με άποψη που τιμάει ό,τι πιο φρέσκο βγάζει η ελληνική θάλασσα είναι το Ε/Γ Ταξιδεύοντας, που έχει βρει τη θέση του στο Κερατσίνι. Από τα κάρβουνα βγαίνουν καταπληκτική σαρδέλα και άπαιχτο ζουμερό χταποδάκι. Αριστοτεχνικά τηγανισμένα έρχονται τα μπαρμπουνάκια και ο απίθανος φιλεταρισμένος γαύρος. Ωραίες και πλούσιες σαλάτες συνοδεύουν την ψαροφαγία.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368

Η Αθήνα γιορτάζει το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω και εξαιρετικούς ψαρομεζέδες! Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ουζερί του Λάκη
Στην καρδιά του κέντρου, το Ουζερί του Λάκη διατηρεί εδώ και χρόνια την αυθεντικότητά του. Η βιτρίνα με τη φρέσκια ψαριά δίνει ιδέες. Επιλογή τσίπουρου ή ούζου από μια πλούσια λίστα και από δίπλα μεζέδες φτιαγμένοι με μαστοριά. Αχνιστό σαλάχι με νότες πικάντικες, γαύρος μαρινάτος, γόνος καλαμαριού με πράσο και καυτερή πιπεριά, σαρδελίτσα ψητή, γαρίδες σαγανάκι –που βουτάς στη σάλτσα το ψωμί σου– και άπαιχτη τηγανητή κουτσομούρα.

Ελπίδος 16, πλατεία Βικτωρίας, 210 8213776

Αλλόκοτο
Μια παρέλαση μεζέδων που συνοδεύουν το τσίπουρο ή το ούζο σας θα απολαύσετε στο Αλλόκοτο. Η φιλοσοφία του μαγαζιού ακολουθεί αυτή των τσιπουράδικων του Βόλου, όπου μικρά διαφορετικά πιατάκια καταφθάνουν στο τραπέζι. Οι μερακλήδες που θέλουν να ερεθίσουν την όρεξή τους θα γευτούν μαυρομάτικα µε φρέσκο κρεµµυδάκι, τηγανητό γαριδάκι, φασόλια πιάζ με γαύρο ξιδάτο, κουνουπίδι τουρσί με ψητή σαρδέλα, καλαμαράκι γόνο αλλά και τηγανητό σαλάχι. Το μενού διαμορφώνεται καθημερινά με ό,τι φρέσκο «ψαρέψει» στην αγορά ο μάγειρας.

Θέτιδος 1, πλατεία Ελευθερίας, Βριλήσσια, 210 8034703

Μόσχος
Για ψιλό ψαράκι και καλό τηγάνι θα πάτε σε μια ήσυχη γειτονιά του Ταύρου, στην ψαροταβέρνα του Μόσχου, που μόλις καλοκαιριάσει βγάζει τραπεζάκια στον πεζοδρόμιο κάτω από τις νεραντζιές. Ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Κουζίνα σπιτική με φρέσκα, καλοτηγανισμένα, μικρά ψάρια. Τραγανή έρχεται η κουτσομούρα, ωραιότατα τα τηγανητά μπακαλιαράκια και το μαριδάκι. Για το τέλος, κερασμένος ο σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Λ. Ειρήνης & Ελένης, Ταύρος, 210 3466355

Η Αθήνα γιορτάζει το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω και εξαιρετικούς ψαρομεζέδες! Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πεζούλας
Με ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του '50, ο Πεζούλας στις Τζιτζιφιές συντηρεί τη φήμη και το περιβάλλον του από αλλοτινές εποχές. Η συνοικιακή του αυλή, μια καλοκαιρινή αγκαλιά, προσφέρεται για τσιμπολόγημα με ό,τι φρέσκο έχουν βγάλει τα δίχτυα. Εδώ το τηγάνι είναι δυνατό, για μπαρμπουνάκια, ψαράκια και καλαμαράκια που θα συνδυαστούν με το ούζο ή το τσίπουρο.

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, 210 9422684

Καπετάνιος
Ο Καπετάνιος είναι ένα ψαρομαγάζο γνωστό εδώ και χρόνια στους ψαγμένους ψαροφάγους, που σερβίρει ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Χώρος απλός κάπου κοντά στις γραμμές του τρένου στη Θηβών, στην περιοχή Ρετσίνα. Φημίζεται για την ψαρόσουπα που θα πρέπει να την παραγγείλεις πριν αριβάρεις στο μαγαζί. Θα φάτε χταποδάκι στα κάρβουνα, γαριδούλες τηγανητές, καραβίδες βραστές σε μερίδα χορταστική και στείρα στα κάρβουνα.

Τενέδου 4, Πειραιάς, 210 4206539

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ