Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0


Ο Γιάννης Μπαξεβάνης δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ο σεφ που με το φαγητό του σε ταξιδεύει στην ελληνική γη και η μαγειρική του ταυτότητα έχει θέσει τις βάσεις για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ο χαμογελαστός σεφ ξεκίνησε μια καινούργια συνεργασία με το ολοκαίνουργιο all day εστιατόριο Ark στα Αστέρια της Γλυφάδας του ομίλου Παπαθεοχάρη. Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη ματιά από το χώρο και να γευθούμε κάποια από τα πιάτα του μενού λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της κουζίνας.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης βάζει την προσωπική σφραγίδα του στο γευστικό μενού που έχει ετοιμάσει με γεύσεις νοσταλγικές και το παρουσιάζει με σύγχρονο αλλά και αναπάντεχο τρόπο μαγειρεμένο.

Το Ark, πάνω ακριβώς στο κύμα, είναι ένας εκπληκτικός χώρος – υπερπαραγωγή- που έστησε με άποψη και γούστο ο δημιουργικός και γνωστός για την αισθητική του Απόλλωνας Παπαθεοχάρης. Έπιπλα design σχεδιασμένα αποκλειστικά για το φιλικό περιβάλλον, φυτά που χαρίζουν εξωτική νότα, ανοιχτή κουζίνα με ξυλόφουρνο και μπροστά ένα τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι από φυσικό ξύλο να κυριαρχεί με την θαλασσινή αύρα να δίνει την νότα της.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Στο τραπέζι καταφτάνει το χαρουπόψωμο, το ψωμί υπογραφή του σεφ και το συνοδεύει με ελαιόλαδο και ζατάρ που φτιάχνει μόνος του με ρεβίθι, σουμάκ, ρίγανη, θυμάρι και σουσάμι. Δύσκολο να σταματήσεις να βουτάς το ψωμί σου στο μπολ που ευωδιάζει... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ο Μπαξεβάνης έστησε ένα μενού «που η φιλοσοφία του είναι να μοιραζόμαστε το φαγητό στο κέντρο του τραπεζιού» εξηγεί και συνεχίζει: «μου αρέσει ο ξυλόφουρνος, είμαστε δίπλα στην θάλασσα και αυτό μου έδωσε ιδέες για να ψήνω ψάρια με αρωματικά χόρτα, μύδια, γαβρο και όταν με πιάσει η τρέλα θα κάνω και κακαβιά στην παραλία».


Στο τραπέζι καταφτάνει το χαρουπόψωμο, το ψωμί υπογραφή του σεφ και το συνοδεύει με ελαιόλαδο και ζατάρ που φτιάχνει μόνος του με ρεβίθι, σουμάκ, ρίγανη, θυμάρι και σουσάμι. Δύσκολο να σταματήσεις να βουτάς το ψωμί σου στο μπολ που ευωδιάζει. Ακολουθεί τέλεια ψημένη χυμώδης καραβίδα που της πάει η συνοδευτική σάλτσα πορτοκαλιού και δίπλα τυλιγμένο μέσα σε φύλλο γαλλικής σαλάτας ανακαλύπτεις τον γάβρο με λεπτή φέτα ψωμιού και αρωματικά. Η αρμονία και η ευωδιά της ελληνικής φύσης ξεδιπλώνεται σε κάθε μπουκιά.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η λεπτή χορτόπιτα μόλις έχει ψηθεί στο παραδοσιακό σάζι και μοσχοβολάει μάραθο και κύμινο. «Το κύμινο το χρησιμοποιούν πολύ στα φαγητά τους οι κρητικές νοικοκυρές που έχουν βάλει άπειρες φορές το τσουκάλι στη φωτιά» λέει ο σεφ και προσθέτει γελώντας: «συνήθισα και εγώ να το βάζω στα πιάτα μου». Εντυπωσιακά τα πιάτα τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση είναι: οι σαρδέλες ψημένες σε συκόφυλλο που συνοδεύονται με τουρσί κολοκύθι, ο πιπεράτος τόνος με αρωματικά πάνω σε βλίτα με σάλτσα από ταραμά, το λαχταριστό χταποδάκι και η ψαρομπουκιά με σφυρίδα. Στα χέρια του Μπαξεβάνη οι ασκόλυμπροι μαγειρεύονται με μπακαλιάρο σε αυγολέμονο και συνθέτουν ένα πιάτο μεγαλείο. «Φανταστείτε πως θα ήταν η χώρα αν όλοι μαγείρευαν με τοπικά προϊόντα» λέει ο Γιάννης και μας σερβίρει στο τραπέζι ένα εκλεκτό κομμάτι κρέατος, το διάφραγμα, με άρωμα παστουρμά. «Το ιδιαίτερο αυτό κρέας ήταν ο μεζές του χασάπη, επειδή είναι τόσο νόστιμο το κρατούσε για τον εαυτό του», λέει ο σεφ. Του λόγου του το αληθές ανακαλύπτουμε μόλις το δοκιμάζουμε. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης βάζει την προσωπική σφραγίδα του στο γευστικό μενού που έχει ετοιμάσει με γεύσεις νοσταλγικές και το παρουσιάζει με σύγχρονο αλλά και αναπάντεχο τρόπο μαγειρεμένο. Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν , μια «κιβωτός» γεμάτη με ελληνικές γεύσεις είναι έτοιμη να μας οδηγήσει στην γαστρονομική ασφάλεια μακριά από τον «κατακλυσμό» της προχειρότητας.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Στα χέρια του Μπαξεβάνη οι ασκόλυμπροι μαγειρεύονται με μπακαλιάρο σε αυγολέμονο και συνθέτουν ένα πιάτο μεγαλείο... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Το λαχταριστό χταποδάκι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Ψαρομπουκιά με σφυρίδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
«Το ιδιαίτερο αυτό κρέας ήταν ο μεζές του χασάπη, επειδή είναι τόσο νόστιμο το κρατούσε για τον εαυτό του», λέει ο σεφ. Του λόγου του το αληθές ανακαλύπτουμε μόλις το δοκιμάζουμε... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Info:

ArkΓρηγορίου Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας, τηλ. 210-8948882

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ